Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

przeczytalem dogłębnie ten topic (zreszta ten poprzedni tez).. i wsrod buszu informacji odnalezlem posty Sir_Nimka, MMP teraz polinfor i szczegolnei Edyty.. w koncu wiedze ktora zbieralem miesiacami czytajac wybrane posty na tym forum posegregowalem... thx wszystkim :)

do tak do tych obeznanych, co są wtajemniczeni w krąg tajemnej magii seo:P - SEO dla totalnych laikow nie jest latwe do przebrniecia, ale przy odpowiednim nastawieniu duzo da sie osiagnac - wiec nie naskakujcie na osoby ktorym ciezko cos znalezc w tym gaszczu informacji :D

Forum Młodych .. :)

Walczę, aby wiedzieć więcej o seo ;)

2009-03 Powracam do walki :P

Zastanawiaja mnie dwie rzeczy...

- Czy jak robicie tematyczne zaplecze to takze probujecie na nim zarobic (jezeli oczywiscie macie dostatecznie dobry np. serwer na to)?

- Rozumiem, ze zeby byc bardziej wiarygodnym tworzycie strony na roznych serwerach... Czy nie wystarczy inny IP i alias?

- Rozumiem, ze zeby byc bardziej wiarygodnym tworzycie strony na roznych serwerach... Czy nie wystarczy inny IP i alias?

nie koniecznie na roznych serwerach, moze byc ten sam ale domena musi byc inna i najlepiej IP. Poza tym aliasów w pozycjonowaniu się nie stosuje.

- Czy jak robicie tematyczne zaplecze to takze probujecie na nim zarobic (jezeli oczywiscie macie dostatecznie dobry np. serwer na to)?

Co ma serwer do tego :) ?

Ja swoje strony pod zaplecze na 2 typy:

- poważne

- mniej poważne

poważne, to takie aktualizowane, którymi się zajmuje, są porządnie wykonane i na nich przy okazji zarabiam a mniej poważne to takie zrobione na zasadzie troche htmla + powiązany tematycznie content z jakąś pozycjonowaną stronę + ew. adsens (zawsze może coś z tego wpadnie).

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

a co jeśli mam spore (jak na początek) zaplecze (przypadkowo - nie przewidywałem, że się zajmę SEO) ale serwery są z tych tanich i jeden z nich ostatnio mało stabilny.

Co jeśli bym wypozycjonował stronę przy pomocy zaplecz na takich serwerach i mi naprzykład w krótkim przedziale czasu większość padła ?

może laickie pytanie, ale czy odrazu spadne w google ? czy da się to nadrobić podpinając się do innego, podobnego zaplecza z którego wcześniej nie byłem podlinkowany (a stworzyłem je na zapas)?

(nie oczekuje odpowiedzi w stylu - "to kup sobie lepszy serwer") - chodzi o to, że już mam kilka zindeksowanych stronek i forów na własnie takich serwerach i chciałbym wypozycjonowac stronę bazujac na nich a jednocześnie przygotować się do ich zastąpienia czymś porządnym - narazie niczego takiego niemam ;p

Edytowane przez zahar

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

wiec nie naskakujcie na osoby ktorym ciezko cos znalezc w tym ...

Jak jest ciężko to się nie bierze za pozycjonowanie.

Trzeba czasu a na talerzu to nikt nic nie poda.

Jest ciezko - co nie oznacza ze mam od razu rezygnowac :)

Wiem ze trzeba czasu - mowie tylko, ze milo jest jak ktos w temacie wesprze Cie, niz zjedzie bo jestes poczatkujacy.

Forum Młodych .. :)

Walczę, aby wiedzieć więcej o seo ;)

2009-03 Powracam do walki :P

zahar - można w trakcie pozycjonowania zastapic stare zaplecze nowym. Tylko pytanie czy to nowe bedzie tak samo silne jak stare jeśli tak to ok spadków nie odczujesz w przeciwnym wypadku możesz obudzić się z ręką w ... sam wiesz czym :)

Generalnie jeśli podlinkowanie nie opiera się na kilkunastu silnych linkach tylko kilkudziesięciu/ kilkuset to chwilowy brak paru z nich nie zrobi dla Google aż tak wielkiej różnicy.

zaplecze o którym mówię to kilkanaście stron (i w dodatku nie mocih - kuzyna) ale sa dosyć silne i moge sie podlinkowac do nich porządnie. W jaki sposób przeprowadzic w przyszłości wymianę dużej części zaplecza (przygotowuję od teraz).

Edytowane przez zahar

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

A czy poniższy schemat można nazwać zapleczem i czy to coś wogóle da??

wymyśliłem sobie tak: potrzebuję wypozycjonować sklep z różnymi artykułami , w ten sposób aby na każdego producenta ( ajest ich około 100) być w G wysoko (oczywiście czytałem więkoszość wątków dotyczących zaplecza, strony tematyczne , katalogi itd). ale coś takiego wpadło mi do głowy siedząc w swoim "biurze" (czyli miejscu odosobnienia tam gdzie najlepsze pomysły przychodzą) do głowy ;)

Mam wolną domenkę która ma PR3 czy jak na niej założe "pseudo sklep". w którym nie będzie można towarów kupować, tylko będzie można wyszukiwać towary po kategoriach, producentach itd. ale zamiast opisów produktów będą linki do mojego "prawdziwego sklepu" (do każdego produktu) czy to coś da czy raczej to jest jakiś "poroniony" pomysł??

Czyli taki drugi sklep (kopia, oczywiście trochę inny content, układ itd) tyle że linkuje wszystkie produkty do "prawdziwego" sklepu.

--------------------------------

Katalog Stron

Pomysł nie jest głupi. Musisz jednak przebudoać na tyle kontent żeby ok 40% na każdej podstronie było unikatowego (to tak dla bezpieczeństwa), bo jeśli google nie łyknie tych wszystkich podstron to linków też nie zobaczy.

Z indeksacją bywa teraz różnie więc już teraz przygotuj się na myśl, że cały Twój włożony w budowanie takiego zaplecza wysiłek może pójść na marne.

Opcji kup raczej klientom nie zabieraj - możesz ich w ten sposób zniechęcić.

dokładnie - chodzi mi o serwer, którego nie jestem pewien, a z drugiej strony nie mogę tego przenieść bo strony nie są moje (kuzyna) moge sietylko pod nie podlinkować na każdej podstronie na której chce :)

4.jpg