Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Moriarty napisał:

No to napisz jakie.

No dobra, z wieloma tanszymi to przesadzilem (w sumie GBZL i Sax pod to by sie kwalifikowaly) :) Ale jest kilka niewiele drozszych gdzie mozna podpiac wiecej domen: Unixstorm, Hitme, Hexcore, SLDC, Hosting House, Klatka, GG Pro. Fakt, one nie sa nadzwyczajnie mocne (przynajmniej wiekszosc), jesli ktos bedzie chcial postawic 10 albo wiecej WordPress'ow to te najtansze konta tego nie uciagna. Ja akurat mam bardziej zdywersyfikowany pakiet CMS'ow, z czego wiekszosc to male zrebaczki kucykow szetlandzkich przy kobyle jaka jest WP. Poza tym mam duzo stron bez CMS, a na cos takiego wystarczy nawet hosting bez PHP.

17 godzin temu, Paq napisał:

@blazejs Tylko pamiętaj, że korzystanie z subdomen, domen regionalnych ogranicza w pewnym zakresie linkbuilding. Nie mówię, że zaplecze musi być drugim Onetem, mieć przezajebiste logo etc., ale jadąc w kółko po najniższym koszcie, odcinasz się od możliwości zostawienia linka ręcznego na moderowanych miejscówkach. Szansa na to, że np. średnio rozgarnięty moderator forum wytnie link do strony w subdomenie (już nie mówię o darmowym aliasie) jest jednak znacznie wyższe od .pl i czegoś, co pod tą "peelką" wygląda względnie przyzwoicie. Domeny w subdomenie nie idzie też katalogować (OMG! on kataloguje w 2017 strony! sic!), no i generalnie IMO mało to rozwojowe, bo .pl zawsze idzie ewentualnie sprzedać, jeśli nadarzy się okazja. Cokolwiek. Subdomeny jednak zawężają pole manewru.

Ja wiem. Nie ograniczam sie tylko do subdomen (pytalem o to w kontekscie Blutu bo bylo to dla mnie troche mylace i niejasne). Ty patrzysz na to ze znacznie szerszej perspektywy niz ja i 90% ludzi na tym forum. Te 90% z nas nie pozycjonuje raczej fraz ogolnych i mocno konkurencyjnych tylko lokalne frazy dla malych firemek z malymi budzetami. Jesli masz kilkunastu klientow lokalnych (i pozycjonowanie nie jest twoim jedynym zrodlem dochodu), ktorzy lacznie placa mniej niz jeden duzy klient (a kilka procent ludzi na forum ma takich duzych klientow na peczki) to po prostu nie oplaca ci sie robic zaplecza na setki domen najwyzszego rzedu bo koszty zjedza caly zysk.

• Like 1

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Czytalem niedawno artykul:

https://diggitymarketing.com/traffic-generating-pbns/

goscia, ktory robil takie testy i nie zauwazyl roznicy miedzy odbudowa starej strony, a stawianiem czegos od zera.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

@up zrób własne testy a przekonasz się, że jest różnica i to kolosalna 

Edytowane przez s_matysik
  • Thanks 1

No dobra, a co z kwestiami prawnymi? Raz sie przytrafilo, ze klient byl w szpitalu kilka tygodni i przegapil odnowienie domeny. Przejela ja firma SEO i postawila na nowo niemal identyczny serwis jak ten, ktory ja dla niego zrobilem. Ta sama struktura podstron, tytuly, podobne teksty, nawet moj projekt strony (wlacznie z czescia grafiki i zdjec) prawie bez zmian wykorzystali. Nie bylo trudno odkryc jaka to firma. Wyslalismy maila i cos tam pozmieniali. Ale zawsze znajdzie sie jeden taki na 100 czy 1000, ktory moze skierowac sprawe do sadu.

Przecież to, że domena wygasła nie oznacza, że jako nowy właściciel tej domeny mamy prawa do tego co się na niej znajdowało (ale to chyba wiadome). Chyba, że poczekamy 70 lat od śmierci autora na przejście praw autorskich do domeny publicznej.

Edytowane przez noupe

@blazejs Buahahahaha :) Przejmujmy się takimi rzeczami, to takie nieetyczne! Co do pozwu, poziom zagrożenia minimalny, szansa wygrania przez poprzedniego właściciela minimalna bo i trochę musi się postarać, a my musimy wykazać złą wolę, wystarczy czynny żal.

@blazejs oczywiście to jest problem tej metody, wrzucenie treści strony z archive to podkradnięcie komuś grafik i contentu

więc są dwa wyjścia:

1. wrzucasz nową treść, ale wtedy musisz te zaplecza dobrze podlinkować aby miały moc, bo z nową treścią nie ma za dużej mocy "same z siebie"

2. wrzucasz treść z archive i dobrze to ukrywasz aby nie mieć problemów prawnych

Cóż.. wiecie, że jest również coś takiego jak etyka?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

40 minut temu, Aleksiejs napisał:

wiecie, że jest również coś takiego jak etyka?

W pozycjonowaniu nie ma. W SEO jest. Dlatego jest wybór.

1 godzinę temu, s_matysik napisał:

2. wrzucasz treść z archive i dobrze to ukrywasz aby nie mieć problemów prawnych

Ukrywasz przed kim? Przed Google?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.