Skocz do zawartości

zle dodawanie komentarzy

dav234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Oto moja przykladowa strona

https://przyklady.cba.pl

, jest na niej skrypt PHP, ktora laczy sie z baza danych i pozwala na dodawanie komentarzy pod artykulem:

<?php

require('connect.php');
$name = $_POST['name'];
$comment = $_POST['comment'];
$submit = $_POST['dodaj']; 

if($submit)
{
     if($name&&$comment)
     {
         $insert=mysql_query("INSERT INTO comment (name,comment) VALUES ('$name','$comment') ");
         header("Location: success.php");
     }
     else
     {
         echo "Pleas fill out all the fields";
     }

}

?>

<?php
$getquery = mysql_query("SELECT * FROM comment ORDER BY id DESC");
while($rows=mysql_fetch_assoc($getquery))
{
    $id = $rows['id'];
    $name = $rows['name'];
    $comment = $rows['comment'];
    echo $name . '<br />' . '<br />' . $comment . '<br />' . $dellink . '<br />'. '<hr width="500px" />'
;}
?>

tylko jest jeden problem, kiedy dodaje komentarz, to pojawiaja sie one na samym dole pod stopka. Czy moglby mi ktos wyltumaczyc jak zrobic by komentarze pojawialy sie zaraz pod ramka z formularzem?

Z góry dziękuję, od razu zaznaczam, ze skrypt PHP pisałem razem z jakimś Panem z yotube, także moje pojecie jest praktycznie zerowe.

Na podstawie tego co wkleiłeś nie idzie jednoznacznie odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje.
W kodzie strony widać, że komentarze są drukowane po znaczniku zamykającym </html>. Czyli prawdopodobnie kod php, który podałeś jest wykonywany w złym miejscu całego skryptu.

I najważniejsza rzecz, Twój kod jest podatny na ataki z zewnątrz. Jak już się uczysz, to lepiej nie z tego poradnika, który znalazłeś, tylko czegoś lepszego. Poczytaj o SQL Injection. I np. PDO zamiast wycofywanych w przyszłych wersjach PHP funkcji mysql_*.

$comment = $_POST['comment'];
Takie nieuzasadnione przypisywanie zmiennej do innej przez wartość jest niepotrzebnym marnotrawstwem zasobów - to w kwestii "Jak już się uczysz,"...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ttah dzieki wielkie :D zrobilem z tym, zeby nie wyswietlalo sie po za dokumentem html, wystarczylo tylko wyciac kod i wkleic go zaraz pod formularzem, bardzo dziękuję.

Następne do Mion a dokladnie to w takim razie jak to napisac inaczej a lepiej? i drugie pytanie do wszystkich chetnych, jak zrobic by kazdy komentarz ostylowac? zeby naglowek byl np niebieski i pogrubiony, ten skrypt bedzie najlepszym rozwiazaniem

<?php 
    if ($condition == true) { echo 'ITS TRUE!'; }
    else {
    echo '<style type="text/css">
        #id-element {
            display: none;
        }
        </style>';
} 
?>

?

chyba, ze w ten sposob,

echo '<div id="errormsg"> Error </div>';

na jednym forum pisalo, ze to ostyluje caly wynik z PHP czyli w moim przypadku moglym wsadzic caly komentarz w diva i go ostylowac np nadac mu tlo itp, takie cos tez jest mozliwe?

prosze was tylko nie gnójcie mnie za glupie pytania ale naprawde jestem zielony, jedyne co potrzeba mi do szczescia to zrobic te komentarze na stronie i tyle, z glupoty nauczylem sie w 0.1% obslugiwac baze danych oraz polaczyc i ja zalozyc ale tylko pod te komentarze :), skrypt juz mam, jeszcze chcialbym wiedziec jak to ostylowac a pozniej ostatnia rzecz i koniec z PHP, na PHP to trzeba naprawde duzo dlugich lat, dobrych ksiazek i kursow by sie nauczyc, to jest jak jakas czarna magia

jedyne co potrzeba mi do szczescia to zrobic [...] a pozniej ostatnia rzecz i koniec z PHP, na PHP to trzeba naprawde duzo dlugich lat
To, że jesteś "zielony" nie jest dobrym argumentem w tym dziale.... Dla tych co chcą szybko i bez własnego wkładu jest dział zlecenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

chce sie nauczyc chociaz robic te komentarze a inne rzeczy w przyszlosci, jesli w ogole Bog pozwoli sie ich nauczyc, Mion sa tacy ludzie jak Ty, ktorzy nie pomoga, od razu wysla Cie na wlasnie taki dzial jaki podales zeby placic, ale ja nie chce placic bo raz jak juz wspomnialem to tego zagadnienia akurat chce sie nauczyc a dwa no akurat mi sie nie przelewa by placic za to, za to i jeszcze za tamto, nawet nie mam 100% pewnosci, ze bede mial kiedys z tego jakis zysk, gdybym byl pewny, ze bede mial to moglbym dac to do dzialu "zlecenia" ale z tej strony ktora akurat robie wiem, ze zadnej korzysci finansowej nigdy nie bedzie, i wiem, ze rowniez sa Ci drudzy ludzie, ktorzy zawsze pomoga, nie znajde ich tutaj, pojde gdzie indziej, az w koncu znajde

Mion sa tacy ludzie jak Ty, ktorzy nie pomoga,
Tak się składa, że pomagałem w tym dziale dziesiątki razy nawet nie tak dawno np https://www.forum.optymalizacja.com/topic/211741-tresc-wyswietlana-jeden-raz-dla-uu/ Tylko, że TY nie oczekujesz POMOCY, ale gotowego rozwiązania kolokwialnie mówiąc by to ktoś za ciebie napisał .

Zadaj sprecyzowane pytanie z zakresu PHP & MySQL, a na pewno uzyskasz pomoc.

Manual PHP > zawiera wszystko. co potrzeba. Lepszej POMOCY != GOTOWE rozwiązanie nie znajdziesz.

nie znajde ich tutaj, pojde gdzie indziej, az w koncu znajde
Ależ droga wolna ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności