Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

breja rysunek rzeczywiście oświeca :-) Od wczoraj brnę przez forum :) i zaczyna coś świtać. W sumie nie dziwię się wkurzeniu 'starych' użytkowników, bo pewnie pytania o te same rzeczy przewijają się po milion razy, choć przecież 'szukaj' nie boli. ;)

Szukałem na forum ale nie jestem pewien - jeśli mam 3 serwisy posadzone na 1 serwerze, to linkowanie z 2 do jednego który chcę wyciągnąć w górę nic nie da?

I (dla wielu pewnie banalne) pytanie- chodzi o keywords, a konkretnie o polskie znaki. Czy chcąc zdobyc pozycję dla wyrażenia 'szkoła' i 'szkola' muszę umieścić te 2 słowa w kluczowych, czy też polskie znaki są jakby 'ignorowane' i mając w key tylko 'szkoła' będzie znajdować też 'szkola'?

Pozdrawiam (życzliwych ludzi ;) ) :rotfl:

Edytowane przez Cockney

• 1 miesiąc temu...

Panowie ( i Panie) , mam pytanie. Otóż zbudowałem sobie zaplecze tematyczne w jakiejś tam ilość x na jakiś tam ip ilości y . Cały czas w międzyczasie coś tam dokładam, tymniejmniej jeszcze nie linkowałem z niego. Moje pytanie brzmi jakie macie spostrzeżenia odnośnie linkowania, czy pomiędzy: jeżeli zalinkuje teraz do strony docelowej z zaplecza (bez odpowiedniej ilości linków do zaplecza czyli zaplecze pr -> 0 ) ale będe linkował do zaplecza sukcesywnie a zalinkowaniem do moiej strony docelowej dopiero po jakiejś tam ilości linków i zaideksowaniu zaplecza , isteniej istotna różnica np po 3 miesiącach gdy liczba linków będzie w obu przypadkach taka sama?

Druga kwestja czy linkowanie key wordsami do zaplecza można jakoś ciekawie wykorzystać ? Rozumiem że adsense , ale chodzi mi bardziej pod kontekstem strony docelowej?

Trzecia kwestja czy zaplecze linkujecie ręcznie czy systemami i jakie spostrzeżenia?

Wystarczą mi jakiejś podpowiedzi, nie potrzebuje gotowych rozwiązań , ale jakby ktoś był skory podpowiedzieć :D

Branża motoryzacyjna

Masz dziecko ? przejrzyj bajki dla dzieci , szególnie dla tych trudnych pobudliwych dzieci, wspieram hobbystycznie.

isteniej istotna różnica np po 3 miesiącach gdy liczba linków będzie w obu przypadkach taka sama?

Podobno tak. :)

Druga kwestja czy linkowanie key wordsami do zaplecza można jakoś ciekawie wykorzystać ? Rozumiem że adsense , ale chodzi mi bardziej pod kontekstem strony docelowej?

Ke? ;)

edytowane -°K°

Było tu trochę lania wody... no nic - jeszcze jedno wiadro nie poszkodzi :rolleyes:

Całkowicie darmowe zaplecze można uzyskać stawiając stronki tematyczne na różnych darmowych hostah i... szukając "redaktorów" którzy zechcą coś pisać. Niezły sposób na dobry content. Wada - nie w każdym temacie znajdziesz ludzi, którzy by chcieli redagować stronkę.

Nieśmiertelne katalogi - to jest drugi sposób na darmowe "zaplecze", stawiamy kilka katalogów, linkujemy i katalogujemy każdy i już mamy kilka tys. podstron - niestety jest to śmietnik. Można oczywiście wstawić w katalog treść tak aby był "zgodny tematycznie" jednak nie zmienia to faktu, że katalog jest śmietnikiem. (i wygląda fatalnie)

Możliwe, że coś tam jeszcze można dołożyć (linkory itp.) ale bez kilkuset zł rocznie na znośny hosting dalej się nie pociągnie.

Zakładając, że mamy wykupione trzy przeciętne konta www możemy postawić wortale tematyczne. Najlepiej zrobić coś w stylu wikipedii - czyli każdy odwiedzający/zarejestrowany niech dodaje coś od siebie. Polecam opracowanie systemu komentarzy (artykułów, produktów w sklepie, recenzji itp.) tak aby pod każdym bzdetem na wortalu ludziki dodawali swoje opinie - takie rozwiązanie mnoży kilkukrotlie ilość podstron. To naprawdę działa.

Kolejna sprawa - tworzymy kilka subdomen na którzych można dać choćby katalgi czy inne śmietniki tej maści:p

Obowiązkowo instalujemy fora dyskusyjne - jakiekolwiek. (jeśli nie własny skrypt to może być modyfikacja gotowca)

W tym miejscu warto poważnie rozważyć możliwość stworzenia wartościowego contentu - dzięki temu można zarobić w różnych PP i inwestycja na hosty się zwraca. Dodatkowo można postawić przynajmniej jeden katalog branżowy (katalogować go, zlinkować z zaplecza) i pobierać opłaty za dodawanie wpisów/restrykcyjne moderować - tak żeby nie był totalnym śmietnikiem. Takie katalogi uważam za niezłe zaplecze tematyczne. Zwłaszcza jeśl przy dodaniu wymagany jest link zwrotny.

Rok i mamy całkiem znośne zaplecze, które samo na siebie zarabia... trzeba tylko czasu i trochę pracy.

Dodatkowo można wszystko dopalić organizując swój własny program partnerski.

Pozdro.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

kolega o darmowym hostingu miał zapewne pewnie na myśli 'prowadzenie' wszystkeigo co można dostać za darmo, ma inne IP, i można wstawić tam link, czyli blogi, profile w różnych serwisach, komentarze z linkiem, x setki...

generalnie, najpierw przez rok pracujemy nad tym jednym wielkim seo g*, a później trzepiemy kasiore.. brr... i mamy 'coś z niczego'...

Dołoże zdanie od siebie - lepiej już kupić jakieś konto za 4zł/mc niż darmowy host. Dla testu zrobiłem sobie na darmowym serwie 2 "strony" tematyczne (różne tematyki) po 2-3 podstrony każda, troche pokatalogawałem, stwierdziłem, że podlinkuje później. Wyjechałem sobie na 3 dni, wracam, dostałem maila, że moje konto zostaje bez powodu dezaktywowane - musze kliknąć w link żeby je ponownie aktywować.

No ale po klinięciu mi tylko wyświetlało, że konto nie istnieje a admini oczywiście to olewają i w ten sposób moja (niewielka bo niewielka ale zawsze to coś) praca poszła na marne.

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

Ke? :rotfl:

Strona tematyczna -> ciekawa treść -> linki do tej treści z keywordsami-> ludki widzą w wszukiwarkach coś co ich może interesować-> jakaś tam oglądalność -> adsense

Czego nie rozumiesz?

Branża motoryzacyjna

Masz dziecko ? przejrzyj bajki dla dzieci , szególnie dla tych trudnych pobudliwych dzieci, wspieram hobbystycznie.

kolega o darmowym hostingu miał zapewne pewnie na myśli 'prowadzenie' wszystkeigo co można dostać za darmo

Ja nie mówiłem, że ja mam to prowadzić :D Na tym właśnie polega siła tego pomysłu - ja mam tylko pilnować żeby inni ładnie tworzyli dobry content! Dodatkowo można tych ludków poprosić o promowanie "ich" stron przez wymianę linków itp. - co, zły pomysł?

Co do słabości zaplecza na darmowych hostach - wszystko może zniknąć choćby przez wyczerpanie limitu transferu albo jakieś inne monstra - bezpieczeństwo zaplecza jest warte wydania kilkudziesięciu zł na hosting.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - a co z katalogami?

Przypuśćmy, że mam katalog (na subdomenie) z kilkoma tysiącami stron, stawiam dwie kopie katalogu na subdomenach i formatuję tak aby uniknąć duplicate content. (dobry do tego jest CNCAT). Oczywiście mowa o katalogu moderowanym bez viagry i erotyki :)

Czy to czasem nie jest sposób na tanie zwiększenie siły zaplecza?

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - a co z katalogami?

Przypuśćmy, że mam katalog (na subdomenie) z kilkoma tysiącami stron, stawiam dwie kopie katalogu na subdomenach i formatuję tak aby uniknąć duplicate content. (dobry do tego jest CNCAT). Oczywiście mowa o katalogu moderowanym bez viagry i erotyki :)

Czy to czasem nie jest sposób na tanie zwiększenie siły zaplecza?

a co z etyką? tylko to już jest zaśmiecanie internetu :D