Skocz do zawartości

Zmiana ustawień uprawnień serwera SQL, zdalnie

Dirty Frank

Rekomendowane odpowiedzi

hello dear spamers :)

Temat poza seo ale jest tu trochę osób, które administrują sprawnie serwerami, tak więc spróbuję raz jeszcze.

Mam tego typu problem.

Zainstalowałem windę serwer 2012 r2 na swoim serwerze w biurze.

Generalnie wszystko poszło lekko łatwo i przyjemnie, nie taki windows server straszny, jak go malują :)

Serwer do sieci wystawiłem przez ddns (no-ip.com). I to jakby wszystko funkcjonuje ok.

Idąc dalej - na serwerze zainstalowałem oprogramowanie, które samo instaluje sobie serwer SQL (2008).

Na pierwszy rzut oka wyglądało to bardzo zachęcająco, zawsze broniłem się przed sql rękami i nogami więc gotowe rozwiązania były mile widziane :)

I teraz - kiedy mam to oprogramowanie już zainstalowane, serwer sql również - wskazuje softowi jego własne bazy danych, żeby je importował (mam je już na dysku lokalnym). I tu jest problem.

Oprogramowanie nie chce / nie może, tych baz danych importować, bo rzekomo nie ma do nich uprawnień/dostępu.

Firmowe FAQ softu, wskazuje takie możliwości:

[pyt. 2157] [OPT] Komunikat ID 29018 „Brak dostępu lub błąd odczytu pliku z kopią bezpieczeństwa. Odtwórz kopię bazy narzędziami serwera.”
Poniżej znajduje się lista najczęstszych przyczyn wystąpienia komunikatu:
Wybrany plik kopii bazy danych pochodzi z nowszej wersji serwera SQL niż wersja serwera, na którym baza miała być odtworzona. W celu rozwiązania problemu zaktualizuj serwer SQL do wersji, z której pochodzi kopia bezpieczeństwa.
Serwer SQL nie ma uprawnień do wybranego pliku kopii bezpieczeństwa. Mówiąc precyzyjnie konto, na którym działa usługa SQL nie ma uprawnień odczytu do wskazanego pliku. Należy sprawdzić na liście usług systemowych (services.msc) na jakim koncie działa serwer SQL i dodać uprawnienia odczytu do pliku kopii bezpieczeństwa dla tego konta.
Szczególnym przypadkiem p. 2) jest próba tworzenia kopii bezpieczeństwa z dysku sieciowym, do którego nie ma dostępu serwer SQL. W celu rozwiązani problemu należy skopiować plik kopii na dysk lokalny oraz upewnić, się że SQL posiada do niego prawa (patrz p. 2) następnie, należy ponownie uruchomić kreator odtwarzania bazy.

Na czerwono, zaznaczyłem opcję, która jest wykluczona na 100%.

No i teraz te uprawnienia serwera SQL... :glupek2:

Nakieruje mnie ktoś, jak to zrobić? :)

Albo ewentualnie, rzucę dostępem do pulpitu zdalnego windows i zapłacę za ustawienie tego badziewia bardzo chętnie. Z góry dzięki.

ricco-banner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności