Skocz do zawartości

Budowanie zaplecza

cashmajster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem cały wątek i zastanawia mnie jedno... wszyscy mówią o chaosie linkowania, o rożnych adresach IP dla każdej strony, o unikalnej treści, ukrywaniu danych abonamenta domeny, ale tylko może 3 razy zostało "nadmienione" bez rozwinięcia temat DNS. Chciałbym się upewnić w pełni czy aby ten czynnik nie jest ważny? Oto moje wątpliwości i pytania:

1) Czy jak podepnę wszystkie domeny do jednego DNS (ns1.dns-przyklad.pl i ns2.dns-przyklad.pl) - Google będzie o tym wiedziało i może to połączyć w jedną całość że coś jest nie tak? Wydaje mi się to podejrzane - linkowanie wielokrotnie z tego samego DNS nawet stosując różne adresy IP. Więc Google też może to wychwycić.

2) Testuje jedne z hostingów pod SEO i poza nadaniem innego IP dla domeny można ustawić inny DNS dla domeny, ale zmieniając ns1.dns-przyklad.pl na ns1.moja-domena.pl nadal IP serwera jest to samo dla wszystkich podpiętych domen!

3) Jeśli ten sam DNS w zapleczu ma negatywny wpływ lub osłabia zaplecze to jaki sens ma SEO Hosting?

Bardzo proszę o odpowiedź i proszę się nie śmiać pozycjonowaniem zajmuje się hobbistycznie i jak coś pokręciłem to przepraszam :)

Rozumiem że o Baidu nie ma co już pytać.... czyżby polska przedsiębiorczość miała jedynie charakter lokalnego geszeftu?

Podejrzewam, że ludzie pozycjonujący się tam na miejscu są w trochę lepszej sytuacji z racji kosztów siły roboczej :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Witam,

podczas czytania tego tematu jedna kwestia mnie zaciekawiła. Pisaliście, że należy ukrywać swoje zaplecze za wszelką cenę. Czy konsekwencją odkrycia mojego zaplecza jest jedynie donos do wujka G? czy ktoś może też je wykorzystać do pozycjonowania swojego zaplecza?

A mnie zastanawia inna kwestia.

Chodzi mi o porównanie wartości i mocy linka z zaplecza z linkiem zdobytym np. z dobrego forum z wysokim TR i PR. Zdobycie linka z forum zajmuje nam chwilę a zbudowanie zaplecza zajmuje o wiele więcej czasu i wymaga też nakładów finansowych. Dodatkowo, żeby zaplecze nabrało mocy też potrzebuje sporo czasu.

Czy nie lepiej zatem skoncentrować się bardziej na szukaniu linków z dobrych for zamiast poświęcać czas na zaplecze.

• 2 tygodnie później...

Witam,

podczas czytania tego tematu jedna kwestia mnie zaciekawiła. Pisaliście, że należy ukrywać swoje zaplecze za wszelką cenę. Czy konsekwencją odkrycia mojego zaplecza jest jedynie donos do wujka G? czy ktoś może też je wykorzystać do pozycjonowania swojego zaplecza?

Jak masz dostepne komentarze to tak.

Co do donosów, jak ktos je znajdzie i polapie sie ze to zaplecze to moze napisac donos. google moze zbanowac.

A mnie zastanawia inna kwestia.

Chodzi mi o porównanie wartości i mocy linka z zaplecza z linkiem zdobytym np. z dobrego forum z wysokim TR i PR. Zdobycie linka z forum zajmuje nam chwilę a zbudowanie zaplecza zajmuje o wiele więcej czasu i wymaga też nakładów finansowych. Dodatkowo, żeby zaplecze nabrało mocy też potrzebuje sporo czasu.

Czy nie lepiej zatem skoncentrować się bardziej na szukaniu linków z dobrych for zamiast poświęcać czas na zaplecze.

Zadaj sobie pytanie czy budowanie linkow do witryny polega tylko i wyłącznie na linkowaniu z wlasnych zaplecz.

baner-seostationv2.png

Zaplecze to duży koszt. Chyba lepiej dodawać wpisy do płatnych i dobrych jakościowo precli czy katalogów. Dobrze zrobić zaplecze ze stron, które sa normalnymi serwisami, z dobrą treścią, a nie kolejnymi blogami na wordpressie, gdzie nawet hello world jest zostawione.

Jeśli chcesz się pobawić to twoje rozwiązanie jest ok.

Zaplecze musi być :rolleyes:

Zaplecze na domyślnym wp z hello nie jest Zapleczem jest jedynie słabym backlinkiem do strony docelowej.

dokładnie mam też wrażenie, że dyskusja zboczyła nieco z głównego toru - miało być o pomocy osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z biznesem i nie są jeszcze oblatane - zresztą nie każdy musi się na wszystkim znać, od tego jest forum żeby dało odpowiedź na trudne pytanie :)

@reniak przeczytałeś cały wątek od deski do deski?

Ja jak zaczynałem to forum czytac to był to mój pierwszy wątek, genialny.

a jeśli ktoż nie czyta to zadaje kolejny raz te same pytania, ale nik nie odbiega od tematu :)

Jak budować zaplecze (a raczej jakiego nie budować) można poznać analizując wypowiedzi tub propagandowych Google ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Mam kilka samodzielnych stron zaplecza na różnych IP. Robię również stronki na platformach web2, nie tylko tych najbardziej znanych jak wp, blogger, blox, blog, tumblr, ale również na małych, nieznanych portalach. Można fajne serwisy newsowe/informacyjne prowadzić na dany temat. Wiadomo - darmowy serwis może zniknąć (ryzyko) ale wtedy tworzysz nowe. Trzeba tylko zadbać o podlinkowanie strony zapleczowej i linkowanie późniejszych wpisów celem zindeksowania i wzmocnienia wpisu. Katalogi? Precle? Bookmarki? Społecznościówki? Myślę, że wszystko trzeba wykorzystywać. Trzeba tylko robić to rozsądnie i dbać o różnorodność oraz możliwość późniejszego edytowania linka (filtry). Co to znaczy rozsądny link building? Jeszcze tego nie wiem. Uczę się dopiero :dirol:

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu