Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

no jak obsługujesz już zenbloga z dobrymi efektami to nie jesteś wcale taki początkujący;) chodzi o to że narzędzia które wymieniłem mogą być dla początkujących, w sumie z seolighta dalej zdarza mi się korzystać:)

Edytowane przez kamilp7

jeszcze nie obsługuję, ale z tego co widziałem na video nie jest to takie trudne. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę (trzeba jeszcze doliczyc serwer około 100USD/rok). Z drugiej strony jak zsumuję co wyrzuciłem w błoto na Allegro + program do dodawania na blogach WP to połowę zestawu bym miał . Dlatego szukam kogoś do spółki (wiem, wiem jaskółki ...) . Potrzebuję tego na własne potrzeby 2 strony 30-50 słów kluczowych regionalnych po hiszpańsku. Nikt mi tego za tą kwotę nie zrobi

Program do dodawania na wordpress mogę komuś udostępnic za darmo , mam na dwa stanowiska

Witajcie,

Jestem tu nowy więc będę trochę głupie pytania zadawał i wiem że jest temat z ponad 120 stronami odnośnie budowania zaplecza ale mam parę pytań odnośnie tego jak najlepiej się za to zabrać.

1. Zakupuje hosting typu SEO np od linuxpl czy znacie jakiś inny lepszy?

2. Następnie ... co dalej jeżeli chcę tylko swoją stronę pozycjonować to powinienem zainstalować 50x seokatalog. Nie wydaje mi się zbyt sensownym pomysłem biorąc pod uwagę że też bym musiał wykupić 50 domen a po roku był by to koszt około 5000 zł, więc pewnie lepiej jest zacząć z 10 stronami jako moje zaplecze, albo nawet pięcioma.

3. Ale czy nie jest lepiej zamiast tworzyć 50x seokatalog nie lepiej stworzyć niszowe strony tematyczne na wordpresie jak to robią ludzie pod adsense i podlinkować do mojej strony ? seokatalogi same sobie budują backlinki niemalże a takie adsensowe blogi raczej backlinków dzięki treści nie pozyskają.

4. Alternatywnie myślałem żeby stworzyć link-wheel, ale na podstawie stron nie polskich, bo polskich odpowiedników zbytnio nie znam tzn: wordpress.org, hubpages, squidoo, weebly, czy google obecnie nakłada kare na strony które korzystają z tego? to są angielskie serwisy więc czy one nie pogarszają autorytetu mojej strony która jest Polska? - oczywiście miałem na myśli o ręcznym tworzeniu i braku słów kluczowych w nazwach kont na tych portalach ale nie wiem jak to się sprawuje w Polskich realiach.

5. Ewentualnie też myślałem o stworzeniu zaplecza o "normalne strony z autorytetem" czyli bym stworzył jakieś portale z darmowymi ogłoszeniami pod specjalną niszę bądź obszar tylko po to by ludzie dodawali treść i sami budowali autorytet takiemu Portalowi, ale wtedy jak taki portal wykorzystać jako zaplecze? oprócz dodania linka do swojej strony, wydaję się nie do końca dobrym pomysłem bo można tylko jedną stronę tak reklamować a żeby zrobić taki serwis trzeba się trochę napracować.

Kiedyś jakaś firma SEO oferowała mi zbudowania zaplecza ale jak ich się spytałem co oni właściwie przez to rozumieją lub co planują zrobić nie byli w stanie odpowiedzieć, jak waszym zdaniem powinienem się za to zabrać by zbudować samemu zaplecze pod swoją stronę ? jak firmy SEO do tego podchodzą, czy przez zbudowanie zaplecza maja na myśli dodanie mojego linka na każdym z ich 50 seo katalogów i tyle ?

Jakby ktoś mi mógł udzielić odpowiedzi odnośnie tego jak działa link-wheel zagranicznych serwisów na polskie strony byłbym bardzo wdzięczny

ad1. tak - ale możesz też wykorzystać .info , .org

ad2 niekoniecznie

ad3 tak

.czemu "tak" ? bo jak będzie to dobre zaplecze to może przynieść ładną sumkę :). Polecam domenki generyczne lub brandowe - najlepiej expirki z historią ( niekoniecznie linkami ). W USA mają teraz fobię na punkcie linków ze starych domen. No i oczywiście darmowe platformy blogowe .Można wiedzieć jaka branża ?

W USA mają teraz fobię na punkcie linków ze starych domen. No i oczywiście darmowe platformy blogowe .Można wiedzieć jaka branża ?

Wielkie dzięki Unnamed!

Jak szaleć to szaleć : branża finansowa :)

Gdzie mogę znaleźć expirki .com, .org, .net z historią ?

ja się chciałbym przypomnieć odnośnie mojego wcześniejszego pytania odnośnie wykorzystania profili / platformy blogowych w celu zbudowania zaplecza dla Polskiej strony czy jest jakiś sens ? czy te platformy tylko akceptują język angielski ? np hubpages / squidoo itp ? a może mają jakieś Polskie odpowiedniki ? czy wykorzystuję się je tylko w stronach angielsko języcznych ?

czy jest jakiś sens

tak

czy te platformy tylko akceptują język angielski ?

sprawdź .

ps. to już wordpress czy bloger są zbyt powszechne ? Tam na pewno mozna stawiać zaplecza po polsku. Sami wyszukujecie sobie problemy i nawet nie chce Wam się sprawdzać podstawowych rzeczy.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Chciałem pobawić się w swoje zaplecze. Postawić kilka domen na różnych IP-kach.

Posiadam serwer w ovh...100gb wolnego i myślałem, czy by tam nie postawić swojego zaplecza...

Niestety chyba minusem tego jest...że adresy ip chyba nie są unikalne...a także powtarzalne dns-y (jak się mylę proszę o poprawkę)

Poszukuję czegoś fajnego, gdzie przykładowo kupuje serwer, kupuję 5 domen, każda na róznych ip-kach i fajnie mi śmiga na moim serwerze...