Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, jestem w trakcie budowy zaplecza, i mam dwa pytania:

1. Czy warto linkować między sobą strony zapleczowe? Przykładowo A -> B, B -> C, C -> A, itd.

2. Czy w taki sposób linki z tych stron zapleczowych tracą moc kiedy linkujemy do strony głównej?

3. Jeżeli takie linkowanie między sobą się opłaca, w jaki sposób najlepiej to robić? Czy wrzucamy link + kotwiczkę w artykuły, czy lepiej statyczne miejsce (np. sidebar, lub footer)?

4. Czy warto budować zaplecze zaplecza? Czyli przykładowo śmieciowe strony linkujące do dobrego blogu, na dobrym blogu dobre artykuły linkujące do strony głównej?

Z góry dzięki za pomoc! :)

Sprawdź szeroką ofertę lakierów hybrydowych klasy premium: www.NOX-Nails.pl

Teraz, Marudny napisał:

Witajcie, jestem w trakcie budowy zaplecza, i mam dwa pytania:

4. Czy warto budować zaplecze zaplecza? Czyli przykładowo śmieciowe strony linkujące do dobrego blogu, na dobrym blogu dobre artykuły linkujące do strony głównej?

Z góry dzięki za pomoc! :)

Przy tym punkcje zawsze możesz eksperymentować i badać różne efekty linkowania. W końcu jeśli coś się stanie "zapleczu" przez jego złe dopalanie linkami to strona główna nie ucierpi. Czy warto budować zaplecze zaplecza? Warto robić dobre strony, kupować domeny już podlinkowane i tak warto "dopalić" sobie zaplecze linkami. Np. mam kolegę który stawia "dobre blogi" i linkuje je masowo z profili i serwisów web2.0. Bawi się tym i testuje różne formy linków. Polecam eksperymentować.

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

1. Koła staram się nie zamykać i co jakiś czas przerywam łańcuch. Czyli kończy się np. na E, ale już E nie linkuje do F. Poza tym generalnie nie robię koła, tj. linkowanie ma znacznie bardziej chaotyczny przebieg.

4. Opłaca w jakim sensie? Finansowym? Nie bardzo. Zaplecze musi być czymś podlinkowane, ale za dużo czasu kosztuje pilnowanie zaplecza I rzędu, żeby jeszcze doglądać II. Lepiej podlinkować je jakimiś ogólnodostępnymi miejscówkami.

• Like 1

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Cześć, 

Ja mam pytanie co do tematyki zaplecza.

Załóżmy, że prowadzimy sklep z suplementami. Chcemy go wspierać przez zaplecze. Lepiej je zbudować wąsko tematycznie wyczerpując w nim temat suplementów czy może to nie ma większego znaczenia i może zawierać treści ogólnie o zdrowiu i jego powiązanych tematach?

Pytam też bo chciałbym założyć zaplecza jako forma inwestycji i muszę wiedzieć jak do tego podejść :)

50 minut temu, sskijop napisał:

z allegro

Co chcesz z Allegro?

Dnia 31.03.2017 o 09:58, Noite napisał:

Pytam też bo chciałbym założyć zaplecza jako forma inwestycji i muszę wiedzieć jak do tego podejść :)

Wszystko zależy od tego jakie masz zasoby czasowe, finansowe. Jeśli myślisz tylko o efekcie SEO to nie myśl o tematycznym zapleczu ale jeśli myślisz o tematycznym zapleczu, które oprócz SEO będzie dawało ruch to myśl właśnie o tym :)

Blog SEO dla początkujących adeptów sztuki SEO. Medlabo.pl ciekawy serwis o medycynie i nie tylko.

Dnia 31.03.2017 o 09:58, Noite napisał:

Cześć, 

Ja mam pytanie co do tematyki zaplecza.

Załóżmy, że prowadzimy sklep z suplementami. Chcemy go wspierać przez zaplecze. Lepiej je zbudować wąsko tematycznie wyczerpując w nim temat suplementów czy może to nie ma większego znaczenia i może zawierać treści ogólnie o zdrowiu i jego powiązanych tematach?

tematyczność jest przereklamowana, jeśli nawet  ma wpływ, to niewielki. Teoretycznie tkz branżowe zaplecze mniej kuje G w oczy przy ręcznym trzepaniu, ale to czysta teoria, jak cię chcą uwalić stronę to zrobią to za przysłowiowy brak przecinka.

Aby zaplecze było inwestycją powinno na siebie zarabiać, oraz dawać kopa w serpach.

W suplementach jest spory ścisk w topach, więc swoim nowym, słabo podlinkowanym zapleczem raczej szału nie zrobisz. Osobiście poszukałbym jakiegoś porzuconego zaplecza z tej branży i spróbował go przejąć. Przynajmniej część roboty z linkowaniem ci odpadnie, a stare linki mają swój czar.

Mam pytanie o kwestie zabezpieczenia zaplecze przed google. 

Mam powiedzmy 50 domen i podpinam pod nie wordpressa.(na początek) . Jak skutecznie je ukryć przed googlem ? Zakup dla każdej domeny oddzielnego IP wydaje się drogim rozwiazaniem. Przypisanie wszystkich domen do 1 konta clouflare bedzie ok ? 

Godzinę temu, kevin19x napisał:

Jak skutecznie je ukryć przed googlem ?

Meta noindex powinan wystarczyć

• Like 2

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

W jakimś konkretnym celu to chcesz robić czy tak dla jaj?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

15 godzin temu, kevin19x napisał:

haha dobre, 

Może zle się wyraziłem nie chcę ukryć stron przed googlem tylko ich powiązanie miedzy sobą że np 50-100 stron (czy wiecej) należy do 1 osoby,firmy itp

Hmm, skoro na Tym Ci zależy...

Kup hosting z wieloma adresami ip, albo RocketIP, zarejestruj domeny na różne osoby, nie podpinaj wszystkiego pod jedno konto GSC, analitykę zrób sobie sam za pomocą Piwika.

Hm... czy coś jeszcze. Tak wgl na Co Ci takie zabiegi?

Edytowane przez dpx

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

5 minut temu, dpx napisał:

Hmm, skoro na Tym Ci zależy...

Kup hosting z wieloma adresami ip, albo RocketIP, zarejestruj domeny na różne osoby, nie podpinaj wszystkiego pod jedno konto GSC, analitykę zrób sobie sam za pomocą Piwika.

Hm... czy coś jeszcze. Tak wgl na Co Ci takie zabiegi?

A czy  jeśli do mojej domeny będzie linkować 50-100 wordpresów na 1 IP to nie będzie to podejrzane dla googla ?

16 godzin temu, kevin19x napisał:

Mam pytanie o kwestie zabezpieczenia zaplecze przed google. 

Mam powiedzmy 50 domen i podpinam pod nie wordpressa.(na początek) . Jak skutecznie je ukryć przed googlem ? Zakup dla każdej domeny oddzielnego IP wydaje się drogim rozwiazaniem. Przypisanie wszystkich domen do 1 konta clouflare bedzie ok ? 

Zastanawia mnie tylko trochę stwierdzenie  "ukrywania się przed google". Owszem, adresy IP, najlepiej jak są wykupione indywidualnie ;)  jednak to wydaje Ci się drogim rozwiązaniem, dlatego powyżej podrzuciłem kilka pomysłów. Sprawdź hosting seo, jeśli nie masz pieniędzy na osobne IPiki.