Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po przeszukaniu powierzchownym forum oraz przeczytaniu wielu poradników i artykułów nie znalazłem kilku informacji które mnie interesują.

Z tego co wyczytałem każda podstrona domeny jest traktowana jako osobna strona.

Jednak na ile można lub raczej na ile warto na jednej domenie linkować ten sam link? Czy jeżeli na stronie www .xxx lub jej podstronie użyję konkretnego linka do wzmacnianej strony to ma sens zamieszczać go na innej podstronie na tej samej domenie www .xxx ?

Czy rozbudowywać jedną stronę zapleczową czy zamiast tego stworzyć kolejną? Czy jest tak, że gdy użyję jakiś link pod jakimś anchorem to już dokładnie takiego samego zestawu (ten sam link i anchor) nie ma sensu używać na innej podstronie w tej samej domenie?

Wybrałem sobie określoną ilość słów które chce pozycjonować. Nie wiem czy stworzyć 6 stron z 10 wpisami i zalinkwać na nich po jednym razie słowo pozycjonowane czy stworzyć 3 strony z 20 wpisami i zalinkować to samo słowo po 2 razy ( a moze 1 storne 60 wpisow i po 3 linki pod dane slowo).

Mam nadzieję, że stosunkowo zrozumiale przedstawiłem myśl.

Życzę dobrej nocy,

Michał

Jak zakladać blpgi bna WP i na Blogspod czy z jedneko konta google, jakieś różne IP . Czytam oferty i tam ludzie piszą ,że założą zaplecze i wymieniają jw

ciężko zrozumieć to pytanie, ale jak domyślam się chodzi ci o to czy warto zakładać wszystko na jednym koncie, nie. Jak admin uzna twojego bloga za spam, to wywali ci całe konta i tracisz wszystkie blogi, dlatego warto zarejestrować X kont, dobrze jak blogi nie wyglądają jak zaplecze.

Kolega @Sison pyta chyba o to czy warto linkować z wielu podstron w obrębie jednego serwisu. Ja np. też jestem ciekaw czy lepiej stworzyć np. jeden duży serwis z 500 podstron i np. linkować z co piątej (100 linków) niż zrobić 10 stron z których wypuścić tylko po 1 linku (10 linków) ??

zakładałem multikonta

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam kilka pytań, na które pewnie część z Was nie będzie chciała odpowiedzieć żeby nie zdradzać swoich sposobów działania, jednak spróbuję. I teraz moje pytanie:

1. Dla każdego klienta budujecie osobne zaplecze za które on płaci (kupienie domen, teksty itp.)?

2. Tworzycie własne zaplecze na np. 500 domen i tam umieszczacie linki swoich klientów?

3. Korzystacie z hostingu seo? Czy np. umieszczacie te 50 domen na 1 koncie hostingowym (współdzielonym) zarejestrowanym na klienta i tam ładujecie 50 stron opartych o joomle, wordpressa itp?

4. 50 domen o takim samym IP (50 domen podpiętych pod jedno konto hostingowe) i linkujące do strony klienta wpływa na pozycjonowanie?

5. Jak zarządzacie tak dużą ilością stron na raz? Dodawanie np. 200 wpisów do 50 stron w ciągu jednego miesiąca (4 na tydzień) to sporo czasu. A jak klientów jest kilku czy kilkunastu to ciężko się wyrobić. Wiem, że w WP można zaplanować to dodawanie ale mimo wszystko ręczne dodawanie trwa bardzo długo.

6. Jak wyceniacie swoją usługę? W oparciu o co?

7. Jak rozliczacie się z efektów? np. 1 zł za 1 unikalnego użytkownika?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Istnieją różne sposoby rozliczeń od rozliczenia za efekt po możliwość sprzedaży konkretnych usług. W zależności od profilu działalności oraz tego jaki rodzaj klienta chcesz pozyskać możesz wybrać różne opcje.

Pamiętaj, że budowa zaplecza to jedynie jeden z etapów wpływania na ranking pozycji. Można korzystać z seo hostingów lub kilku małych hostingów. Współdzielony to raczej nie jest dobry pomysł. Druga sprawa to ilość jaką proponujesz.... 500 to spam a nie zaplecze pozycjonerskie;p

rodzaje ip, c klasy, zarządzanie całości itp... do tego są specjalnie narzędzia.

rozliczenie za efekty może być od leadów, konwersji, pozyskania wejścia, pozycji... opcji jest wiele. Spytaj klienta na czym mu zależy i dostosuj ofertę.

Widzę że przed Tobą jeszcze daleka droga więc mam nadzieję że wstępnie pomogłem, jednak na każdy poruszony przez Ciebie temat można by napisać książkę :)

To, że sposobów rozliczenia jest wiele to wiem, jednak ciekawi mnie taki żywy przykład. Klient przychodzi i ma 20 UU dziennie, chce mieć ich minimum 200 (np. lokalny Józek hydraulik). Co do 500 domen - fakt poleciałem :) Ale chodzi mi o to czy npp. Lepiej założyć jakieś zaplecze pozycjonerskie własne i tam dodawać wpisy: urządzenia elektroniczne, kulinaria, artykuły biurowe itp.? W sensie ze np. takich 200 moich domen (wlasne zaplecze gdzie umieszczałbym link w każdym wpisie do klienta). Tylko żę takie zaplecze nie byłoby tematyczne. Albo... 50 domen gdzie są teksty związane z techniką, 50 kulinarne, 50 artykuły biurowe itp. tak? Tylko że koszt utrzymania 200 domen przy 60 zł za przedłużenie domeny to rocznie 12 000 zł + koszty serwerów...

Etap? Początkujący... firmy nie mam bo jak mam zajmować się czymś na czym nie mam pojęcia? :) Dlatego tu piszę, chcę się czegoś dowiedzieć. Zdobywać wiedzę. Wy też zaczynaliście więc liczę też na wyrozumiałość.

Ok to możecie odpoweidzieć na pytania wyżej? I co jeszcze wpływa na ranking pozycji? Co miałeś na myśli? Content marketing, szeptanie?