Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przechwytuje stare domeny na expire domeny maja od 5k do 10k linkow zwrotnych. Co bedzie mocniejsze:

1. Odzyskanie starej tresci przez web archiwum i linkowanie z tych domen?

2. Czy moze odzyskanie tresci przez web archiwum i zrobienie 301 na cala domene na "strone glowna" strony pozycjonowanej?

Prosze nie piszcie ze i to i to... :-) pytam co jest mocniejsze dla strony pozycjonowanej. Narazie chce wybrac jedna z powyzszych drog a koledzy maja pewnie juz takie testy za soba...

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

@Maciejus zależy. Co do odzyskiwania treści to jest to kradzież, bo przypuszczam, że nie masz tutaj żadnych praw autorskich, prawda? :) 

• Like 2

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Witam, 

Koledzy potrzebuję do budowy mocnego zaplecza jakąś stronę która działa podobnie jak expireddomains.net. to znaczy żeby można było znaleźć wygasłe domeny ale tak żeby można było wpisać część tytułu strony (nie domeny) lub słowa kluczowe. Chodzi w skrócie o to żeby storna szukała wygasłych domen po frazach kluczowych czy tytułach stron przed wygaśnięciem...

Ewentualnie polećcie inny sposób na szukanie dobrych stron na zaplecze (poza aftermarket).

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

Dorosłem w końcu do budowy porządnego zaplecza i mam w związku z tym kilka pytań :) Zdaję sobie sprawę, że ilu rabinów tyle odpowiedzi, ale ucieszę się z odpowiedzi każdego rabina ;)

1. Dlaczego powinno się urywać swoje zaplecze?

2. Czy w 2019 warto bawić się w seo hostingi (na początek chodzi o około 40 stron) czy lepiej po prostu wziąć hosting współdzielony w kilku firmach? Jeżeli to drugie to na ile hostingów rozbić te 40 stron (zróżnicowane platformy - od WP po czystego HTML'a).

3. Jak bardzo warto różnicować rejestratorów domen przy budowie zaplecza (jeszcze żeby to wszystko ogarnąć później - macie jakieś planery czy po prostu Excel?)?

4. Czy rejestracja domen na nieprawdziwe dane niesie za sobą jakieś zagrożenia? Lepiej rejestrować na fikcyjne dany czy po całej rodzinie/znajomych?

5. Zakładając kilka poziomów zaplecza. Czy na stronach lepszej jakości dajecie czasem artykuły, które do niczego nie linkują?

6. Czy warto zaplecze podpinać pod GA i Search Console czy dla statystyk jakieś zewnętrzne skrypty? Jeżeli to pierwsze to każda strona do osobnego konta (+wtedy już chyba warto byłoby kupić jakąś paczkę zweryfikowanych żeby lepiej wyglądało :P)?

Z góry dzięki za odpowiedzi w temacie :)

DesignBox - projektowanie stron Konin w najlepszym wydaniu. Ponadto tworzenie sklepów internetowych, migracje, optymalizacja, usługi graficzne. Działalność prowadzona nieprzerwanie od ponad 9 lat. Solidnie i w normalnej cenie.

Stabilny hosting w normalnej cenie i tanie odnowienie domen *.pl - SeoHost

No ciekaw jestem, ile dostaniesz odpowiedzi ;)  Rabinem nie jestem, poza tym - "nie wiem,  nie znam się, nie orientuję się..." wiec może za bardzo się nie sugeruj:

1. Na przykład dlatego, żeby ktoś życzliwy nie zgłosił Twojego zaplecza do Gugla (spam report - była taka opcja, pewnie jeszcze jest - nie sprawdzałem, bo na nikogo nie donosiłem).

2. Ja bym się nie bawił w seo hostingi. U siebie mam tak: 75% reverse proxy, 25% CDN.

3. Podobno warto, bo minimalizujesz footprint, ale sporo z tym roboty. Ja mam wszystko rozbite na 5 rejestratorów. Dane w excelu.

4. U mnie niesie to takie zagrożenie, że mniej hindusów do mnie napisze/zadzwoni w sprawie propozycji biznesowych (Na głównym ccTLD jakiego używam nie da się ukryć Whois.) Od strony prawnej nie wiem - pewnie zależy od kraju.  Poza tym - niektórzy rejestratorzy, na których niestety jestem skazany, chcą dokumenty potwierdzające np. zamieszkanie albo prowadzenie działalności przy transferze domen. Niemniej jednak- wszyscy właściciele domen których używam, są tak prawdziwi jak bohaterowie Marvela.

5. Ja tak robię.

6. Gugiel wszystko widzi i słyszy, jak już chcesz statystyki to użyj czegoś innego niż GSC.

• Thanks 1

Witam,@Paq 

Dzieki za podpowiedź.

Przed zakupem domeny wygaslej chcialem zapytac jeszcze gdzie mozna sprawdzic filtry na domenie. Sprawdzalem to na tej stronce https://losydomen.i4a.pl/ ale cos teraz nie dziala.

Czy znacie jakas inna strone na ktorej mozna sprawdzic czy domena ma filtra czy go nie ma. 

Ad.1 skoro zaplecze MUSI BYĆ zaindeksowane w Google bo tylko dzięki temu działa to jak chcecie ukryć? Bez jaj ... mozecie schować przed robotami ahrefsa czy majestica ale jaknie w guglu to w bingu Was się znajdzie. Więc szkoda czasu na zabawy... albo budujesz coś porzadnie i pomoc nie zaszkodzi albo odpuść

Ad.2 seohosting - poczytaj o złym sąsiedztwie - im wiecej gowna na danym IP tym gorzej

Ad.3 nie warto - szkoda czasu. Zrob ukrycie whois i styknie

Ad.4 patrz ad 3

Ad.5 mieszasz startegie i to jest dobre

Ad.6 tak - zwłaszcza to lepszej jakosci :)

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dnia 10.05.2019 o 22:21, atp napisał:

4. Czy rejestracja domen na nieprawdziwe dane niesie za sobą jakieś zagrożenia?

Tak, nie TY jesteś właścicielem domeny :wacko:

Dnia 11.05.2019 o 11:50, Torque napisał:

6. Gugiel wszystko widzi i słyszy,

Tak, zwłaszcza jak ułatwisz preferowane DNS na 8.8.8.8 / 8.8.4.4  B)

Dnia 10.05.2019 o 22:21, atp napisał:

Czy w 2019 warto bawić się w seo hostingi (na początek chodzi o około 40 stron)

Czy Google interesują adresy IP zaplecza SEO? >

https://youtu.be/XyOr4xFYEH8

• Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@blazejs tak na web.archive.org sprawdzilem domeny i wyglada na to ze sa ok.

Ale jednek chce kupic wieksza ilosc domen pod zaplecze i chce miec pewnosc ze kazda z nich nie ma jakiegos filtra. Dlatego wlasnie szukam jakiejs strony za pomoca ktorej mozna by szybko sprawdzic czy ktoras z wybranych przezemnie domen nie ma filtra. 

zna ktos jaks stronke? Polsko czy angoelsko jezyczną?

@Paq dziekuje za informacje. Rozjasnilo mi to wiele kwestii.

W filmiku brak mi odpowiedzi na ostatnie dwa pytania.

1. Przyklad: domena wygasla w 2016 roku, a w web.archiw pierwszy raz pojawila sie w 2007r. Byla dobrze linkowana. W guuglu ciagle sa stare linki linkujace do tej domeny. Czy bralbys taka domene na zaplecze?

2. Inna domena wygasla tez w 2016r, w web.archiw pierwszy raz pojawila sie w 2004r i byl tak katalog stron internetowych, duzo linkow wychodzacych. Ale tez bardzo dobrze podlinkowana i linki sa nadal w guuglu, mocne. Domena od 3 lat wiec nieuzywana. Czy bralbys to do budowy zaplecza?

7 minut temu, Paq napisał:

2. Domen po katalogów ja bym nie dotykał; IMO szkoda czasu.

Czemu? Mnie się udało ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint