Gość Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 to może ja Wam szanowni koledzy przypomnę, że Google to nie jest nasza prywatna firma, do której widzę gro osób rości sobie jakieś prawa jedyne co możemy to wyłapywać luki, aby zapełniać je naszymi linkami płacz, żale i inne rzeczy nie powinny więc mieć miejsc ps. branże usługowe przynajmniej u mnie stoją w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzel Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 zuzel - możesz podać jakieś przykłady ? Bo ja tam ich wszędzie widzę po staremu Zobacz sobie gdzie poleciały te wszystkie ich indeksowane tagi i wyniki wyszukiwania na: abc.wiadomosci.gazeta.plabc.forum.gazeta.plinfozdrowie24.pldzieci.plinfo.wiadomosci.gazeta.plinfonews24.org itd. Wyniki lataja cały czas, ale może natrafisz. Jak bierze wyniki ze starego indeksu, to są jeszcze wysoko, ale już z nowego (wiem, że z nowego, bo jak sprawdzam stronę, z którą własnie próbuję wyjść z pandy i widzę, że w nowym indeksie ma 50 razy mniejszy site i brak zaindeksowanych śmieci) to polecieli. Widzę, że rano leci z nowego indeksu, a wieczorami (chyba jak jest więcej zapytań do google i większe obciążenie) to na zmianę stary z nowym indeksem. Na przykładzie właśnie tej strony ukaranej pandą widzę w jakim ostatnio jestem sąsiedztwie w serpach. Na jedną z fraz to tagi agory zajmują całą jedną strone, a ja pomiedzy nimi . Wcześniej się wkurzałem, że nic im sie nie dzieje, a ja mały biedy oberwałem. A teraz jednak duzi też oberwali. Trzyma się natomiast fakt ze swoim spamem w przypadkach, gdzie mają na podstronie z tagami mało (!) tekstu, np. jedną zajawkę artykułu - tak jakby algorytm nie był w stanie rozpoznać, że jest to jakiś spis artykułów. Jeszcze dam jedną tezę, że po pingwinie leci od razu ulepszone algo pandy po tych samych frazach (może nie od razu, ale w odstepie kilku dni). Widać to ewidentnie na róznych frazach, że najpierw były przetasowania po pingwinie, a potem poleciały spamy typu indeksowane tagi i wyniki wyszukiwania. A, że po 20 września to już wiekszość wróciła z urlopów, to im większy zamęt w google, tym lepiej dla google, bo leci teraz kasa z adwords. Ktos zresztą zauważył, że wzrosły RPMy w adsense. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1977 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 to może ja Wam szanowni koledzy przypomnę, że Google to nie jest nasza prywatna firma, do której widzę gro osób rości sobie jakieś prawa Gdyby google działało w ramach konkurencyjnego rynku, to podpisałbym się pod tym zdaniem. Ponieważ jednak zbudowało sobie pozycję monopolisty, to to wszystko zaczyna się rządzić już trochę innymi prawami, a przynajmniej powinno.... Monopoliści są normalnie pod nadzorem sądów i innych, powołanych do tego instytucji. W przypadku wyszukiwarki nie ma takiej instytucji do kontroli, bo (na razie) nie ma takiej presji społecznej. Czy, gdyby google nie było monopolistą, to pozwoliłoby sobie na takie eksperymenty na żywym organizmie? Wątpię. A tak to decydują o czyimś być albo nie być. I wszystko byłoby fajnie, gdyby rzeczywiście spam był koszony, a nie jest. W mojej branży np.: wysoko są strony spamerów na przemian z byle gównem - podstronami, które ktoś postawił, byle stało, jako dodatek do jakiejś innej strony. Poza tym śmiać mi się chce z tej korpomowy typu implementacja w jądrze algorytmu real-time, itd. Wyniki drgają od miesięcy cały czas, tzn. wystarczy odświeżyć stronę z wynikami i jest inaczej, żeby po kolejnym odświeżeniu było znowu to samo co wcześniej i tak w kółko? Tak działa real-time? Haha - jasne. Na razie to wygląda jak łatanie dziur i wiązanie wszystkiego na sznurki, wzajemnie "zwalczające" się pandy z pingwinami, itd. Po prostu nie da się każdego przypadku opisać w algorytmie, tak jak nie da się w algorytmie opisać życia człowieka. Mimo wszystko monopolista próbuje, wylewając dziecko z kąpielą, bo co mu za to grozi? Nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommekG Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Już mnie ten algorytm i całe te google to wnerwia ciągłe spadki. U mnie jedna pozycja pozostała w top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitomet Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 a weź nie gadaj, ja cofnąłem się o kilka miesięcy do tyłu z wynikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyga435 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 a weź nie gadaj, ja cofnąłem się o kilka miesięcy do tyłu z wynikami Jeżeli to jest ta strona ze stópki to ja się nie dziwię. VPS już od 130 zł netto (rocznie) - Kliknij tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D_S Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Pierwszy nieśmiały wniosek jest taki, że o ile domena została dotknięta tylko Pingwinem to można ją uratować. Przynajmniej mnie się udało przywrócić pozycje kilku landingów sprzed Pingwina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Pierwszy nieśmiały wniosek jest taki, że o ile domena została dotknięta tylko Pingwinem to można ją uratować. Przynajmniej mnie się udało przywrócić pozycje kilku landingów sprzed Pingwina. Czy jesteś tego pewien? Może inne DC ci zaczytało w statystykach lub przeglądarce. Jaka była struktura linków? Jaki rozkład anchorów? To niestety jest dyskusja akademicka. Na zasadzie wiem, ale nic nie powiem konkretnego ;-) Mimo to gratuluje sukcesu, jeśli się utrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D_S Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Od 3 dni jest jak było przed. Zobaczymy co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 D_S - może powiesz co zrobiłeś aby ją przywrócić? Nie chodzi o dokładne rozwiązanie, lecz jakieś wskazówki ;-) Dołożyłeś linków czy jakieś inne magii użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitomet Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) a weź nie gadaj, ja cofnąłem się o kilka miesięcy do tyłu z wynikami Jeżeli to jest ta strona ze stópki to ja się nie dziwię. że ja mam jaką stronę w stópce? coś ci się pomieszało kolego ja wczoraj/dzisiaj wdrożyłem pewne korekty, pewne rzeczy będę robić jeszcze jutro. Zobaczymy co to da Edytowane 29 Września 2016 przez pablitomet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyga435 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Przeprasza, nie o Ciebie chodziło tylko post wyżej. Edytowane 29 Września 2016 przez zyga435 VPS już od 130 zł netto (rocznie) - Kliknij tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommekG Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Przeprasza, nie o Ciebie chodziło tylko post wyżej. A co nie pasuje koledze w mojej stronie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy 12 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 @D_S, Jeżeli wróciła na dokładnie te same pozycje to może być przypadek, niemniej jednak gratuluje Jedna z moich stron zachowuje się całkowicie dziwnie raz wyświetla się na 3 pozycji 21 lub 27 (przed pingwinem była na 9). Życie Pozycjonowanie i optymalizacja stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitomet Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Luzik, tak myślałem ale trzeba było trochę dymu zrobić mefi Problem dotyczy linków. Sprawdź kilka rzeczy: proporcje - no follow/follow źródła - fora, katalogi, artykuły, zaplecze czy nie przesadziłeś z tylko jednym źródłem anchory - czy nie ma sztucznego zagęszczenia nagłe przyrosty linków krótkim odstępie czasu również długi ogon, polecam czasami warto dołożyć Wszystko jest w necie Edytowane 29 Września 2016 przez pablitomet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi