Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Heja, nie chcę tworzyć nowego tematu więc moje pytanie dotyczące zaplecza SEO zadam tutaj.

Mam 3 witryny, nazwijmy je A, B, C. Uznajmy, że A to główny sklep, który zacząłem pozycjonować i aktualnie uzyskał Trust Flow na poziomie 5, a CF = 4. Backlinkow follow jest kilka, ze stron tematycznych, bez spamu.

Domeny B i C są o podobnej tematyce, ale TF i CF wynosi 0. Jeżeli chodzi o backlinki to nie mają ich wcale. Czy te dwie strony mogą być zapleczem SEO dla A?

Czy wystarczy tworzyć tam treści i czasami podlinkować w nich stronę A, by odnotować jakiś wzrost?

Czy zaplecze SEO dla A (czyli witryny B, C) musi mieć backlinki i dobry TrustFlow by cokolwiek zdziałać na rzecz strony A?

Jeżeli to pytanie jest głupie z jakiegoś powodu to przepraszam, ale to kategoria "Dla początkujących" więc mam nadzieję, że dobrze trafiłem. 

@FIJAŁ_SEO_MEDIA TF i CF to prywatne statystyki, którymi można manipulować w obie strony i często widziałem wysoko strony ze słabymi wskaźnikami, które podałeś. Jeśli chcesz się dowiedzieć czy Twój pomysł zadziała i ma sens to po prostu wprowadź go w życie a sam się przekonasz. Nic nie uczy lepiej niż prywatne doświadczenia. Podlinkuj swój sklep ze swojego zaplecza na jakieś konkretne frazy i zobaczysz czy Ci to zadziała czy nie...

Ja tam bym skupił się bardziej na treściach na zapleczu gromadzących ruch z serpów dla fraz związanych ze sklepem niż nabijaniem jakichś tam wskaźników. W tej chwili wszyscy srają się wskaźnikami zapleczówek które w rzeczywistości maja praktycznie zerową widoczność, ergo guzik dają.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Czyli jak właściwie budować takie prywatne zaplecze SEO?

Wystarczy postawić stronę/strony, budować ciekawy content i czasem podlinkować główną witrynę, którą chcemy pozycjonować?

Kwestia backlinków dla stron zaplecza może zostać pominięta lub brana pod uwagę jako wartość dodatkowa, a nie priorytet?

5 hours ago, kwk9k said:

Czyli jak właściwie budować takie prywatne zaplecze SEO?

Wystarczy postawić stronę/strony, budować ciekawy content i czasem podlinkować główną witrynę, którą chcemy pozycjonować?

Kwestia backlinków dla stron zaplecza może zostać pominięta lub brana pod uwagę jako wartość dodatkowa, a nie priorytet?

Wydaje mi sie ze nalezaloby linkowac Nie tylko strone glowna, ale wszystkie podstrony i wpisy na blogu. Ale bez schematu, zeby to wygladalo naturalnie. 

Gdzieś na końcu świata za wielką wodą: https://krisgomula.cl a także na propozycjonowanie

Dnia 6.11.2019 o 17:09, krisgomula napisał:

Wydaje mi sie ze nalezaloby linkowac Nie tylko strone glowna, ale wszystkie podstrony i wpisy na blogu. Ale bez schematu, zeby to wygladalo naturalnie. 

Dzięki za odpowiedź, ale napisałeś, że Ci się wydaje, więc to tylko przypuszczenia? Podam wam pewien realny przykład ze świata SEO, który może podważyć Twój argument.

Strony te mają bardzo dużo contentu, wpisów na blogach i zaplecze wygląda profesjonalnie, ale w żadnym tekście strony te nie linkują do epaka.pl. Jedyne linki znajdują się w kategoriach cennik/kontakt. Żaden wpis z bloga nie ma linku do strony pozycjnowanej. Brak anchorów.

Tylko dużo kontaktu i max dwa linki do epaka.pl, na dodatek nie są one zamieszczone w tekstach,  a po prostu wklejone.

2 godziny temu, kwk9k napisał:

Firma kurierska epaka.pl ma stronę i zaczęła jej pozycjonowanie w 2018

A hydraulik z Łodzi ma stronę i zaczął ją pozycjonować w 2017 roku dodają tylko linki do katalogów :)

2 godziny temu, kwk9k napisał:

Tylko dużo kontaktu i max dwa linki do epaka.pl, na dodatek nie są one zamieszczone w tekstach,  a po prostu wklejone.

I jesteś przekonany, że to działa?

Problemem w szeroko pojętym SEO jest to, że każda branża, każda strona to zupełnie coś innego. Kopiowanie pomysłów linkowania od innych osób może być przecież powielaniem błędów, może też nic nie dawać ze względu na specyfikę branży i otoczenie (patrząc ogólnie).

Bez kreatywnego myślenia i bez testowania nie da się robić tego dobrze. Problemem jest więc skala, bo jak na trzech domenach przeprowadzić testy :) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

1 minutę temu, Toto napisał:

I jesteś przekonany, że to działa?

Najwyraźniej działa bo strona rankuje wysoko pod słowami "przesyłki kurierskie", "zamów kuriera" a takze przy słowach z dopiskiem miasta.

Za SEO dla nich odpowiada jedna z większych agencji w Polsce, nie szary freelancer.

Z tym, że zapewne nie są to jedyne działania w tej sprawie prowadzone. Gdyby receptą na sukces było postawienie 10 czy 50 stron zapleczowych to trzeba by było TOPy powiększyć w tysiące :) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

59 minut temu, Toto napisał:

Z tym, że zapewne nie są to jedyne działania w tej sprawie prowadzone. Gdyby receptą na sukces było postawienie 10 czy 50 stron zapleczowych to trzeba by było TOPy powiększyć w tysiące :) 

Oczywiście masz rację, ale chcę zauważyć, że to zaplecze z pewnością ma wpływ na wyniki, mimo że nie jest wykorzystywane jako bogate źródło linków.

Szczerze to spodziewałem się właśnie masy odnośników do pozycjonowanej strony, a jak się okazuje dodano tam duży content, a linków brak.

Bardzo mnie ciekawi jakie jeszcze zadania zostały podjęte poza budową tego zaplecza, ale prawdopodobnie się już tego nie dowiem.

7 godzin temu, kwk9k napisał:

Oczywiście masz rację, ale chcę zauważyć, że to zaplecze z pewnością ma wpływ na wyniki, mimo że nie jest wykorzystywane jako bogate źródło linków.

Szczerze to spodziewałem się właśnie masy odnośników do pozycjonowanej strony, a jak się okazuje dodano tam duży content, a linków brak.

Bardzo mnie ciekawi jakie jeszcze zadania zostały podjęte poza budową tego zaplecza, ale prawdopodobnie się już tego nie dowiem.

Skad wiesz, ze nie ma linkow? Moze sa poukrywane, a cale to widoczne "zaplecze" jest dla odwrocenia uwagi?

• Like 1

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

27 minut temu, blazejs napisał:

Skad wiesz, ze nie ma linkow? Moze sa poukrywane, a cale to widoczne "zaplecze" jest dla odwrocenia uwagi?

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że nawet "ukryte" linki powinny być widoczne w źródle strony po kliknięciu CTRL+U. Sprawdziłem podstrony i nie znalazłem nic. Witryny mimo tak wielu podstron i rozbudowy rzeczywiście linkują bez anchora, wklejając zwykły adres URL, dodatkowo z takich podstron jak CENNIK i KONTAKT, a nue tematycznych artykułów.

Mnie to bardzo zaintrygowało.

13 minut temu, kwk9k napisał:

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że nawet "ukryte" linki powinny być widoczne w źródle strony po kliknięciu CTRL+U. Sprawdziłem podstrony i nie znalazłem nic. Witryny mimo tak wielu podstron i rozbudowy rzeczywiście linkują bez anchora, wklejając zwykły adres URL, dodatkowo z takich podstron jak CENNIK i KONTAKT, a nue tematycznych artykułów.

Mnie to bardzo zaintrygowało.

Ale nie chodzi mi o linki na tych stronach. Moga miec linkowanie poukrywane np. przez 301.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

21 godzin temu, kwk9k napisał:

W ramach pozycjonowania powstało kilka serwisów jako zaplecze SEO dla epaka.pl, oto przykłady:

Kiedyś spotkałem się z taką niepisaną zasadą na tym forum, że nie wyciąga się czyiś zaplecz ani linków. Myślę, że to bardzo niefajne, bo wiele osób z branży na to pracuje i robi sobie zaplecze dla siebie. Chcesz to patrz i analizuj ale nie koniecznie musisz wklejać to na forum.

A odnośnie tematu to pokazywanie 3 domen z których prowadzą linki do kogoś i rozmowa na tej podstawie o skuteczności SEO nie ma sensu. Patrząc tylko na Ahrefs podana strona ma 569 domen odsyłających. Szybko licząc: 3 z nich to jakieś: 0,5% domen linkujących. O czym w ogóle więc ta dyskusja. Zaplecza mogły zadziałać i nie musiały. Tyle w temacie.

Można robić zaplecze na różne sposoby. Dla jednej domeny coś może pomóc, dla innej domeny to samo mogłoby zaszkodzić. Jak chcesz robić SEO na kilka lat to pewne rzeczy nie mają sensu nawet jeśli działają. Trzeba zachować pewien margines bezpieczeństwa bo nie wiadomo co będzie jutro. Dlatego jedna osoba robi zaplecza tak, a druga inaczej i nikt nie powie Ci co jest najlepsze. Bo wczoraj dobre było coś innego niż dziś, a jutro będzie jeszcze coś innego.

• Like 1

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :)