Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

na razie nie mam linków na zapleczu do pozycjonowanej. Skupiam się na dopaleniu zaplecza. Temu też pytam czy warto wrzucić kilka linków na jedną podstronę mojego zaplecza? Temu też proszę was o radę i pytam czy robiliście takie testy

Cytat

zaplecza?

@toja Podlinkuj z zaplecza stronę docelową lub inne testowe strony i sprawdź czy linki kopią. Wtedy będziesz miał odpowiedź czy Twoje działania idą w dobrym kierunku.

Najmocniejsze zaplecze jest takie które generuje odwiedzalność z SERPów i jest widoczne w wynikach wyszukiwań dla fraz związanych z tematyką witryny którą chce się wbić na topy.

3 godziny temu, toja napisał:

linkuje je używając xneolinksa i donlinka

To nie będą wartościowe linki

3 godziny temu, toja napisał:

wplatam po 15 -20 linków w każdym artykule 

Nic to nie da, a duża liczba linków wychodzących wręcz obniża "jakość" strony.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Dokładnie jak pisze @Beerbant. Dobre zaplecze powinno przede wszystkim mieć widoczność w organiku, generować ruch, być tematycznie powiązane ze stroną pozycjonowaną. Jeśli stron wspierających jest sporo dochodzą kwestie techniczne takie jak: ip i klasy c, dnsy, dane rejestrowe domen itp.

Jeśli chodzi o linkowanie zaplecza to lepiej postawić na mniej linków, ale lepszej jakości i dywersyfikować źródła, aby linki do stron zapleczowych w miarę możliwości się nie powtarzały.

Godzinę temu, Crmad napisał:

być tematycznie powiązane ze stroną pozycjonowaną

Według mnie nie ma takiej zależności, dlatego warto aby każdy sobie to samemu przetestował.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
W dniu 7.02.2020 o 16:06, Crmad napisał:

Jeśli stron wspierających jest sporo dochodzą kwestie techniczne takie jak: ip i klasy c, dnsy, dane rejestrowe domen itp.

Jeśli chodzi o linkowanie zaplecza to lepiej postawić na mniej linków, ale lepszej jakości i dywersyfikować źródła, aby linki do stron zapleczowych w miarę możliwości się nie powtarzały.

Dorzucę tutaj podpowiedź odnośnie kwestii technicznych to warto używać tak do 10-20% cloudflare'a

No i nie radzę dodawać całego zaplecza do jednego konta GSC czy też Analytics

Cytat

No i nie radzę dodawać całego zaplecza do jednego konta GSC czy też Analytics

a po co go w ogóle tam dodawać?

Cytat

tak do 10-20% cloudflare'a

Teb cyferki którymi sypiesz to wyniki testów czy tak po prostu?

5 minut temu, MaxPan napisał:

a po co go w ogóle tam dodawać?

Teb cyferki którymi sypiesz to wyniki testów czy tak po prostu?

Nie, ale rozsądne jest to, że wygląda naturalniej zaplecze, które nie stoi 100% za cloudflarem

Wygląda dla kogo? Naturalne zaplecze? Każde zaplecze nie jest "naturalne" bo jest niezgodnie z zalecaniami wyszukiwarki. Rozumiem, że cyferki sobie wymyśliłeś.

p.s nie cytuj w całości, tym bardziej tuż pod postem na który odpowiadasz. W regulaminie o tym pisze, to robi tematy nieczytelnymi.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Jestem początkujący mam prośbę o ocenę takiego pomysłu na zaplecze i wypromowanie docelowej domeny. Chcę stworzyć stronę www o tematyce budowlanej i ją wypromować w google.co.uk.

1. Kupiłem 6 domen z historią, dokładnie sprawdziłem każdą domene czy nie była zaspamowana, sprawdziłem linki jakie są do nich poprowadzone itd. 5 z nich chce poświęcić jako zaplecze, 6 najlepszą zamierzam wykorzystać jako stronę docelową. Wszystkie domeny miały zwyczajną historię jako byłe strony firm budowlanych, posiadają już linki o tematyce budowlanej. Ich wiek to średnio 10-15 lat. Domain Rating (wg. https://ahrefs.com/) to 10-20.

Mam jeden problem gdyż ta najlepsza domena ma inną nazwę niż firma, która już istnieje i myślałem o przekierowaniu tej najlepszej, 6 domeny na nową domene z nazwą, która mi odpowiada - zastanawiam się czy to jest dobry pomysł bo w najgorszym razie nazwa domeny może zostać po staremu.

2. Odtworzyłem te 5 stron www. Tzn użyłem treści jakie na nich były (https://web.archive.org/) I zbudowałem normalnie wyglądające strony firm budowlanych, postawiłem każdą z nich na Wordpress, są na hostingu z różnymi IP. Dodałem różne loga, social media, każda ma inny szybką templatke, seo wtyczkę, optymalizację itd. Zamierzam je jeszcze podlinkować z profili uk oraz dodać ręcznie troche linków z komentarzy postów o tematyce budowlanej. Zleciłem jeszcze napisanie po 5 artykułów 2000 zn na każdą stronę i zamierzam zrobić na każdej stronie bloga.

Moje pytania są takie.

- czy to w ogóle dobry pomysł na zaplecze?
- czy coś powinienem dodać?
- czy to dobry pomysł aby starą domena z biegiem czasu przekierować na nową domena i porządanej nazwie?

- jak najlepiej poprowadzić link z zaplecza do domeny nadrzędnej? Myślałem pomieszaniu tego trochę tak żeby wyglądało naturalnie, linki z artykulów na blogu, link z obrazka, link ze strony głownej itd.

Wszystkie uwagi są mile widziane.