Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Skłaniam się póki co do ugryzienia przez pande. Trudno na razie rozgraniczyć bo ciągle miesza, ale faktycznie braki optymalizacyjne == definitywnie spadki.

U siebie tego nie widzę.. Bo generalnie każdą stronę którą pozycjonuje dopieszczam, ale bez przesady. U mnie leci większości stron. Zauważyłem kilka rzeczy, jednak ciężko je połączyć w jedną spójną całość (co chyba było zabiegiem celowym)

- strony, które dopieszczałem statlinkiem największe spadki

- strony, które zacząłem poz 2-3 msc temu lekkie spadki lub lekkie wzrosty (ale nie we wszystkich przypadkach)

- strony, które pozycjonowałem od ponad roku i systematycznie delikatnie doprawiam spadki

- strony, gdzie nie robiłem zupełnie nic, tylko sama optymaliazacja strony dała topy - nic się nie dzieje

Mój wniosek jest taki, że może chodzić o kwestie związane z pingwinem...

Niestety przez lipiec i sierpień bardzo pracowałem nad pozycjami i miałem skuteczność 45%, na początku września również zauważyłem spadki, potem wzrosło. Jednak największe tąpnięcie miałem 10 września, od tego momentu spadki,spadki i skuteczność 38%.

Panowie tu nie chodzi też o żadną optymalizację, a o linki, linki i jeszcze raz linki. Wycieli stare miejscówki ban albo aktualizacja DT i efekt jest taki:

424bf07d1f0ef.png

Strona nie była linkowana od roku, wcześniej pozycje zdobyte wyłącznie w połączeniu VIP + ogólnodostępnych miejscówek.

Mi też się tak wydaje. Większość moich stron również pozycjonuję z ogólnodostępnych miejscówek. Ale główną siłę ciągnę z własnego zaplecza i nad nim najwięcej pracuję. W żaden sposób nie przypominają typowego zaplecza, robię linkowanie na zasadzie długiego ogona (zaplecze) i to daje bardzo fajne efekty.

Warto dodać, że do topów wskoczyło mi kilka fraz, które na pewno nie powinny się w nim znaleźć :) trza czekać, ale muszę powiedzieć, że nieźle guugle miesza

ps. Nie korzystałem nigdy z seopilota

Nawet jest teoria, że może on działać w czasie rzeczywistym z codzienną rotacją :D

cnCnRuS.png

itd... itd...

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Przed chwilą zaktualizowały mi się pozycje. Strona, która nie była ruszana od miesięcy wróciła na swoje normalne miejsce (troszke wyżej), druga jeszcze skacze z topów na swoje na top20.

Co ciekawe strony, które siedziały w top na wszystkie frazy w czasie aktualizacji wyleciały na N/A na wszystkie frazy, dziś pare wróciło na większą część fraz tam gdzie były wcześniej. Wszystko linkowane publicznymi linkami prawie w taki sam sposób. Skoro strony linkowane takimi samymi linkami mają tak różne reakcje na aktualizację to ja tutaj nie widzę żadnej logiki. Zawsze starałem się podchodzić do linkowania i analizowania z jakąś logiką, ale teraz tak zakręcili, że cholera wie o co chodzi.

Sprawdźcie proszę czy i u was w dniu poprzedzającym spadki i wzrosty był gwałtowny wzrost ilości pobieranych stron i danych w GWT.

Zauważyłem ciekawa zależność.

Kilkukrotny wzrost ilości stron pobieranych dziennie i kilobajtów i albo wielki wzrost albo spadek.

Tam gdzie nie było skoków raczej spokojnie.

Jakby jednak analizowało stronę pod względem zawartości.

Sprawdźcie proszę czy i u was w dniu poprzedzającym spadki i wzrosty był gwałtowny wzrost ilości pobieranych stron i danych w GWT.

Zauważyłem ciekawa zależność.

Kilkukrotny wzrost ilości stron pobieranych dziennie i kilobajtów i albo wielki wzrost albo spadek.

Tam gdzie nie było skoków raczej spokojnie.

Jakby jednak analizowało stronę pod względem zawartości.

Sprawdzałem u siebie na 10 stronach i w przypadku dwóch stron zauważyłem ilość pobieranych danych skoki na początku września.

W przypadku 3-4 stron w lipcu oraz sierpniu

W przypadku pozostałych bez zmian. Wydaje mi się, że dane zbierali od dawna więc to też wskazówka. Dzisiaj z kolei mam powroty, nowe spadki i utrzymujące się spadki i nowe pozycje..tak więc kolorowo..

Wydaje mi się, że jakość linków przede wszystkim jest brana pod uwagę.

A teraz ciekawa sytuacja. Dla jednej frazy wylecialem z top10, ale jestem na 1 miejscu w mapkach. W serpach pojawiło się 4-5 nowych wyników, ale widzę utrzymanie się tych, które na pewno nie znalazły się na liście w wyniku działań celowych.. dobre, naprawdę dobre :)