Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 25.10.2017 o 21:43, stania.info napisał:

O dziwo na wszystkich blogach pojawiają się dokładnie te  same wpisy (kopia 1:1) zero zmian (choćby przez mieszarkę)

daty nieco pomieszane - ale w tej samej kolejności (różnica między blogamo +/- 2 dni)

A to ciekawe. I widać, że działa?

Trzeba przeprowadzić eksperyment, żeby się dowiedzieć.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Nie wiem gdzie zadać pytanie, więc zapytam tu.

1. Teoretycznie aby strona pojawiła się  w wyszukiwarce muszą być  linki (ktoś pisał na forum, że samo dodanie strony do google nic nie da, muszą być linki). Wiec jeśli zbuduje sobie zaplecze powiedzy  fanpage na Facebooku, Tweeterze, instagramie i jakimś blogu i każda z tych witrym będzie miała link do strony którą chce wypozycjonować, to czy ma to sens, skoro to tych zapleczowych stron nie prowadzą żadne linki?

2. Czy Google kara za pętle linków? Powiedzmy, że z mojej strony linkuję stronę X, na stronie X ma link do strony Y, a strona Y promuje moją właściwą stronę. Czy taki mechanizm działa i czy ma sens?

19 minut temu, Foksering napisał:

fanpage na Facebooku, Tweeterze, instagramie

to co wymieniasz to linki nofollow, wpływ na ogólny profil linków mają, ale same takie linki na pozycje się nie przełożą, musisz zdobywać przede wszystkim linki dofollow, jeśli robić zaplecze to na własnych domenach lub ewentualnie blogach web 2.0

20 minut temu, Foksering napisał:

Czy Google kara za pętle linków?

Takie małe "koło" linków jakie opisałeś to raczej nie wpłynie mocno na pozycje, jak i nie będzie za to "kary" od Google, co innego jakbyś zrobił to w skali xx większej

Dnia 28.10.2017 o 09:39, s_matysik napisał:

jeśli robić zaplecze to na własnych domenach lub ewentualnie blogach web 2.0

Jeśli to pytanie się już pojawiło to przepraszam. Czytam o zapleczach i widzę, że pojawiają się różne liczby - niektórzy piszą o 10 stronach blogach, a ktoś inny wspomina o 1000 linków z zaplecza. Jaka jest przeciętna skal zaplecza? Nie chodzi mi tu o konkretne liczby tylko raczej o rząd wielkości.

1 godzinę temu, Foksering napisał:

Nie chodzi mi tu o konkretne liczby tylko raczej o rząd wielkości.

Po pierwsze zaplecze zapleczu nierówne. Kilkanaście mocnych zaplecz może dać większego kopa niż kilkaset "śmiecia". Najważniejsze czynniki to wiek domen i wiek linków do nich prowadzących a także ich subiektywna "jakość"

Ważne też o frazach jakiej konkurencji mówimy. Na łatwe frazy kilkanaście mocnych zaplecz może robić robotę, na frazy o dużej konkurencji potrzeba raczej kilkadziesiąt czy kilkaset mocnych zaplecz.

Dnia 1.11.2017 o 22:45, s_matysik napisał:

Najważniejsze czynniki to wiek domen i wiek linków do nich prowadzących a także ich subiektywna "jakość"

A czy możesz mi wyjaśnić, jak to jest z tym wiekiem domen? Chodzi mi o to, czy jeśli domena istniała, załóżmy, w latach 2002-2004, potem długo nie, potem znowu 2010-2017, to jej wiek dla Google jest taki sam, jak domeny istniejącej nieprzerwanie od 2002 roku? I czy ten wiek określany jest na podstawie historii w archive.org, czy też może (co bardzo by mnie zdziwilo) whois?

Ten wiek raczej musi być ciągły bądź zawierać te same treści. Do końca nikt nie wie jak to google sprawdza. Jedni liczą trwały okres bez wygaszania inni zarejestrowanie, inni iżywają prawa rachunku kwantyfikatorów do obliczania

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

22 godziny temu, Foksering napisał:

Tzn wystarczy  do osiągnięcia

Napisałem w skrócie. Owszem można proste frazy wbić kilkunastoma mocnymi zapleczami. Ale oczywiście nie można odnieść do wszystkich łatwych. Ważne jakie są domeny w top10 tzw. jaki mają wiek i jaki jest wiek linków prowadzących do tych domen.

Chyba nie zdawałem sobie sprawy wcześniej jak ważny jest wiek domeny. Wychodzi na to, że wypada już teraz budować jakieś ogólne zaplecze, bo nie wiadomo czy kiedyś nie przyda się w przyszłości - a za parę lat byłoby jak znalazł;) Zastanawia mnie jeszcze taka sytuacja:

Na forach dyskusyjnych które maja w stopce "dofolow" mam link jednej strony, a za jakis czas (powiedzmy pol roku) zmieniam link na inny. Czy to znaczy, ze po pewnym czasie 1 strona spadnie w rankingu, a druga zyska? Moze mimo to jest to oplacalne, bo w tym czasie jesli teoretycznie wybije swoja pierwsza stronę, to może będzie szła na fali popularnosci, a zmiana linku pozwoli wybić drugą witrynę.

Chyba nie zdawałem sobie sprawy wcześniej jak ważny jest wiek domeny. Wychodzi na to, że wypada już teraz budować jakieś ogólne zaplecze, bo nie wiadomo czy kiedyś nie przyda się w przyszłości - a za parę lat byłoby jak znalazł Zastanawia mnie jeszcze taka sytuacja:

Na forach dyskusyjnych które maja w stopce "dofolow" mam link jednej strony, a za jakis czas (powiedzmy pol roku) zmieniam link na inny. Czy to znaczy, ze po pewnym czasie 1 strona spadnie w rankingu, a druga zyska? Moze mimo to jest to oplacalne, bo w tym czasie jesli teoretycznie wybije swoja pierwsza stronę, to może będzie szła na fali popularnosci, a zmiana linku pozwoli wybić drugą witrynę.

Co do linków z for duże znaczenie ma ilość linków, częstotliwość odwiedzania strony przez roboty Gugla. Ale tak zmiana linków tak jak pokazałeś po ich przeindeksowaniu, zakładając resztę czynników taką samą po jakimś czasie powinna przeskoczyć stronę A. Co do efektu nowości zależy od branży i wpływu zaufania do marki w konkretnej branży.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka