Skocz do zawartości

Jak działa pobieranie linkow w linkor/linkuj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie:

Bo nigdy nie instalowałem osobiście zadnego z systemow wymiany i mam takie pytanie:

Na jakiej zasadzie owe systemy pobieraja linki z systemu.

Czy pobieraja je do pliku co jakis czas i juz po stronie danego serwisu partnerskiego emitują.

Jak tak - to co jaki czas i czy to oznacza że nowa domena w systemie nie jest emitowana na stronie partnera ktory juz pobral zestaw linkow.

Badz czy linki pobierana są online z systemu partnera ?

I jezeli sa pobierane to jaka metodą.

Pytam bo chcę wprowadzić u siebie wersje pobierania najbezpieczniejsza dla usera jak i latwa w instalacji.

I ja sobie wymyslilem cachowanie nie po stronie usera tylko cachowanie u siebie.

Czyli user non stop pobiera linki z serwera dla danej podstrony.

Tzn moglbym pobrany link zapisac po stronie usera ale to wymaga jak sadze wymuszenie na userze udostepnienia folderu do zapiosywania i kasowania a wiadomo sporo osob tego nie chce.

I ostatnie pytanie:

czy zastosowanie pobierania w curlu z timeoutem w wypadku przeciazenia serwera jest bezpiecznie i przyjazne czy zastosowac inna metode.

generalnie ja przygotowalem krotki skrypt który ma za zadanie pobranie linka dla danej podstrony:

<?

function get_content($szook)

{

$ch = curl_init();

curl_setopt ($ch, CURLOPT_URL, $szook);

curl_setopt ($ch, CURLOPT_HEADER, 0);

curl_setopt($ch, CURLOPT_TIMEOUT, 5);

curl_exec ($ch);

curl_close ($ch);

}

$podstrona = $_SERVER['REQUEST_URI'];

$szook = get_content ("https://ome.pl/linkszook.php?linki=$podstrona&domena=www.domenapartnera.pl");

?>

pytanie tylko czy takie rozwiazanie ma sens sie sprawdzic ?

No i szukam odrazu chetnych osob jako betatesterow systemu i emitowania boksow na swoich stronach.

Narazie tylko kilka osob by stopniowo sprawdzac obciazenie

Gdy system dojdzie do przeciazenia nie wywali serwisu! poprostu nie bedzie emitowal boksa i nic nie pojawi sie w kodzie.

Timeout polecam za manualem:

If you need fopen() on a URL to timeout, you can do like:
<?php
 $timeout = 3;
 $old = ini_set('default_socket_timeout', $timeout);
 $file = fopen('https://example.com', 'r');
 ini_set('default_socket_timeout', $old);
 stream_set_timeout($file, $timeout);
 stream_set_blocking($file, 0);
 //the rest is standard
?>

Od siebie dodam, że działa bardzo sprawnie z ustawieniem na 0.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

1. Curl nie powinien zmulać stron - szczególnie z ustawuionym timeoutem.

2. Bardziej obawiam się o ilość połączeń bowiem o bazy nie- zapytania cachowalbym po swojej stronie.

Teraz tak jezeli tego typu systemy pobieraja co jakis czas linki - czy nie są podatne na przekrety typu - podmiana danych w pliku ? i np ponowne zapisanie pliku tak aby nigdy nie był starszy niż 24 g.

Bo jezeli on sciaga linki do siebie to oznaczaloby ze system rotacji i przypisywania do danej podstrony odbywa sie po stronie usera - co za tym idzie kod jest takze po stronie usera ktory np ktos moglby modyfikowac.

Dlatego myslalem ze pozostawienie wszelkich informacji na temat dzialania na serwerze systemu jest bezpieczniejsze niz udostepnianie ich uzytkownikowi.

Ja ze swojej strony myslalem to zabezpiczyc w taki sposob: cache przypisan kasowany co 3-7 dni, baza danych do pobrania nie cachowanych linkow oparta o ram dyski co nawet w wypadku pobrania nowego boksu dziala szybko

tak czy tak jeżeli są jacyś kaskaderzy :D do testów chętnie przyłącze kilka witrynek jezeli stwierdzą że cos im zmula- sie nie podoba to poropstu wywalą :D.

Oczywiście witrynki zaindeksowane w google :D jak kolwiek. Ja z zystemu nie ciągne nic - nawet żadnego linka, jedyna formą promocji będzie napisik pod boksem povered by szook nie link.

Do startu podlaczylem 20 swoich domen.

2 sprawa to jak najuczciwiej naliczac punkty:

indeks ? pR ? ilosc linkow wychodzacych z domeny ?, wiek domeny ?, unikalny kontent ?

boks spelnia 2 role pozycjonujaca i reklamową - czy kliki w boksa zaliczac jako punkty ?

Prócz tego co napisał apollan dodałbym :

-linki tylko na zaindeksowanych stronach oraz podstronach - co komu po PR skoro stron na ktorych beda linki nie bedzie w indeksie?

-umiejscowienie linkow/boksow - im wyzej tym lepiej

Jezeli jeszcze cos wymysle to napewno napisze ;-)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności