Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze Napisałeś, że IP hostingu, bo de facto tak jest. Przypominały mi się dawne czasy, gdy nie było jeszcze VPS i miałem hosting z panelem DA i przypisaną domenę do hostingu, której "ręcznie" = celowo zmieniałem rekord A >  IP na inne niż IP tego hostingu :)

Zamydlając lub rozjaśniając całość, to możemy mieć domenę nierozważnie "kupioną" w promocji za 0 zł w xxxxxx.pl i przypisaną do np
ns1.xxxxxx.pl / ns2.xxxxxx.pl > A jej rekord A np na IP 111.111.00.00

i kolejną domenę

ns1.xxxxxx.pl / ns2.xxxxxx.pl > A jej rekord A np na IP 111.2222 .00.00

Czyli DNS'y takie same, ale IP inne :)

Edytowane przez Mion

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@blazejs @Mion  dzieki za odpowiedzi, ale jak napisales blazejs ,, faktycznie dla poczatkujacych moze to byc zbyt skomplikowane " i jest. Dlatego prosze o prosta odpowiedź bez tlumaczenia, czy IP domena dziedziczy po hostingu czy ma je swoje, przypisane. Jak pisalem, mam kilkanascie zaplecz na ovh tam mozna wybrac do 16 IP, chce jednak kilka domen przekierowac ( nie transferowac) na hosting webd ktory ma tylko jedno IP. Stad pytanie czy domena dziedziczy IP po hostingu czy ma je takie jak umozliwil to rejestrator ovh?

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

@Maciejus 

Masz domeny zarejestrowane w OVH. Wiec najprosciej: do tych, ktore chcesz miec na Webd dodajesz w panelu ustawien DNS'y (name server) z Webd (w ten sposob odwolywac sie beda do Webd). W panelu Webd dodajesz te domeny jako nowe. Po kilku godzinach powinno zadzialac przekierowanie. Mozesz uzyc tego do sprawdzenia czy wszystko OK:

https://ip-lookup.net/domain-lookup.php

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

1 godzinę temu, Maciejus napisał:

Jak pisalem, mam kilkanascie zaplecz na ovh tam mozna wybrac do 16 IP,

Zakładam, ze Wiesz , iż To tyczy VPS'ow i nie wybrać ale dokupić ip_failover, ktore dodatkwo muszą być skonfigurowane na tym VPS do którego są przypisane.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mam możliwość zakupu domeny z kilkunastoletnią historią. Do momentu aktualizacji page rank doszla do 5, działał na niej serwis typu "demotywatory". Domena jest czysta, bez "banów". Czy mogę w jakiś sposob wykorzystać ją do promocji swojej strony? Ewentualnie w jakiś inny sposób, np. katalog stron? Czy nie ma sensu się w to bawić?

https://nestinari.pl - Warsztaty chodzenia po ogniu.

Możesz ją wykorzystać. Jeśli strona, która pozycjonujesz jest tematyczna do serwisu, który wcześniej był postawiony na domenie - tym lepiej. Jeśli chcesz, aby to było wykonane zgodnie ze sztuką zrób ładną stronę i wrzuć wartościowy content. Pamiętaj, że dobre zaplecze nie wygląda jak zaplecze i powinno generować ruch ;)

Ps. Katalog sobie odpuść.

@tymopin945 

W obecnych czasach gdzie duża ilość miejscówek publicznych została oflagowana mocne zaplecze potrafi dawać szybkie i stabilne efekty. Natomiast tutaj potrzebna jest wiedza jak stworzyć zaplecze które będzie kopać oraz budżet. Choć oczywiście publiczne miejscówki dalej działają, tylko jest trudnej o dobre bazy i strategie.

Natomiast, jeśli frazy które chcesz pozycjonować nie są za bardzo konkurencyjne to zacznij testować linkowanie z publicznych miejscówek.

@tymopin945 zaplecze fajna rzecz, ale dla jednej strony ciężko zrobić to tak żeby się opłacało względem pozyskiwania linków z miejscówek publicznych lub płatnej publikacji u kogoś. Zaplecze swoje kosztuje, musisz mieć: domenę, hosting, teksty no i jeszcze je to podlinkować. Można oczywiście trafić na fajną podlinkowaną domenę, ale osób szukających jest sporo, a każdą z domen może zarejestrować tylko jedna ;) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/