Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Przy Twojej definicji ("fraza to taka która potrzebuje co najmniej kilku-kilkunastu linków do topów"), w życiu bym nie stawiał zaplecza.

Fraza "łatwa" to kilka kilkanaście linków (tak napisałem),, a kolega zainteresowany zapleczem wspomniał o "średnio -trudnej" i o dwóch stronach, chociaż także mógł mieć inną ocenę postrzegania skali trudności

Obydwoje macie rację, z tym że zarówno ja jak i Wy nie wiecie jaką kolega ma wizję rozwoju i czy rzeczywiście chce amatorsko pozycjonować tylko te dwie stronki po 5 fraz na jedną. Ok teraz tylko o tych dwóch stronach napisał, jednak jak odezwał się w temacie o budowie zaplecza a nie z pytaniem jak pozycjonować "średnio-trudne" frazy to mogłem założyć że chce mieć coś więcej niż tylko linki z wielu dostępnych źródeł z pominięciem własnych.

Dla Zimiego mogą być to rzeczywiście frazy które nie potrzebują ani jednego linka ze specjalnie do tego utworzonego zaplecza i ogólnodostępne źródła spokojnie tutaj wystarczą (tego nikt się nie dowie dopóki dopóty nie zobaczy fraz). Jednak na dłuższą metę takie zaplecze może na siebie zacząć zarabiać, nie mówiąc tutaj o jego ewentualnej sprzedaży w razie czego. Nie wiem może zbyt inwestycyjnie podszedłem do tego...

• Like 1

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałem, że zaplecze będę tworzył.

Jak projektujecie model linkowania?

I ważna również dla mnie kwestia: ile poziomów trzeba mieć? 2, 3, 4, 5 ?

Czy im więcej poziomów tym lepiej?

Edytowane przez zimi

Jeżeli chcesz osłabić 1 poziom to jest to bardzo dobre rozwiązanie

Domenę główną uważasz za 1 poziom zaplecza czy za docelową, czy ja czegoś nie rozumiem?

nie mówiłem o 3 poziomach zaplecza, tylko o 3 poziomach ogólnie

3 poziom zaplecze

2 poziom zaplecze

1 poziom strona głowna

Jeżeli zaplecze 2 poziomu do porządna strona dla użytkowników i linkujesz poprzez brand/adres strony/zdjęcie, to ewentualnie można takie coś rozważyć. Tylko, że wtedy Ci się robi pierścień, a nie piramida.

P.S. Mam tu na myśli portal tematyczny, a nie precla z 5 artami ;)

Edytowane przez ShRon

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Jeżeli zaplecze 2 poziomu do porządna strona dla użytkowników i linkujesz poprzez brand/adres strony/zdjęcie, to ewentualnie można takie coś rozważyć. Tylko, że wtedy Ci się robi pierścień, a nie piramida.

Czy możecie powiedzieć jak jest z ilością poziomów?

Czy lepiej mieć 3 czy 4?

Edytowane przez zimi

Czy możecie powiedzieć jak jest z ilością poziomów?

Czy lepiej mieć 3 czy 4?

Podbijam temat bo bardzo zależy mi na wiedzy: Czy im więcej poziomów tym

najwyższe poziomy zaplecza maja większą moc? Dzięki z góry za odpowiedzi.

Moim zdaniem i z tego co sprawdzałem to 4 poziomy będą miały większą moc tylko dużo ciężej to wtedy ogarnąć. Ale to tylko moje zdanie ;)

• Like 1

Wszystko o zdrowym odżywianiu i odchudzaniu - dietaiodchudzanie.pl 

Jakatorebka.pl - znajdź swój pomysł na idealny prezent. 

Wszystko o laptopach - grupaemiter.pl

Moim zdaniem i z tego co sprawdzałem to 4 poziomy będą miały większą moc tylko dużo ciężej to wtedy ogarnąć. Ale to tylko moje zdanie ;)

Dzięki. Właśnie buduję moje pierwsze zaplecze ( 50 domen) więc chcę popełnić jak najmniej błędów na początek. To bardzo czasochłonne jak sami wiecie.

Jeszcze jedno pytanie.

Czy przy większej ilości blogów zapleczowych WP warto je spersonalizować ( grafiki, szablony, tła)? Czy to Google odróżnia?

Z tego co tu wyczytałem to ma jak najbardziej znaczenie, podobnie jak to, że nie warto zakładać/kupować kilkudziesięciu/kilkuset blogów na platformoe np. WP założonych od ręki i z jednego adresu e-mail, ale może źle doczytałem :)

• Like 1