Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Prościej mówiąc czym się różni linkowanie do pozycjonowanych stron z mojego zaplecza od linkowania do tych stron z czyjegoś zaplecza? :(

....pełną kontrolą oraz przy pewnej dozie inteligencji zaplecze ma dużo większą siłę pozycjonowania niż jakiekolwiek katalogowanie....

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

kamil1 poczytaj trochę forum, skorzystaj z szukajki, wszystko powinno Ci się rozjaśnić.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Dlaczego katalogowanie nie jest określane mianem "zaplecza"?

- Nie masz kontroli nad linkami - katalogi często są kasowane, porzucane, itp - co oznacza, że linki znikają

- Nie możesz zdjąć linków jeśli zajdzie taka potrzeba - katalogowaniem w kilku tysiącach katalogów można zajść naprawdę wysoko. Spokojnie top 10 nawet w średnio trudnych frazach... ale co zrobisz jeśli strona będzie klienta i on zrezygnuje z pozycjonowania? Linków już nie zdejmiesz - strona klienta zostanie wysoko i to dość długo...

- Spora część katalogów jest moderowana więc linki nie pojawiają się zaraz po dodaniu / roboty różnie indexują te katalogi. Co tu się czaić - 2K katalogów to dla googla niemały śmietnik - trzeba czasu zanim to przerobi.

- Linki ze śmietników mają marną moc - sporo jest katalogów nie moderowanych, które kończą jako śmietniki i spamowiska - link z takiego czegoś nie da wiele. (link to link?)

Czym się różni zaplecze?

- Dodajesz tyle linków ile chcesz i kiedy chcesz, jeśli dbasz o częste wizyty robotów masz szybkie zaindexowanie linków.

- Jeśli masz zaplecze złożone z dużych witryn to możesz przyładować link na kilkudziesięciu tysiącach podstron, linki zostaną zaindexowane stopniowo. Przy zadbanym zapleczu to daje niezłego kopa.

- Jeśli klient rozwiązuje umowe - zdejmujesz linki - strona spada

Kilka pomysłów na zaplecze już podałem...

Teraz jeszcze jeden:

Strony kolegów/znajomych - ludzie mają różną wiedzę na temat projektowania i administracji stronami a sporo osób prowadzi strony hobbystyczne. Jest to znakomity materiał na zaplecze. Content jest wysokiej jakości (nie zawsze ale lepsze to niż kopia DMOZa). Każda strona jest na inym serwerze.

Oferujemy się z przeprojektowaniem wyglądu strony, zaprojektowaniem oskryptowania, administracją witryną bądź też pomocą w tych sprawach. Prawie za darmo... za możliwość umieszczania linków. Mamy zaplecze :(

Robicie tak koledzy?

ps. bym zapomniał - mając już kilka dobrych stron z dużą ilością podstron można dopalić zaplecze systemem wyniany linków.

Edytowane przez polinfor

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Każda strona jakaby nie byla to dobre zaplecze :) - byle dużo byle zaindeksowane przez G byle dobrze podlinkowane i nie zbyt spamerskie żeby po 2 tygodniach istnienia bana znmie załapać.

Katalog jeśli się go ładnie przebuduje to bardzo fajne zaplecze :P (mnie tam mój sie podoba :( )

Ja też lubię mój katalog... ale kolega ma stronę z 12K podstronami - dobry, tematyczny content. Właśnie mu pomagam w promocji i przebudowie strony... prawie za darmo:] Serwer jest jego więc postawię jeszcze katalog.

Acha... jeśli chodzi o katalogi - ostatnio zaprpoponowałem klientowi postawienie katalogu branżowego na jego serwerze. Wiadomo kto będzie nim administrował - tzn. wrzucał linki:]

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

na jego serwerze

to wcale nie znaczy, ze domena musi być jego ;)

jeśli klient odejdize spokojnie, bez konfliktu, to przecież możan katalog przenieść :)

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Próbuje zbudować zaplecze stron, ale widzę że serwer na którym postawiłem kilka z nich ma przerwy w ciągu tygodnia - 5-6 razy. Czy to ma jakieś znaczenie dla zaplecza? Wiadomo, że zaplecza sie nie pozycjonuje toteż pozycja w wyszukiwarce mnie nie interesuje, ale czy będą jakieś skutki poboczne?

częste pady serwera mają wpływ na IP (site) no i jak chcesz je podłączyć do systemów wymiany to też możesz mieć problemy

Edytowane przez Beerbant

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

fakt zaplecza sie nie pozycjonuje

ale aby mialo ono sens musisz zapewnic mu przyplyw botów ktore je zaindeksuja a wiec muszisz miec gdzies linki po ktorych one przejdą

co z tego ze zrobisz 100 stron gdyz nie beda do nich prowadzily linki. musisz zapewnic im indeksacje a to mozna zrobic w jeden sposob pozycjonujac jednak nie wscislym tego slowa znaczeniu gdyz nie dbasz o miejsce w szukajce ale tylko o ilosc SITE i LINK

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

W przypadku zaplecza tematycznego głupotą byłoby nie pozycjonowanie tegoż bo masz:

1.dodatkowy traffic tematyczny

3.lepszej jakości linki

4.możliwość dodatkowych zarobków

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Oczywiście proszę nie zapominać o zapleczu do zaplecza, to nie żart, prędzej czy później zaplecze zostaje podzielone na te "bardziej wartościowe" i na te "mniej wartościowe" czyli zaplecze do zaplecza. W naturalny sposób niektóre pomysły na zaplecze okażą się całkiem miłym kąskiem dla wyszukiwarek i ludzi, a inne tylko dla wyszukiwarek. Idąc dalej tym tropem i z ciągle powiększającymi się: zapleczem właściwym i zapleczem do zaplecza, nastąpią kolejne podziały i warto zdać sobie z tego sprawę, że zarządzanie setkami stron będzie wymagało pewnego uporządkowania i wysiłku intelektualnego :blink:

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...