Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W jaki sposób dodajcie swoje zaplecza do Search Console?

a) Dla danej tematyki nowe konto

B) Jakościowo - lepszej jakości zaplecza na jednym koncie Search Console a gorsze na drugim

c) Wszystko w jednym - wszystkie zaplecza na jednym koncie SC

d) pojedynczo - każde zaplecze ma osobne konto

A co Cię to obchodzi czy ktoś to czyta - zwłaszcza na zapleczu drugiego poziomu? Ludzie gorsze rzeczy wrzucają na takie zaplecza niż teksty z translatora. Teksty z mieszarek wyrazów to jest dopiero sieczka, i jakoś wielu osobom to nie przeszkadza w pozycjonowaniu. To tak samo jak założenie np. profilu k2 z polskim tekstem na niemieckiej stronie - żaden niemiec tego nie zrozumie, ale google link zaliczy (no z k2 to już coraz słabiej, ale chodzi o sam mechanizm działania).

A to już zależy od platformy blogowej. Są takie, gdzie moje blogi z artykułami z mieszarki wylatywały w ciągu 24h od założenia, ale są też sytuacje, że mam blogi na niemieckich, czeskich, chorwackich serwisach blogowych i się trzymają (te blogi nie mają żadnej wartości dla obcokrajowców bo są po polsku, lub z mieszarki, a mimo to nikt tego nie usuwa, bo nikt tego nie sprawdza i nie moderuje).

Samemu trzeba metodą prób i błędów sprawdzić jak jest moderowany dany serwis blogowy i na co można sobie pozwolić (na co admin pozwala).

mam listę 1 tyś blogow od PR2 do PR9. Ile maksymalnie może być blogów PR7-9 w pierwszej warstwie . Strona z konkurencyjnością słów do 500 tyś. Czy można jakoś automatycznie  wydzielić blogi w: j.angielskim, polskim ........ Wolałbym, zeby linki z pierwszej warstwy prowadziły w języku strony ewentualnie z angielskich stron

Edytowane przez bea12346

• 4 tygodnie później...

Witajcie, mam zaplecze około 70-80 dość mocnych stron, które jest zbudowane, aby wspierać jedną stronę. Czy uważacie, że ma to sens, aby z każdej domeny puścić po kilkanaście linków (oczywiście z różnych podstron, różne anchory) do tej jednej strony wspieranej, zakładając że po prostu sumarycznie pójdzie więcej mocy do linkowanej strony czy bezpieczeniej (czyt. mniejsze ryzyko odkrycia przez Google że to zaplecze) jednak dodać po 1, maksymalnie 2 linki z każdej domeny? Chciałbym to zaplecze maksymalnie wykorzystać. Zaplecze nie jest linkowane między sobą.

Witam,

Mam pytanie odnośnie zaplecza.

1)Jak planujecie budowę zaplecza. Czy np. budujecie go zanim otrzymacie klienta w daje branży? Przykładowo małe zaplecze składające się z 20 domen o tematyce wina. Jak zbuduję takie zaplecze a nie znajdę klienta pod tą branże to tak naprawdę zaplecze nie jest mi do niczego potrzebne a koszta stworzenia i utrzymania takiego zaplecza są duże.

2) Budujecie zaplecze dopiero wtedy kiedy złapiecie  klienta ? Tylko wydaje mi się że zaplecze ma swoją jakość jeśli trochę stoi już w sieci. A Gdy złapiemy klienta i zaczniemy dopiero go budować to linki umieszczać tam będziemy np. za 6 miesięcy... Czy coś takiego ma sens?

3) Czy budowanie zaplecza ogólnego np. umieszczalibyśmy linki do różnych klientów np. z branży samochodowe, medycyny, mody, itp. ma sens?

4) Czytałem tutaj na forum od podlinkowaniu zaplecza. Pytanie czy linkujemy tylko stronę główną czy podstrony też?

5) Po jakim czasie od powstania zaplecza wrzucacie linki kierujące do strony docelowej?

6) Czytałem tutaj na forum że treść zaplecza 2 poziomu ma małe znaczenie... Trochę ciężko mi się z tym zgodzić....  Nie patrzycie na treść?

Edytowane przez genju2

Zaplecze może być wielotematyczne. Czy linkujemy główną i podstrony, moim zdaniem i to i to. A czy treść ma znaczenie?, ma w szczególności jak jest to zaplecze tematyczne. Dobrze zrobione zaplecze niewiele się różni (lub wcale) od strony docelowej.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Genju powiem Tobie w ten sposób. Klienci zamawiają zaplecza z  dużym wyprzedzeniem, czekają aż się uprawomocnią zanim zaczną wrzucać linki. Przez cały czas nie jest to tylko pakowanie kasy bez efektu, bo dobre zaplecze samo na siebie zarabia, może nie są to jakieś kokosy, lecz zawsze jesteś na plusie. Bardziej sensowne jest utrzymanie tematyczności, chociaż nie zaszkodzi od czasu do czasu jakaś odmiana, np. link z serwisu bez głównej tematyki.
Co do drugiego poziomu - zależy kto ma jaką strategię. Część osób inwestuje całkiem sporo także w drugą linię, część osób natomiast traktuje to po macoszemu.

Potrzebujesz linków? Pisz!

Przez cały czas nie jest to tylko pakowanie kasy bez efektu, bo dobre zaplecze samo na siebie zarabia, może nie są to jakieś kokosy, lecz zawsze jesteś na plusie.
Sam fakt postawienia serwisu zawleczkowego = domeny + tekstów != zarabia na siebie.

Praktycznie zaczyna zarabiać jeśli:

- właściciel sprzedaje linki

- właściciel sprzedaje wpisy

- jeśli ma ruch i są reklamy np PP lub G

LUB

- zaplecze wykorzystywane jest w pozycjonowaniu wtedy pośrednio też zarabia

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii