Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Budowa wlasnego zaplecza moim zdaniem to strata czasu, mam na mysli skalowalnosc takiego rozwiazania, jesli pozycojnujesz pare stronek moze sie to sprawdzi, ale jesli chcesz zwiekszac udzial w rynku rok do roku, trzeba byloby zatrudniac rzesze ludzi do budowy i utrzymania tego wszystkiego, znacznie taniej i bezpieczniej wychodzi outsourcing ktory daje duza skalowalnosc biznesu.

Niby do czego te rzesze ludzi, do postawienia kilkunastu skryptów na miesiąc?

Jedyne co tu można/trzeba outsourcować to tworzenie treści, ale to chyba logiczne że pozycjonerzy sami sobie nie piszą tekstów.

mam pytanie odnośnie dywersyfikacji IP w zapleczu. Zastanawiam się jakie rozwiązanie wybrać: hosting SEO, których generalnie trochę się obawiam, bo tam sąsiedztwo innych spamowych stron może źle wpływać na moje zaplecze (szukam raczej bezpieczniejszych rozwiązań, ale jeśli jest taki hosting SEO, to który?), albo kojarzę jeszcze tą usługę rocketIP, tylko tam 49$ jak na moje potrzeby to trochę za dużo. Czy jest jakieś rozwiązanie pomiędzy, jeśli chodzi o stosunek bezpieczeństwa/ceny?

dzięki Paq za odpowiedź, jest to pomysł.

Wiem, że teraz każdą domenę powinniśmy zarejestrować na inną osobę? Chodzą po Pio info, żeby rejestrować na wujka ciocię, ale to często to samo nazwisko itd itd. a to już podobieństwo. Czy nie lepiej rejestrować na jakąś wymyśloną nazwę firmy? I tak to my mamy loginy do tej domeny, więc raczej ciężko taką domenę stracić, a nawet jeśli, to tylko jedna zapleczówka...

Nie demonizowałbym problemu. Możesz zawsze maskować swoje dane, jeśli domenę rejestrujesz jako osoba fizyczna (dodatkowa opłata). Pytanie też co chcesz osiągnąć, tj. czy dywersyfikujesz po prostu lokalizacje zaplecza przed robotami, bo nie chcesz, żeby wyszukiwarka biegała w kółko po tych samych IP'kach, czy maskujesz zaplecze przez ewentualną interwencją SQT, albo konkurencji (tutaj to już grubsza sprawa, bo zaplecze można często zlokalizować nawet nie po serwerach, adresach IP, ale footerach, które gdzieś tam pojawiają się na zapleczu, sposobie linkowania itd.).

Rejestracja na fikcyjne dane niewskazana, bo jeśli NASK zorientuje się, że domena jest przypisana do nieistniejącego właściciela, to taki adres ma prawo odebrać.

Korzystaj z powiedzmy 2-3 operatorów domen, rejestrację adresów prowadź w jakichś odstępach czasowych (żeby nie było, że 100 domen zarejestrowałeś o 18.22 u tego samego operatora), do tego kilka sharedów z różnymi DSN'ami. Jeśli chcesz, maskuj dane osobowe i w zasadzie tyle.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

jedyny mój cel to dywersyfikacja zaplecza dla robotów wyszukiwarek. Czytałem różne artykuły i wynika z nich że po pierwsze każde konto u danego operatora ma swoje ID które się w danych whois pojawia nawet jak zakryte są dane, a po drugie że google jako rejestrator domen ma wgląd do tych danych, nawet zamaskowanych.

google jako rejestrator domen ma wgląd do tych danych, nawet zamaskowanych

Wiesz, wydaje mi się, że przeceniamy możliwości algorytmu, który układa ranking; zasoby sprzętowe Google nie są z gumy i chociaż oni mają dostęp do naprawdę wielu informacji, np. tego co masz w przeglądarce, Gmailu itd. to w mojej ocenie robot agreguje i przetwarza tylko podstawowe informacje na temat domeny, do których ma dostęp z marszu. Nawet jeśli mają wygląd do danych, o których piszesz to wątpię, żeby było to wpisane jako kolejna reguła do algorytmu.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

a po drugie że google jako rejestrator domen ma wgląd do tych danych, nawet zamaskowanych.

Nie może i nie ma też prawa dostępu do takich danych, jeżeli nie zarejestrowaliśmy u nich domeny.

Edytowane przez noupe

OK, jasna sprawa, to w sumie dobrze. Zastanawiam się w takim razie, po co mam rejestrować domeny na wujka babcię jeżeli mogę zarejestrować wszystkie na siebie jako osobę fizyczną? Rozumiem, że ten myk z wujkiem/babcią potrzebny jest tylko do rejestracji domen COM/ORG/NET gdzie nie ma możliwości ukrycia danych podstawowych jak imię nazwisko osoby fizycznej (przynajmniej w OVH, właśnie z nimi o tym rozmawiałem przed chwilą)