Skocz do zawartości

Follow czy Nofollow? Podpięcie sklepu pod serwis.

Matek233

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Follow czy Nofollow? Podpięcie sklepu internetowego pod serwis z przepisami, artykułami. Linki prowadzące z serwisu do sklepu mam aktualnie nofollow, w drugą stronę tak samo. Z każdej podstrony wychodzi link dlatego jest ich bardzo dużo. Czy w takim wypadku linki powinny być follow? Czy google będzie na to patrzył pozytywnie, w końcu to dwie powiązane tematycznie strony.

Serwis Chinskieprzepisy.pl - link nofollow w postaci banera i linka do sklepu po prawej stronie.

Sklep PrzepisyChinskie.pl - w górej części strony - "Przepisy" - "Artykuły" - "Forum" to linki nofollow do serwisu.

Seo expert z jakim współpracowaliśmy jakiś czas temu, powiedział że to bardzo duża ilość linków bo przecież z każdej podstrony wychodzi link, może to być na niekorzyść nawet jeśli to jest nofollow. Jednak teraz myślę, że może nie koniecznie dlatego się tym zainteresowałem.

Zauważyłem coś takiego na innych stronach:

bdsklep.pl- mają połączone inne sklepy na każdej podstronie - follow.

mojegotowanie.pl - na każdej podstronie link do pozostałych serwisów właściciela.

www.mniammniam.com - tutaj na dole strony z tego co widzę też follow do serisu z przepisami.

Są to raczej firmy z dobrym seo zapleczem więc myślę, że można się wzorować. Jednak chciałem jeszcze zapytać Was o zdanie. Może jest coś czego na pierwszy rzut oka nie widać?

Jeśli ktoś wie i chciałby mi pomóć, bardzo proszę o wypowiedź :)

Pozdrawiam!

Cel tego tematu już chyba osiągnąłeś, jest potrzebna dalsza dyskusja na ten temat?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jeśli to są Twoje strony lub partnerskie i to nie mają być tylko i wyłącznie linki reklamowe to osobiście odradzam nofollow. Tak samo jak nie popieram nofollow w menu strony pomiędzy podstronami serwisu.

Moim zdaniem nofollow ma sens gdy link jest typowo reklamowy, a nie pod pozycjonowanie chociaż wiadomo, że warto mieć też trochę linków nofollow prowadzących do strony. Nofollow też ma sens gdy prowadzisz bloga z opcją komentarzy pod postami, a nie chcesz linkować ewentualnych spamerów, lub w przypadku forum, gdzie użytkownicy mogą zamieszczać linki, by nie mieć zbyt dużo wychodzących linków, itd, itp. Linki do moich stron staram się utrzymać w proporcji około 8-12% nofollow, reszta follow.

No, ale to moje zdanie, a każdy ma swoje. Mogę mieć rację, mogę się mylić.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności