Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

zaplecze - swoje strony windujace stronę klienta/naszą główną zarobkową/hobbystyczną na wybrane frazy

Jestem pod wrażeniem Twojej wszechstronnej wiedzy, elokwencji i niezmierzonego doświadczenia.

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Faktor.biz. Próbuje dopasowaćTwój post do mojego pytania. Być może nawet jego nie dodtyczy, ale (jeśli tak) czy mam to rozumieć, że (jakieś) moje strony pracują na stronę, która ma być wypozycjonowana? Że te moje strony mają być uzupełnione o frazy, które pracować miałyby na witryną przygotowaną do pozycjonowania?

Ja po prostu nie wiem, czy "zaplecze" to jest umowna nazwa ogółu czynności (skaładajacych sie z różnych procesów) pobudzających pozycjonowanie do akcji, czy jest to jakieś oprogramowanie, przy pomocy którego mogę dodawać witryny zoptymalizowane do pozycjonowania?

Czy to zagadnienie da radę z grubsza omówić na zasadzie - ... zaplecze to jest zakres połączonych procesów, na które składają się a), B), c) itd

Please. Błądze po omacku i mam wrażenie że brne coraz głębiej w błędne teorie, a chciałbym sobie jakoś to uporządkować, żebym studiował ten temat we właściwym kierunku.

Dzięki

Faktor.biz. Próbuje dopasowaćTwój post do mojego pytania

Nie próbuj, on ma swoje kosmiczne teorie.

Ja po prostu nie wiem, czy "zaplecze" to jest umowna nazwa ogółu czynności

;) Tak, jest ogólna nazwa ogółu takich czynności jak:

Pozycjonujesz domenę A, Kupujesz np 3 kolejne domeny B, C, D i na tych kolejnych domenach stawiasz jakieś strony, np blogi, fora, wizytówki, spamy, cokolwiek w czym się czujesz dobrze. Linkujesz te domeny żeby nabrały jakiejś mocy a później na tych domenach wrzucasz linki do domeny A - w ten sposób masz własne zaplecze pod pozycjonowaną stronę, nikt inny tam linków nie doda, nikt nie zgłosi do disavow (mogą podpier... w spamraportach jak to wypłyie a strony będą kiepskie), ale teoretycznie jest to lepsze rozwiązanie.

Praktyka wygląda jednak inaczej. Dla pozycjonowania jednej strony jest to najzwyczajniej w świecie nieopłacalne. Bo... domeny kosztują, serwery kosztują, zrobienie strony zapleczowej kosztuje a przecież publicznych miejsc, gdzie można linka umieścić są dziesiątki tysięcy, trzeba tylko pokombinować i je znaleźć.

Więc - własne zaplecze - tak, ale w tysiącach a nie dziesiątkach, dobrze ukryte przed botami, nie wypływające na powierzchnie, muszące na siebie zarobić (czyli musisz mieć tylu klientów żeby przychody przewyższyły koszty, bo inaczej będziesz dopłacał do interesu). Jeżeli masz jedną stronę do pozycjonowania (np. jakąś swoją firmówkę) to lepiej zlecić pozycjonowanie komuś niż samemu się babrać bo de facto wyjdzie taniej.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

W uproszczeniu, zaplecze to strona stworzona do linkowania strony docelowej, zapleczem może być np blog, forum, mini stronka, czy nawet katalog, najlepiej gdy zaplecze wygląda jak "zwykła" strona, tak aby jej czytelnik nie wiedział, że ma do czynienia z zapleczem

Blake, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Znacząco rozjaśniłeś mi to zagadnienie. Faktycznie dla wypozycjonowania jednej strony jest to zbyt duże przedsięwzięcie :)

Jeśli nie nadwyrężę Twojej cierpliwości, podpowiesz mi może coś w kwestii "linkowania"? Nie trudno znaleźć informację, że wymiana linków wpływa pozytywnie na pozycjonowanie stron. Zastanawia mnie jednak jak to działa? Źródła donoszą, że im więcej wymienionych linków tym lepiej (jest to logiczne). I tutaj moje pytanie, być może "idiotyczne" - czy te linki zamieszczam na stronie, np: w stopce lub innym wydzielonym do tego celu miejscu, czy w "ukrytej alkowie" kodu html.

Od razu wytłumaczę się z tego pytania. Jeśli są to 3 czy 4 linki na zasadzie bannerów czy button'ów to nie ma to większego wpływu na kształ (wizualny) strony. Natomiast biorąc pod uwagę informację z różnych źródeł (o SEO), gdzie pisze się o dziesiątkach, setkach linków, to jak je umieszczać na froncie swojej strony?

Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie kwestii "zaplecza"

Chciałbym zacząć budowę zaplecze dla moich dwóch stron.

1 ) Czy mogę postawić zaplecze na darmowych stronach typu blogspot itd. ? Jak wtedy różnicować ip, żeby google się nie połapało ?

Ewentualnie jaki tani hosting seo wybrać i na co zwracać uwagę ?

2 ) Czy da się jakoś wyznaczyć jak silnego zaplecza potrzeba by wypozycjonować stronę na frazę X z konkurencją Y ?

3 ) Jak skutecznie linkować zaplecze (darmowo) ?

Zależy mi przede wszystkim na odpowiedzi na pytanie pierwsze.

Pozdrawiam

1. Stawiasz na wielu portalach tego typu i wtedy masz różne IPki. Z tanich hostingów polecam seolite.pl

2. Nie za bardzo.

3. Automatycznymi dodawarkami np. donlinkage, scrapebox.

Tak czy inaczej zapraszam do zapoznania się z programem do zaplecza na którym byś to wszystko ogarnął w jeden dzień - Microsite Manager.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Linki skąd się da -> Strona zaplecza -> pozycjonowana strona (a o jakości decyduje każdy sam)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me ....