Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

A znasz strony naturalnie linkowane przez seowców ?

@jimmi, troll mode

To nie do mnie pytanie tylko do webBartek. To on użył tego określenia. Osobiście nie dzielę tak stron.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ale co się tak naprawdę zmieniło?:D

Ja dwa tygodnie temu na kilkanaście nowych domen puściłem te same bazy, które dostały po du**e przy okazji updatu.

Po tygodniu frazy zaczęły się pojawiać i idą sobie dzień w dzień w górę. Dokładnie tak jak miesiąc, dwa czy osiem wcześniej...

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Na logikę to należy się jeszcze spodziewać wyeliminowania powielonego występowania tej samej domeny w TOP. Coś co kiedyś zostało wyeliminowane z algorytmu jako niepożądane teraz raczej nie zostanie. To jest moim zdaniem główna przesłanka ku temu, że zmiany nie są zakończone. Są przypadki, że 2-3 domeny potrafią zająć 8 miejsc w TOP 10. Chyba, że it's not a bug it's a feature ;)

Quote, czyli że czynnik wieku nabrał na znaczeniu. to pokazuje tylko, że domenie starej ciężko zaszkodzić syfiastymi linka, co zresztą żadna nowość.

Nie do końca, bo zmiana jest. Wcześniej tych paru starych domen w topach nie było, były 20-30. Ewidentnie po wprowadzeniu zmian w algo pojawiły się na wysokich pozycjach, syfiastych linków nie mają. Nowych linków nagle też im nie przybyło, bo sprawdzałem. Po prostu nagle dostały kopa i jedyny ich wspólny mianownik jest taki, że są bardzo stare.

Nie do końca, bo zmiana jest. Wcześniej tych paru starych domen w topach nie było, były 20-30. Ewidentnie po wprowadzeniu zmian w algo pojawiły się na wysokich pozycjach, syfiastych linków nie mają. Nowych linków nagle też im nie przybyło, bo sprawdzałem. Po prostu nagle dostały kopa i jedyny ich wspólny mianownik jest taki, że są bardzo stare.

Nie były czasem dotknięte poprzednimi pingwinami, pozbyły się syfiastych linków i czekały na dalszych pozycjach na 4.0?

Nie były czasem dotknięte poprzednimi pingwinami, pozbyły się syfiastych linków i czekały na dalszych pozycjach na 4.0?

Nie wygląda mi na to, w ogóle w ich linkowaniu nie dużo się zmieniło (nie przybywa im nowych domen, niedużo ubywa) przez ostatnie 3 miesiące, ale w 100% nie potrafię teraz tego zweryfikować, czy miały/pozbyły się syfiastych linków. Jedna z nich TF40/CF32 więc nie wygląda to na spamowe linki.

• 2 tygodnie później...

że 2-3 domeny potrafią zająć 8 miejsc w TOP 10

i tak ma zostać

Czemu tak myślisz? Może przy okazji testują, które typy podstron na jakie zapytania są najbardziej odpowiednie (CTR, bouncrate itp.)

Przykład pierwszy lepszy z brzegu google.pl/search?q=smieszne+filmy

Pozycje 1-7 = youtube.com