Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak widać jestem nowy na forum a to mój pierwszy post :) Jeśli piszę w złym temaie, przepraszam i proszę o przeniesienie.

Zrobiłem stronę w SF2 i chciałbym ją samemu wypozycjonować. Jest dostosowana do urządzeń mobilnych, tagi meta h1 ... h6 itd też są w porządku. Z tego co zdążyłem wyczytać dziś w sieci orazna tym forum, ważne jest zbudowanie swojego zaplecza. Pod tym pojęciem rozumiem swoje miejsca w sieci takie jak fora, blogi i inne strony tak? Ta dyskusja sprowadza się do blogów. Nie wiem czy dobrze rozumiem cały temat. Czy chodzi o to aby zakładać swoje blogi, pisać na różne tematy a w treść wplątywać podlinkowane słowa kluczowe swojej strony? Tzn... zakładam blog o tematyce swojego pamiętnika (to przykład), robię wpis: "dziś spotkałem koleżankę która zachwycała się swoimi butami, kupionymi na bazarze za 5 zeta." Po czym z wyrazu "butami" robię odnośnik do swojego sklepu wktórym sprzedaję obuwię? Dobrze to rozumuję?

Czy prawdą jest że nienależy zakładać blogów na tym samym hostingu naktórym stoi podlinkowywana strona?

Jak długo trzeba pisać takie wpisy aby efekty były widoczne?

Dzięki za odpowiedzi.

Czy chodzi o to aby zakładać swoje blogi, pisać na różne tematy a w treść wplątywać podlinkowane słowa kluczowe swojej strony?

Zaplecze może być sformatowane w jakikolwiek sposób. Przez zaplecze możesz rozumieć bloga, forum dyskusyjne, porównywarkę produktów, agregator treści, serwis Q&A, katalog, serwis typu Wiki, serwis informacyjny etc. Grunt, żeby należały do Ciebie i żebyś miał nad nimi pełną kontrolę, czyli twój host, twoja domena. Z zaplecza linkujesz sobie stronę docelową i/lub dopalasz inne miejscówki, na których już tego linka sobie gdzieś wstawiłeś.

Z tego co zdążyłem wyczytać dziś w sieci orazna tym forum, ważne jest zbudowanie swojego zaplecza.

Pod warunkiem, że jest ci naprawdę potrzebne do osiągnięcia wyników. Tzn. jeśli jesteś w stanie zrobić frazę powszechnie dostępnymi miejscówkami, a konkurencja nie jest duża, to nie masz co ponosić kosztów budowy i utrzymywania zaplecza. Ktoś to w końcu musi linkować, wrzucać tam treści, linkować.

Czy prawdą jest że nienależy zakładać blogów na tym samym hostingu naktórym stoi podlinkowywana stron

Zależy od skali, ale generalnie zaplecze rozrzucaj po różnych lokalizacjach.

Jak długo trzeba pisać takie wpisy aby efekty były widoczne?

Zaplecze musi być przede wszystkim dobrze podlinkowane, żeby dawało efekty. To czy ono będzie aktualizowane na bieżąco o nowe treści to już inna sprawa.

• Like 2

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Witam,

Oczywistą zasadą przy zapleczu jest dywersyfikacja. Interesuje mnie natomiast, czy wyszukiwarka nie widzi naszych poczynań, kiedy robimy nowe serwisy ? Oczywiście widzi, kiedy podpinamy kilka witryn pod jedno konto GA i GWT, ale nie pytam o ten szczególny przypadek. Interesuje mnie, czy widzi też, kiedy owe serwisy podpinamy pod kilka kont GA. Biorąc pod uwagę, że GA znajduje się wszędzie w sieci, to nasz ślad - to samo IP i inne parametry - idzie za nami przez cały szereg stron aż do momentu kiedy logujemy się na stronę (lub podpięte pod nią GA ) naszego zaplecza.

Możliwe, że za daleko sięga moja powściągliwość, ale prosiłbym o wypowiedź specjalistów. Jeśli potrzebne są jakieś kroki "zacierające ślad", to proszę o ich opisanie. Może robić wszystko przez bramki proxy ?

Pozdrawiam!

Biorąc pod uwagę, że GA znajduje się wszędzie w sieci, to nasz ślad - to samo IP i inne parametry - idzie za nami przez cały szereg stron aż do momentu kiedy logujemy się na stronę (lub podpięte pod nią GA ) naszego zaplecza.

Każda przeglądarka zostawia info o sobie na jakim systemie działa zainstalowanych pluginach rozdzielczości ekranu. Jest to tak dużo informacji że można dość precyzyjnie rozpoznać ten sam komputer.

Ostatnio nawet dodałem do Opery wtyczkę Block Yourself from Analytics

która blokuje GA ale niestety trzeba ręcznie dodawać strony do filtrów.

Edytowane przez cyber

Axl to już nie śpiewasz w gunsach? :D

Dorabiam na boku ucząc się SEO w polskich warunkach ;).

Biorąc pod uwagę, że GA znajduje się wszędzie w sieci, to nasz ślad - to samo IP i inne parametry - idzie za nami przez cały szereg stron aż do momentu kiedy logujemy się na stronę (lub podpięte pod nią GA ) naszego zaplecza.

Każda przeglądarka zostawia info o sobie na jakim systemie działa zainstalowanych pluginach rozdzielczości ekranu. Jest to tak dużo informacji że można dość precyzyjnie rozpoznać ten sam komputer.

Ostatnio nawet dodałem do Opery wtyczkę Block Yourself from Analytics

która blokuje GA ale niestety trzeba ręcznie dodawać strony do filtrów.

Czyli blokujemy GA tą wtyczką i będzie ok ? Wyszukiwarka nie będzie już rozpoznawać mnie, kiedy będę robić zaplecze?

Zna ktoś jeszcze jakieś metody ? W praktyce tworzenia zaplecz ktoś się w ogóle stosuje do takiej konspiracji ?

• 4 tygodnie później...

Czy jeżeli mam stronę-zaplecze powiedzmy w branży żużel (domena, słowa kluczowe artykuły i wszystko jest pod to właśnie słowo ustawione) i zrobię na tej stronie dodam artykuły związane z branżą powiedzmy suknie ślubne czyli nie związaną wcale z pozostałą stroną to czy ma to jakiś sens? takie linki coś dają? Czy lepiej tworzyć nowe zaplecze do innej branży?

Pierwszy polski portal o grze Mad Max.

zależy od konkurencyjności fraz na jakie pozycjonujesz.

linki z prywatnych ogólnie tematycznych blogów typu Presell też coś dają bo jednak link to link :)

Jeśli konkurencja jest spora to warto stworzyć dedykowane tematyczne zaplecze

Idąc tym tokiem myślenia to każdy link może szkodzić, jeśli precelek jest prywatny, nieźle prowadzony i niezgłoszony przez lemingi do DT, to dlaczego ma szkodzić, tym bardziej szkodziłyby linki z innych popularnych źródeł

• Like 1