Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem cały temat budowanie zaplecza, jest wiele informacji, odpowiedzi na pytania, schematów itd. - i super, może ktoś z Forumowiczów pochwaliłby się małym wycinkiem zaplecza jako dobry przykład, dobry wzorzec. Sam próbuję zapleczować, chciałbym skorzystać z pomocy fachowców proponujących takie usługi, ale chciałbym zobaczyć dobry standard.

• 3 tygodnie później...
Szybkie pytanie: czy subdomeny widziane są przez google jako różne domeny? Bo do tej pory tak sądziłem, ale gdzieś ostatnio przeleciał mi przed oczami post, który temu zaprzeczał.

Jako różne domeny.

A czy takich subdomen można użyć w takim schemacie:

Serwis zaplecza nr 1 - do niego linki z serwisów: subdomenaA.domenaA.pl oraz domenaA.pl

Serwis zaplecza nr 2 - do niego linki z serwisów: subdomenaB.domenaA.pl oraz domenaB.pl

Czy google weżmie pod uwagę, że do serwisu nr 2 jest link z domenyA (chociaż dokładniej z subdomenyB) i na podstawie tego google może stwierdzić że oba serwisy (1 i 2) są powiązane?

Nawet jeżeli, to bym się tym nie przejmował zbyt bardzo. To normalne, że strony mogą być powiązane. Chociażby strona firmowa + blog firmowy. Jeśli zaplecze postawisz dobrej jakości, a nie jakieś generowane, nikomu nie przydatne śmieci, wtedy nie powinieneś się niczego obawiać. Wiele dużych serwisów ma podserwisy na subdomenach i linkuje między nimi na potęgę. Postaraj się po prostu żeby zaplecze nie wyglądało na zaplecze.

Czas w końcu zagospodarować sygnaturkę. Zajmuję się pozycjonowaniem. Kontakt przez PW na forum.

Pod zaplecze polskiej strony jakbyście mieli do wyboru:

1) fraza-kluczowa.com.pl

2) fraza-kluczowa.net

3) fraza-kluczowa.info

Którą byście wybrali? Jaka kolejność wyboru jest odpowiednia?

Jakieś małe uzasadnienie, jeżeli można.

Cenowo patrząc to najlepiej com.pl

Z tego co widzę to dużo zaplecza jest właśnie na com.pl

Często widać że .info jest wolna i jakoś omija się tą domenę, ciekawe czemu?

Katalog stron seo - darmowa reklama: ciekawe strony

Reklama Opole: Agencja reklamowa Opole

Posiadam zadbane katalogi - wpisy już od 0,40 zł

Brałbym bez kropek, czyli bez opcji nr jeden. Dlaczego? Już parę razy się spotkałem z tym, że z kropkami są problemy. Np. paru linków z TR nie da się wygenerować z kropkami. Niektóre linki są w postaci: wwwmojastronapl

I teraz nie wiesz czy masz wpisać wwwmojastrona.compl czy wwwmojastronacompl

Takich przykładów jest więcej. Brałbym bez dodatkowych kropek. Prościej i zawsze parę linków więcej wejdzie.

:)

Edytowane przez Rzezniczek

• 2 tygodnie później...

Panowie mam takie pytanko, bo mam troche zamieszane w głowie.

Czy ip serwera ma duże znaczenie?

Z tego co dowiedziałem się od osób od serwerów podobno jest to mit. Tylko nie do końca mi się to wydaje słuszne zaplecze składające sie z 250 perceli na jednym serwerze z róznymi domenami to dobry pomysł czy też nie?

zaplecze składające sie z 250 perceli na jednym serwerze z róznymi domenami to dobry pomysł czy też nie?

to nie jest dobry pomysł, zaplecze musi być zróżnicowane zarówno pod wzgledem IP, hostingów, domen/subdomen jak i skryptów na jakich jest stawiane.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me ....