Skocz do zawartości

Jak sprawdzić wiek domeny?

15175

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiesz, zaskoczyłeś mnie z tym tematem. Jak zobaczyłem tych użytkowników w dziale dla początkujących wymiękłem całkowicie :)

A to tylko "maszyna czasu".

Jeśli chodzi o wiek domen starszych sprawdza się link z początku tematu, natomiast w nowych, jak pewnie wiesz, nie. Sprawdzałem teraz moją młodą stronę na https://www.webconfs.com/domain-stats.php myślałem, że pokaże od kiedy zlicza Alexa ale pokazuje ogólnie z ostatniego miesiąca. Może więc być ciężko w tym temacie.

Pozdrawiam!

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 3 lata później...
  • 6 lat później...

Pozwolę się podpiąć - wiadomo na jakiej podstawie Google ocenia wiek domeny?
Mam jedną domenę, której wiek np na dns.pl wskazuje na 2019, inna strona również pokazuje 2019. Właściciel domeny upiera się, że data powstania liczy się od grudnia 2014, a wayback machine pokazuje już maj 2014.

Domena na serwerze home, z końcówką *.pl. 

W co wierzyć? Skąd takie rozbierzne wyniki?

13 minut temu, phillix napisał:

, a wayback machine pokazuje już maj 2014.

Może od tego, że ten system nie gwarantuje, iż każda możliwa domena In statu nascendi zostanie przez ten system wyłapana i pobrana do cache ....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, phillix napisał:

Pozwolę się podpiąć - wiadomo na jakiej podstawie Google ocenia wiek domeny?

Google tworzy własne bazy dotyczące także domen.

2 godziny temu, phillix napisał:

wayback machine

Ogólnie większość narzędzi sprawdzających wiek domeny właśnie opiera sie o waybak machine Jednak dane moga byc niepełne gdy np zablokujemy dostęp do strony dla tego narzędzia

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

16 minut temu, phillix napisał:

Może liczą wiek domeny od zmiany właściciela przy ponownym wykupieniu domeny z wolnego rynku?

No, dokładnie tak jest jak piszesz. Tylko, że nie wykupujesz domeny tylko ją dzierżawisz. Dlatego przy każdym nowym abonencie wiek domen w dnsach są zmieniane. 

Domena to nie auto gdzie historia jest wskazana :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

A skąd wiadomo, że Google w ogóle patrzy na wiek domeny? Może patrzy bardziej na wiek linków? I co, przy braku ciągłości whois wiek linków zeruje? A może całkiem linki zeruje? Czy w ogóle Google zlicza wiek linków?

Taka seria pytań wprowadzająca do tematu trochę zamętu... :D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności