Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

@tur77ek Lepiej na 3 różnych hostingach. Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby zakup vps na ovh + 15 ip. 

SEO hostingi mają to do siebie że mają niski uptime i na tych samych ip stoi masa spamu zazwyczaj

• Like 1

A co sądzicie o zastosowaniu takiego zaplecza? 3 poziomowe zaplecze składa się z:

1. poziom - domeny przechwycone i nowe, z bogatym contentem (wpisy po minimum 400 słów, wartościowe i tematyczne), wpisy wewnątrz blogów są podlinkowane wzajemnie.
  2. poziom - wymieszane domeny gorszego sortu z blogami na darmowych platformach. Mniej wartościowa treść (minimum 300 słów, tematyczne i spójne), wpisy wewnątrz bloga wzajemnie podlinkowane.
  3. poziom - blogi na darmowych platformach - dużo contentu niskiej jakości (300 słów, tematyczny i spójny), wpisy wewnątrz bloga podlinkowane. Wszystkie wpisy i blogi są często podlinkowywane z SWL StatLink.

Linkowanie między poziomami odbywa się tylko wtedy jeżeli ilość wpisów jest większa niż 5, w odstępach minimum 6 wpisów. Linkowanie odbywa się z tematycznych wpisów. Anchor różny - exact, mieszany, brand albo obrazek. Takie zaplecze będzie mieć jakąś moc?

Do plusów na pewno można zaliczyć to, że w przypadku gdy jakaś strona zapleczowa na 2/3 poziomie złapie bana można łatwo ją odciąć. Minusem są koszty.

Co sądzicie?

• Sad 1

36 minut temu, wudokacom napisał:

A co sądzicie o zastosowaniu takiego zaplecza? 3 poziomowe zaplecze składa się z

Jak dla mnie to rewelacyjny pomysł :)

Może jeszcze dorzuciłbym jakieś półpiętra w tej konfiguracji i przyjął dodatkowe zasady linkowania. Można by było przesłać do G zapytanie czy im będzie się to podobało, może udzielą jakiś wskazówek.

A tak na poważnie, to podziwiam ludzi, którzy zanim coś zrobią obmyślają skrupulatny plan. Może dlatego, że jestem bardziej humanistą niż matematykiem - ja takiego planu nie stosuje.

40 minut temu, wudokacom napisał:

Minusem są koszty.

Jakie koszty? Koszty w porównaniu z czym? W porównaniu z nierobieniem niczego to rzeczywiście wysokie.

Może się grubo mylę, ale czy w naturalny sposób powstają takie schematy. Jeżeli masz ciekawą stronę to odbiorcy tej strony budują takie schematy, żeby jej pomóc w ugruntowaniu pozycji w wyszukiwarce?

Jeżeli ma to wyglądać naturalnie, to chyba trzeba porzucić takie schematy, a blog ma być blogiem, strona ma być stroną a wpis na forum ma być wpisem na forum.

Pierwsza rzecz to znaleźć Klienta i zrozumieć jego biznes. Dobrać odpowiednie narzędzia do promocji, zrobić z głową, nie naparzać tysiącami linków (nie będzie bana) i po kłopocie. Jeżeli znajdziesz Klienta, który będzie chciał Tobie płacić np. 300 zł miesięcznie za frazę to pod niego ogarniesz wszystko. Jeżeli promujesz swój biznes to musisz odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie: jakie korzyści przynosi bycie wysoko w wynikach. Jeżeli korzyści są duże, to znaczy, że inwestujesz relatywnie wysokie środki w pracę nad pozycją. Jeżeli ktoś nie ma biznesu w byciu wysoko w wynikach to prawdopodobnie też nie inwestuje w zaplecze. A jak ma biznes z tego aby być wysoko to sobie postawi pięknie wychuchane zaplecze i nie przerażą go koszty rzędu 6 tys miesięcznie, bo dzięki temu na czysto zostaje mu 36 tys PLN, a gdyby nie wydał tych 6 tys to zarobił by tylko 8 tys. Taka jest zasada rynku, nie inna, a pozycjonowanie jest częścią tego rynku.

Uf, ale się rozpędziłem.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Cytat

A tak na poważnie, to podziwiam ludzi, którzy zanim coś zrobią obmyślają skrupulatny plan. Może dlatego, że jestem bardziej humanistą niż matematykiem - ja takiego planu nie stosuje.

Też podziwiam twórcę tej piramidy którą trzeba teraz aktualizować. Ale plan optymalizacji, tworzenia zaplecza i linkowania chyba warto zrobić :)

2 godziny temu, Toto napisał:

Jakie koszty? Koszty w porównaniu z czym? W porównaniu z nierobieniem niczego to rzeczywiście wysokie.

Koszty stworzenia tekstów. Nie ważne czy mamy swoich copywriterów czy zlecamy zewnętrznie - zawsze są to wysokie koszta.

3 godziny temu, Toto napisał:

Może się grubo mylę, ale czy w naturalny sposób powstają takie schematy. Jeżeli masz ciekawą stronę to odbiorcy tej strony budują takie schematy, żeby jej pomóc w ugruntowaniu pozycji w wyszukiwarce?

Jeżeli ma to wyglądać naturalnie, to chyba trzeba porzucić takie schematy, a blog ma być blogiem, strona ma być stroną a wpis na forum ma być wpisem na forum.

Nie potrafię wystarczająco skomentować tego - czasem lepiej działają linki stworzone w sposób naturalny przez przypadkowych ludzi a czasem dobrze zrobione zaplecze spowoduje wystrzał w SERPach.

3 godziny temu, Toto napisał:

Jeżeli promujesz swój biznes to musisz odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie: jakie korzyści przynosi bycie wysoko w wynikach. Jeżeli korzyści są duże, to znaczy, że inwestujesz relatywnie wysokie środki w pracę nad pozycją. Jeżeli ktoś nie ma biznesu w byciu wysoko w wynikach to prawdopodobnie też nie inwestuje w zaplecze. A jak ma biznes z tego aby być wysoko to sobie postawi pięknie wychuchane zaplecze i nie przerażą go koszty rzędu 6 tys miesięcznie, bo dzięki temu na czysto zostaje mu 36 tys PLN, a gdyby nie wydał tych 6 tys to zarobił by tylko 8 tys. Taka jest zasada rynku, nie inna, a pozycjonowanie jest częścią tego rynku.

Uf, ale się rozpędziłem.

Ładnie to podsumowałeś. Dziękuję za podzielenie się opinią. Zadałem to pytanie bo zastałem ten system zaplecza u klienta i nie wiem czy trzeba to wy***ać czy zostawić i działać tą metodą.

2 godziny temu, wudokacom napisał:

Koszty stworzenia tekstów. Nie ważne czy mamy swoich copywriterów czy zlecamy zewnętrznie - zawsze są to wysokie koszta.

No tak, to ja rozumiem, ale nie wiemy jakie to są koszta bo nie wiemy jaka jest skala, ile domen ma być w 1, ile w 2 i 3 poziomie piramidy.

czasem lepiej działają linki stworzone w sposób naturalny przez przypadkowych ludzi a czasem dobrze zrobione zaplecze spowoduje wystrzał w SERPach.

Bo o tym nie bardzo decyduje to kto stworzył link tylko raczej gdzie, kiedy i do czego prowadzi. Najogólniej - liczy się całość.

Zadałem to pytanie bo zastałem ten system zaplecza u klienta i nie wiem czy trzeba to wy***ać czy zostawić i działać tą metodą.

A, to inna sprawa.

To może warto zobaczyć czy działało do tej pory.

Swoją drogą to można podziwiać Twojego klienta, że jest tak świadomy i zbudował sobie sam takie zaplecze. Tylko pytanie: zbudował i nie działa, i z tego powodu on teraz oczekuję usługi Twojej czy może działa a Twój klient po prostu nie ma czasu na zajmowanie się tym.

Na Twoim miejscu, jeżeli jest tak jak piszesz, to po prostu sprawdziłbym efekty tej "piramidy" i jeżeli są OK to znaczy, że można kontynuować.

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Dnia 7.12.2017 o 12:06, wudokacom napisał:

Linkowanie między poziomami odbywa się tylko wtedy jeżeli ilość wpisów jest większa niż 5, w odstępach minimum 6 wpisów. Linkowanie odbywa się z tematycznych wpisów. Anchor różny - exact, mieszany, brand albo obrazek. Takie zaplecze będzie mieć jakąś moc?

Pytanie zadane w innej formie przewijające się milion razy na tym forum choćbyś miał 9 kondygnacji tego zaplecza i każde z nich marnie podlinkowane / podlinkowane byle śmietnikiem -> wynikowo i tak gó**o z tego.

Dnia 7.12.2017 o 12:56, Toto napisał:

Jeżeli znajdziesz Klienta, który będzie chciał Tobie płacić np. 300 zł miesięcznie za frazę to pod niego ogarniesz wszystko.

@Toto bez urazy, że przytaczam Twoją wypowiedź (pozdro - zadzwoń jak znajdziesz chwilę), pożyczki Opole również?

Dla wszystkich bizmesmenów "aż tyle?"  - 300 zł / 1.23 = 243,90 zł netto - co można zrobić w takim budżecie? to jest poświęcenie max 5 godzin pracy w miesiącu dla klienta. Ile można w tym czasie zrobić w SEO? -Sory za Of Topic - jestem po frustrującym dniu.

Dnia 7.12.2017 o 18:18, Toto napisał:

Na Twoim miejscu, jeżeli jest tak jak piszesz, to po prostu sprawdziłbym efekty tej "piramidy" i jeżeli są OK to znaczy, że można kontynuować.

I na koniec sprawdził czy to nie piramida z allegro za 29,90 zł :)

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

7 godzin temu, stania.info napisał:

Dla wszystkich bizmesmenów "aż tyle?"  - 300 zł / 1.23 = 243,90 zł netto

Cześć! A Ty jeszcze z tego odliczyłeś podatek VAT :) Ja myślę, pracuję i wszystko liczę w netto. Nie lubię cen brutto bo to nie są moje pieniądze. Jasne, że kwotę ustalasz za trudność, ale z tego co wiem, to żadna agencja nie podejmuje pracy nad jedną frazą. I jest to zrozumiałe nawet pod względem zróżnicowania. Jeżeli trafisz klienta, których zlecić Ci pozycjonowanie 8 fraz x300 zł = 2400 zł netto /m-c, to już za taką kasę możesz podejść indywidualnie do tematu, zrobić zaplecze, zamówić teksty i cieszyć się pozycją. Zaznaczam, że nie mówię tutaj o frazie "pożyczki Opole" ale "pożyczki Mońki" z pewnością ogarniesz :) 

7 godzin temu, stania.info napisał:

Sory za Of Topic - jestem po frustrującym dniu.

Dobra rada: frustracje, złości trzeba przeliczać na godziny, a nie na dni ;) bo gdybym każdy dzień mierzył jakimiś konkretnymi wydarzeniami w firmie, to chyba każdy bym miał taki. Za chwilę muszę jechać tam w Twoje okolice.

10 godzin temu, stania.info napisał:

Dla wszystkich bizmesmenów "aż tyle?"  - 300 zł / 1.23 = 243,90 zł netto - co można zrobić w takim budżecie? to jest poświęcenie max 5 godzin pracy w miesiącu dla klienta. Ile można w tym czasie zrobić w SEO?

dla ciebie to tylko 300 zł, a dla "młodego ambitnego pozycjonera"  frytki w szkolnym bufecie przez 2 miesiące

Edytowane przez Arkaszka

Paniwie chcialem zapytac o moc linkow prowadzacych z subdomen do zaplecza. Mam 10 zapleczowek i z 15 subdomen. Linkujac z jednej podstrony subdomeny do zapleczowek na anchor np: architekt do wszystkich 10 zapleczowek, nie robie zle? Wydaje mi sie ze w ten sposob na ten achor wychodza bardzo slabe linki, bo na jednej podstronie jest ich 10. Czy dobrze mysle? Czy lepiej by bylo na jednej podstronie dac np dwa anchory ,architekt, i na kolejnej podstronie kolejne dwa lub trzy linki do kolejnych zapleczowek? Jak jest lepiej?

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

16 minut temu, Maciejus napisał:

Paniwie chcialem zapytac o moc linkow prowadzacych z subdomen do zaplecza. Mam 10 zapleczowek i z 15 subdomen. Linkujac z jednej podstrony subdomeny do zapleczowek na anchor np: architekt do wszystkich 10 zapleczowek, nie robie zle? Wydaje mi sie ze w ten sposob na ten achor wychodza bardzo slabe linki, bo na jednej podstronie jest ich 10. Czy dobrze mysle? Czy lepiej by bylo na jednej podstronie dac np dwa anchory ,architekt, i na kolejnej podstronie kolejne dwa lub trzy linki do kolejnych zapleczowek? Jak jest lepiej?

Zle. Przede wszystkim oslabiasz moc tych linkow (z jednej strony az 10 linkow). Czy to sa subdomeny tych domen docelowych? Zakladam, ze tak. W ten sposob robisz sobie bezsensownie obieg zamkniety. Ile tresci na tych podstronach z linkami wychodzacymi? Jest to czyms podlinkowane? Wszystko ladujesz na anchory exact match?

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

17 minut temu, blazejs napisał:

Zle. Przede wszystkim oslabiasz moc tych linkow (z jednej strony az 10 linkow). Czy to sa subdomeny tych domen docelowych? Zakladam, ze tak. W ten sposob robisz sobie bezsensownie obieg zamkniety. Ile tresci na tych podstronach z linkami wychodzacymi? Jest to czyms podlinkowane? Wszystko ladujesz na anchory exact match?

Dzieki za odpowiedz. Dzieki ze to wychwyciles, te subdomeny sa subdomenami innego zaplecza (zapomnialem o tym napisac) najwazniejsze dla mnie pytanie to czy moc 10 linkow z podobnym anchorem z subdomen do zaplecza ma jakas moc? Tresc jest dobra pisana przeze mnie. Ale boje sie ze linki beda slabej jakosci bo beda mialy podobny anchor i bedzie ic 10 na podstronie tej subdomeny....

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

55 minut temu, Maciejus napisał:

Linkujac z jednej podstrony subdomeny do zapleczowek na anchor

Nie ma to sensu. Subdomeny w kontekście zaplecza słabo się indeksują i słabo "kopią:

Tym bardziej, że z tego co zrozumiałem są to subdomeny tych samych domen..

Przed chwilą, s_matysik napisał:

Nie ma to sensu. Subdomeny w kontekście zaplecza słabo się indeksują i słabo "kopią:

Tym bardziej, że z tego co zrozumiałem są to subdomeny tych samych domen..

Witam, dzieki za odpowiedz. Te subdomeny sa subdomenami innego zaplecza. Te subdomeny nie sa zapleczem, ich zadanie to tylko podlinkowanie zaplecza wlasciwego. Zastanawiam sie tylko na samym faktem czy linkowanie z podstrony subdomeny na ten sam achor do 10 zapleczowek ma jakas moc? 

Przed chwilą, Maciejus napisał:

podstrony subdomeny na ten sam achor do 10 zapleczowek ma jakas moc

Da moc jeśli da subdomena będzie odpowiednio podlinkowana. Z jednej podstrony możesz linkować i do 50 domen i "moc" będzie szła jeśli ta podstrona będzie na mocnej domenie

• Thanks 1