Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wciąż mam kilka pytań :)

Przygotowuje się do stworzenia własnego zaplecza, będę miał sporo wolnego czasu ok. 4 miesięcy żeby zbudować własne zaplecze. Staram się jak najwięcej czytać różnych blogów, for, stron i pozycjonowaniu no i nie powiem żeby wszystko było dla mnie jasne. Ostatnio przeczytałem ten oto artykuł:

https://www.seoparty.net/news/artykuly/tuto...budowy_zaplecza

I mam pytanie czy w takim razie zaplecze powinno mieć taki schemat ?? :

25524463.jpg

Znaczy pod każdą z unikalnych stron, powinny być utworzone subdomeny na których będą katalogi stron i czytniki RSS lub tego typu skrypty ?? W wielu artykułach spotkałem się ze stwierdzeniem że strony zaplecza powinny być na różnych IP co to właściwie oznacza ?? Że jedna strona jeden hosting ?? Czy jeżeli utworzę taki oto schemat zaplecza to katalogowanie odbywa się na każdym poziomie ?? Znaczy czy kataloguje zarówno czytniki/katalogi, strony zaplecza oraz stronę główną ?? Przy czasie który podałem (4 miesiące) ile stron powinno liczyć sobie moje zaplecze ?? (ile powinienem postawić żebym mógł w ogóle mówić o jakimkolwiek sensownym zapleczu).

Z góry dziękuje za odpowiedzi :D

tutaj jest to bardziej przejrzyscie zobrazowane :D

https://www.adam.krywko.pl/jak-linkowac

jesli chodzi o ip to przy kilku domenach nie powinno to miec znaczeniach, przynajmiej ja nie zauwazylem

ilosc zaplecza mozesz sobie przeliczyc odwrotnie proporcjonalnie na jego jakosc :)

mozesz siedziec tydzien nad 1 dobra strona, mozesz i 30 min i w tydzien postawic 100 slabych

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

.....Ostatnio przeczytałem ten oto artykuł:

https://www.seoparty.net/news/artykuly/tuto...budowy_zaplecza

I mam pytanie czy w takim razie zaplecze powinno mieć taki schemat ?? :

25524463.jpg

TAK

strony zapleczowe zawsze wspierają stronę promowaną nigdy odwrotnie

Znaczy pod każdą z unikalnych stron, powinny być utworzone subdomeny na których będą katalogi stron i czytniki RSS lub tego typu skrypty ??

Na subdomenach dajesz przeróżne strony , blogi tematyczne, forum , galeriie , katalog, czytnik rss , sklepy - nie jest powiedziane że nie możesz posiadać 500 serwisów

W wielu artykułach spotkałem się ze stwierdzeniem że strony zaplecza powinny być na różnych IP co to właściwie oznacza ?? Że jedna strona jeden hosting ??

powiedzmy jedna domena jeden hosting ale jak bedziesz miał 5 domen po 10 subdomen każda na jednym hostingu to też nic sie nie stanie - tragedi nie bedzie

Marketing internetowy dla firm

IP musi być unikatowe jeżeli chcesz mieć jakieś zaplecze

jeżeli będzie takie samo jak strony docelowej to Google uzna to za twoją www i nie zliczy mocy linka

hejowicz robiles testy i tym potwierdzasz te teze? :D Osmiele sie niezgodzic z tym co napisałes

IP musi być unikatowe jeżeli chcesz mieć jakieś zaplecze

jeżeli będzie takie samo jak strony docelowej to Google uzna to za twoją www i nie zliczy mocy linka

W moim odczuciu siła nadawana kolejnemu linkowi jest mniejsza ale czy nie jest zliczana to bym się nie zgodził

Kupujesz 1000k linków z dobrych stronek i w miare różnych IP. Ale trzeba mieć kase. Lecz jak będzie tyle BL to linki z tej strony będą mialy dużego powera

Witam, dopiero zaczynam i mam już pierwsze pytanie z tej dziedziny. Co oznacza skrót BL?

będę wdzięczny za udzielenie mi tej informacji.

z góry dziękuje

Zawsze najnowsze i ciekawe artykuły o sporcie, zdrowiu i turystyce:

na zdrowo i sportowo

rekreacyjnie

Nowinki ze świata komputerów :

marina

nom tutorial nie zabogaty ;p ogólnie to wiele osób stawia na WP chociaż sie je długo instaluje ... WP się nadaje na małe stronki gdzie dodajemy jakieś unikalne arty co z resztą z pewnością już ktoś wcześniej napisał w tym temacie ;p

do budowania zaplecza site:gennego już trzeba się pobawić z programowaniem ... mi np. fajnie wchodzą mixowane teksty ... ważne jest też linkowanie wewnętrzne a to akurat nie jest mocna strona WP ... jak już wcześniej ktoś powiedział WP nie nadaje sie do wszystkiego.

o.O a jeśli ci chodzi o darmowe WP na WP.com :D:D:D to nie ma sensu ;p 1 ip i pewnie nie zainstalujesz SWL ... wiec robota na nic

Zastanawiam sie po co budowac cale zaplecze wedle tego artykulu .......

nie znaczy to że dokładnie wg tego artykułu masz stawiać zaplecze , zapewne Xann dał wskazówki co i jak a jak Ty to zrobisz to już Twoja własna decyzja, tam przesłaniem jest że zaplecze to są zróżnicowane strony (różni właściele) a nie z góry na dół precle czy katalogi na jednej domenie

Owszem jeżeli pozycjonuje się tylko jedną stronę można budować typowo tematyczne zaplecze oparte tylko i wyłącznie na WP – próbowałem coś takiego zrobić i się poddałem bo doszedłem do wniosku ze nie ma to w ogóle sensu postawienie 30 precli nie zmieni wiele w long tail który mnie interesuje

wiem, że najlepiej byłoby przeczytać najpierw wszystkie te artykuły, do których namiary na tym wątku podołączaliście, ciekawość mnie jednak ciśnie...

dużo dyskusji na tym wątku obija się o rodzaj zaplecza, czy powinno być tematyczne, czy nie ma to kompletnie znaczenia... jestem kompletnie zielona w tym temacie, jednak ta wersja o zapleczu tematycznym jakoś bardziej mnie przekonuje, ale do rzeczy

czy sensowny jest taki scenariusz budowny zaplecza na własny uzytek (tzn. nie dla żadnego klienta):

1. mam stronę tematyczną - tą, którą chcę pozycjonować - ma ona wiele podstron podzielonych na węższe kategorie

2. na domenie głównej zostawiam stronę główną + jakiś bardziej ogólny kontent

3. podstrony tematyczne przerzucam na poddomeny i z nich linkuję do strony głównej z zawartością ogólną + wzajemnie linkuję poddomeny między sobą

lub

3a podstrony z zawartościa ogólną przerzucam na poddomeny i linkuję do głównej z zawartością merytoryczną

4. dodaję poza tym domenę do katalogów

jak w sprytny sposób linkowac do strony głównej z poddomen? w sumie strona główna jest tylko wizytówką całej zawartości... czy miałoby sens stworzenie modułów tematycznych na stronie głównej, w których byłyby zajawki treści mieszczących się na poddomenach (i tu mam wątpliwość, bo ze strony którą chcę pozycjonowac linkuję do "zaplecza" - nie wiem czy to ma sens) i linkowanie z poddomen do adresu konkretnego modułu na stronie głównej?

czy to wg Was ma sens?

Edytowane przez AkPc

budownictwo: izolacje, materiały i techniki budowlane

instalacje: wentylacja i klimatyzacja, ogrzewanie, odnawialne źródła energii

elektrotechnika: automatyka przemysłowa, budynek inteligentny, UPS-y, rozdzielnice