Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak coś nadal skacze po aktualizacji może wskazywać na to, że linki które zostały i prowadzą do domeny są za słabe/jest ich za mało i macie zwyczajny google dance. Przynajmniej ja tak to widzę, przed aktualizacją część moich stron skakała po 30 góra/dół, dołożyłem linków i zatrzymały się w top1-3. Po aktualizacji część wyleciała do top100, po tygodniu strony wróciły na swoje miejsca. To co było w top20 siedzi w top20 a to co było w top1-3 siedzi w top1-3.

• Like 3

Oj tam, ludzie się po prostu modlą o to, co powróciło 7 października ;)  a tak na poważnie to w TOPach jest dużo tego, czego byśmy się nie spodziewali - czyli np.:

- stron z małą liczbą linków i niezoptymalizowaną treścią

- stron, które przeorane były blastami bez skrupułów (ewentualnie katalogami), wypadły we wrześniu i powróciły często na jeszcze wyższe miejsca

• Like 1

co prawda to prawda :) z drugiej strony nie bardzo jest powiedzieć co działa, a co nie, czyż nie tak ?

Z mojej strony staram się zachowywać proporcje w linkowaniu i tyle. Nie koniecznie też trzeba linkować anchorem, ale to po prostu wychodzi w testach. Moim zdaniem linki powinny być rozłożone w miarę "naturalnie" moc, anchory oraz źródło, w zasadzie to tyle w temacie

Tu nie chodzi o podawanie gotowego sposobu na tacy. Lecz o jakieś pomysły i dzielenie się doświadczeniami.

Ja od siebie mogę powiedzieć, że z tego co zauważyłem - delikatne linkowanie bez anchora pomaga na stronę główną i podstrony.

Tam gdzie miałem za duże nasycenie linkami z anchorem to podstrony mocniej oberwały i nie wracają za bardzo do pozycji z przed 10 września. Natomiast tam gdzie to było lepiej zrobione / rozłożone to strony wróciły w okolice poprzednich pozycji + delikatne linkowanie (delikatne rozumiem przez odpowiednią ilość linków dla danej trudności frazy)

To raczej jeszcze nie koniec zmian. Patrząc na to co działo we wrześniu - walka z nadgorliwym pozycjonowaniem poprzez mocno nienaturalne linki - wychodziła im całkiem dobrze. A nagle w okolicach 7 piździernika była kolejna zmiana - wróciło większość stron + niejako puściły filtry algorytmiczne nałożone w ostatnich miesiacach/latach. Dlatego uważam, że to nie koniec - bo jeśli na początku strony nienaturalnie linkowane wyleciały to oznacza, że coś z tym potrafią zrobić.

Chyba, że jednak przeszacowali swój "nowy algo" patrzący tylko na te naturalne linki i jak zauważyli jak lipne wyniki potrafią być bez naszego udziału, to cofnęli kary i mielą na nowo. Stąd jak wspomniał MaxPan - za kilka miesięcy można spodziewać ich kolejnej próby.

wychodziła im całkiem dobrze.

tak, w TOPach doory zrobione xrumerem i innymi softami na X i na Z, japonistkami deskami, szczyt...

Nic im nie wyszło. Wyszło zaktualizować bazę DT i tyle. Dopieścili nie co wpływ linków na różne domeny.

o jeśli na początku strony nienaturalnie linkowane wyleciały to oznacza

Jeśli strony nienaturalnie linkowane wyleciały to należało wzmocnić profil linków a nie czekać. Wiadome było, że podczas aktualizacji algo zostanie osłabiony profil linków z różnych względów.

dzielenie się doświadczeniami.

To nie forum wędkarskie. Tu większość osób posiada firmy pozycjonerskie, które są często jedynym źródłem dochodów.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

MaxPan zgadza się.

Pisząc "wychodziła im całkiem dobrze" miałem na myśli, że pozbyli się z TOPów docelowych stron pozycjonowanych (czyli pewien % osób musiał zwiększyć wydatki na AdWords co zapewne jest ich celem) - czyli zrobili pod górkę pozycjonerom. My w większości dbamy o strony docelowe a nie o Tier 2 (no i 1 czasem też). Więc plan w połowie im się udał. W połowie, bo potem wyszły kwiatki z syfem o którym piszesz "doory zrobione xrumerem i japonistkami deskami, szczyt".

Przedobrzyli.

@SzlafRockJeśli strony nienaturalnie linkowane wyleciały to należało wzmocnić profil linków a nie czekać.

Nie chodzi głównie o moje strony na szczęście ;)

Dla kilkuset fraz zasysam całe TOP100, stąd na tym opiera się to, co piszę. 

• Like 1