Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

@Pustynny Siepacz

Zaplecze na darmowych platformach również może być mocne. Kwestia tego, ile włożysz w nie pracy. Istnieją jednak różne ograniczenia, np. odnośnie linków wychodzących. Dlatego należy uważać, aby blogi nie zostały zablokowane z racji łamania regulaminu. Ogólnie jednak jeśli zaczynasz dopiero zabawę z SEO dobrze jest rozpocząć od darmowych rozwiązań.

@skoczeekk

Po to właśnie robi się strony zapleczowe, aby linkować z nich swoją stronę główną. Tak, możesz ustawić link w ten sposób, żeby był konkretną frazą, np. "tani fotograf ślubny". Warto jednak w pewnym stopniu różnicować te linki. Im pojawia się ich więcej, tym zróżnicowanie powinno być wyraźniejsze.

@lulu

Tak, PR jest przenoszony w pewnym stopniu. Dlatego właśnie cały czas linkuje się strony zaplecza. Lepiej jest mieć ich mniej, ale podlinkowane, niż wiele, ale bez linków. Do zaplecza 1 rzędu możesz zrobić zaplecze 2 rzędu, potem 3 rzędu itd. Linkami również budujesz tematyczność każdej ze stron.

Czas w końcu zagospodarować sygnaturkę. Zajmuję się pozycjonowaniem. Kontakt przez PW na forum.

zaplecze na regionalkach nie jest trandy, jazzy ani cool. Lepiej już zainwestować w trochę "normalnych" domen i postawić na jakość. Darmowe platformy też są dobre, bo są dobre i w dodatku darmowe :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Witam...

Również rozpoczynam tworzenie własnego zaplecza.:) I mam w tej sprawie parę pytań. Mianowicie mam do wykorzystania ok. 200 tekstów po 1000 znaków w tematyce finansowej, które w sobie i w tytule posiadają cztery słowa kluczowe. To samo słowo w tytule, na początku i na końcu tekstu. Frazami są potoczne jak i pełne nazwy produktów finansowych takie jak lokaty bankowego, konto bankowe itp. Chce je wykorzystać w drugim stopniu mojego zaplecza, które będzie zbudowane tak:

precle/katalogi->strony zapleczowe->blogi tematyczne (merytoryczne) -> główna strona (wielotematyczna). Chce wszystko robić optymalnie i jak najlepiej stąd pytanie czy:

1. Opłaci się zrobić zaplecze na darmowych domenach lub subdomenach (nie stać mnie na domeny pierwszego rzędu)

2. Czy budować kilka lub kilkanaście stron z pięcioma lub dziesięcioma tekstami czy też jeden mega serwis z wieloma tekstami

3. Czy do każdego tekstu dodać zdjęcie czy tylko na pierwszej stronie

4. Czy na stronie oprócz mapy serwisu, formularza kontaktowego, tekstów i jakieś grafiki dodać jeszcze jakieś dodatkowe elementy?

5. Czy słowa tagować dużą ilość słów kluczowych czy też nie?

Pozdrawiam i jako początkujący liczę na odpowiedzi

Adam

@Mediabox

1. Generalnie tak. Jeśli teksty są jakości preclowej, to będą pasowały akurat.

2. Kilka serwisów, najlepiej na różnych hostingach/platformach.

3. Jeśli masz czas - dodaj wszędzie.

4. Możesz dodawać wtyczki polepszające nawigację, np. typu random posts, related posts.

5. Tagi dodawaj, ale nie przesadzaj z ilością. Google podobno ich nie lubi. Ja dodaję przeważnie 5 sztuk.

Czas w końcu zagospodarować sygnaturkę. Zajmuję się pozycjonowaniem. Kontakt przez PW na forum.

Ostatnio mialem ciekawa sytuacje. Mialem kilkadziesiat stron zapleczowych, kazda strona miala unikalna tresc. Linkowalem je niezbyt bezpiecznymi metodami. Wszystkie domeny regionalne dostaly bana, natomiast domeny funkcjonalne wpadly w filtr. W przypadku spamow pod swl rowniez zaobserwowalem, ze domeny regionalne padaja jak muchy, a funkcjonalne i krajowe trzymaja sie niezle.

Moim zdaniem era domen regionalnych pod zaplecze juz sie skonczyla. Nie dosc, ze sa bardziej podatne na bana, dodatkowo ciezej je przepchnac do moderowanych katalogow. Moderatorom odrazu sie kojarzy: regionalka = spam. Wyjatek stanowia strony firmowe.

Witam

Proszę jeszcze o informację jak linkować teksty w tym zapleczu. Czy pod każdą frazą dodawać hiperłącze do pozycjonowanej strony czy też nie robić tego a tylko wypełnić stronę tekstami a w odnośnikach czy też w sekcji polecane dodać link do tej strony.

Pozdrawiam

Adam

@web01

Nie jest konieczne różnicowanie hostingów.

@blizzarder

Wg mnie to nie chodzi o regionalki, tylko o zaplecze robione po kosztach. Prawdopodobnie kończy się era spamowania, a zaczyna era mniej nachalnego i bezpośredniego spamowania.

@Mediabox

Nie ma optymalnego rozwiązania, można robić i tak, i tak, albo łączyć te metody. Ja osobiście preferuję linki z treści tekstów na łatwiejsze frazy, plus na jedną trudniejszą z blogrolla.

Kupujesz ze 100 może 200 adresów i przerabiasz na zaplecze. pio albo wordpressa jak tam sobie chcesz. pozycjonowanie worcławskich firm jest dość hardcorowe, ponieważ mają po 1000-2000 stronek zapleczowych, ale kasy też mają to mogą sobie na to pozwolić i są wyniki, prawie zero spadków i wszystko utrzymuje sie w top 5. hej

kup linki!

Edyta

nie bądź taki hop do przodu, to nie precle z linkami

Kupujesz ze 100 może 200 adresów i przerabiasz na zaplecze. pio albo wordpressa jak tam sobie chcesz. pozycjonowanie worcławskich firm jest dość hardcorowe, ponieważ mają po 1000-2000 stronek zapleczowych, ale kasy też mają to mogą sobie na to pozwolić i są wyniki, prawie zero spadków i wszystko utrzymuje sie w top 5. hej

kup linki!

Ah ten "Wrocław" . . . ;)

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

Pierwszy post i juz link, nie ma to jak isc na latwizne.

No tak dyskretnie ze az prawie osleplem od niebieskiego koloru hiperlacza w tekscie :D

Wracajac do tematu regionalek (tak na powaznie). To takze jestem zdania ze padaja jak muchy tylko te slabej jakosci.

Nie zauwazam aby zadbane precelki cierpialy, malo tego - zyskuja backlinki z coraz lepszych zrodel i staja sie coraz bardziej jakosciowe:)

Stawianie precla na 5 artow z miksem synonimow i od 1 dnia - linkowanie go na sile w 100 miejscach dziennie = ban, wiadomo. Trzeba to miec na uwadze.

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

Jestem nowy na forum więc Witam Wszystkich. :-)

Jestem początkujący w SEO, przekopałem ten temat od dechy do dechy i mam kilka pytań które mnie nurtują.

Generalnie jak narazie chciałbym zrobić sobie zaplecze na 5 portalach blogowych, wszystko o podobnej tematyce (nie chcę aby były to byle jakie strony typu 10 artów i koniec lecz aby z czasem się rozbudowywały i może kiedyś przynosiły jakiś tam dochód).

Zaplecze chciałbym zrobić na zasadzie piramidy (darmowe platformy więc subdomeny odpadaja).

Blogi linkują do strony pozycjonowanej a blogi linkują same do siebie + katalogi.

I teraz tak:

1)Czy oplaca sie dodawać stronę pozycjonowaną do dużej ilości katalogów ?

2)Czy stronę pozycjonowaną wrzucić do stopek na różnych forach gdzie się udzielam (wyczytałem gdzieś że już nie warto bo coś tam admini poblokowali)?

No i teraz to najważniejsze pytanie:

3)Na jakiej zasadzie działa to że np z jednego zaplecza o podobnej tematyce co pozycjonowana np samochody mogę podbić 2 stronę którą chciałbym mieć wysoko np kwiatki?

Jak bym zaczął na tych blogach publikować nagle informacje o kwiatkach wyglądało by to niepoważnie.

Jeżeli dobrze rozumiem tu chodzi tylko o jakość linków, które zamieszczę na tych blogach w linkowni czy też w komencie lub uda się wcisnąć do jakiegoś artykułu?

Pozdrawiam, karwer.

Edytowane przez karwer