Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie.

Do nowych: za linkowanie brandem też można dostać filtr i to nawet ręczny, były takie przypadki, w ogóle pojęcie fraza brandowa nie powinno istnieć ale zostało stworzone i przyjęte przez większość. Google nie odróżnia brandów tylko kombinacje adresu domeny. Wszyscy od 2 lat piszą o brandzie.. okej. Wg mnie, jeśli pospadały również strony traktowane "brandem" to z powodu dodawania do branda np. danych słów kluczowych. Bo przecież tak radzi każdy poradnik, np. dodawaj do nazwy firmy frazę komercyjną, a chyba jasnym jest, że Google rozkłada frazy na pojedyncze termy.

Są sygnały od paru osób ze stażem, że strony robione "dobrym brandem" stoją. Nie wiem jak u reszty. Tylko głośno myślę.

Edytowane przez Anmato

Warsztat Samochodowy w Krakowie SP. Z O.O to nie jest dla Google brand.

Są brandy globalne i sa brandy lokalne. Warsztat Samochodowy w Krakowie SP. Z O.O należy do brandów lokalnych a Coca-Cola do globalnych. Obydwie firmy google uznaje jako brandy. ;)

Po za tym brandy lokalne nie powinny przeginać z pozycjonowniem na brand. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

stwierdzam: jesteś dla mnie bajkopisarzem

A Ty dla mnie nie posiadasz żadnej wiedzy o pozycjonowaniu i funkcjonowaniu wyszukiwarki Google. :)

Wiesz, to jest tak jak rozmawiasz z osobą, która nie ma pojęcia  a chce odgrywać znawcę tematu.  :)  Zaraz zacznie cię wyzywać, śmiać się i pukać w czoło. Jest takie stosowne powiedzenie na ten temat. ;)

E.

Na koniec jeszcze jeden brand lokalny. :D

https://goo.gl/DMEM6G

Edytowane przez SzlafRock

Właśnie dlatego nigdy do tej pory nie wchodziłem z tobą w dyskusję. To był pierwszy i ostatni raz, obiecuję :)

Jakby ktoś chciał się czepiać jeszcze słówek i definicji, to uściślę tok rozumowania. Mały "brand" dla Google to w większości przypadków nie jest "brand" warty do wyświetlenia na pierwszej stronie wyników pod hasła wpisywane łącznie przez użytkowników w ilości większej niż 10 razy na miesiąc (pomijamy właściciela strony wpisującego daną frazę). Tendencja widoczna od dawna i stale się umacniająca. W niektórych branżach bardziej, w niektórych mniej (niestety dla Google są branże, których nie da się zapełnić Olxem i podobnymi). Jak zawsze chodzi o kasę. Dla właścicieli małych firm i ich stron przewidziana jest sekcja z reklamami.

Edytowane przez automatyk

Cały czas ostro miele; poza Polską dla Niemiaszków i Espaniolów ostro zakręciło, z kolej GB - bez większych skoków. Australia i USA z kolei wcale niemal nie ruszone (ich czas jeszcze nadejdzie?). Sądzę, że to będzie dłuuuugi miesiąc, a na szybkie uspokojenie się serpów nie ma co liczyć. Jak wspominał MaxPan - trzeba przeczekać i zachować rozwagę w działaniach. Bez wątpienia jedno można stwierdzić - takie pozycje, jak aktualnie zawirowało - nie utrzymają się po tej burzy. Widać to choćby po tym, ile PBN-ów na Zachodzie powywalało, a gugiel tam, gdzie aktualnie są z pewnością ich zatrzymać nie zamierza. 

Nie wiem czego oczekujecie w tym temacie, że ktoś mając jakiekolwiek  sensowne spostrzeżenia co do aktualnych zawirowań w google napisze to na publicznym forum? Ze swojej strony napisze tylko, że podzielam zdanie kolegów, zyskały duże serwisy, agregatory usług lokalnych ale nie wszędzie, gdzie na jakie frazy i dlaczego zostały strony firmowe w top każdy musi na własną rekę przeanalizować. Nikt nie będzie dawał tego konkurencji na tacy.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Nie wiem czego oczekujecie w tym temacie, że ktoś mając jakiekolwiek sensowne spostrzeżenia co do aktualnych zawirowań w google napisze to na publicznym forum?

Ten temat ma być ;) Mniejsze leszcze opowiadają swoje przeżycia a starsze leszcze łączą je w całość i analizują, chociaż rzeczywiście... wniosków raczej nie napiszą :D

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@MaxPan Cytowanie w całości poprawia czytelność. Nie każdy ma czas aby przeglądać naście stron.

Kiedy używasz go do dywersyfikacji anchorów to chyba jednak się różni co? Po za tym chyba łatwiej robotowi przychodzi zauważenie iż bardzo często brand firmy jest w nazwie domeny i nie trudno zapisać to w algorytmie.

Oczywistym jest iż każdy widzi co napłynęło do topów i co drugi post o tym traktuje, mało za to wartościowych informacji.

mało za to wartościowych informacji.

Ja bym powiedział, że w tym temacie i na tym forum jest aż za dużo wartościowych informacji, trzeba tylko umieć je przeflitrować i przeanalizować.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

zyskały duże serwisy, agregatory usług lokalnych

tak, i tu nasuwa się prosty wniosek dlaczego tak, i nie chodzi o "poprawę jakości wyników wyszukiwania"

mniej firm w wynikach organicznych lub często żadnych w top10 no to co... zostają im linki sponsorowane

gdzie na jakie frazy i dlaczego zostały strony firmowe w top

bo jeszcze nie spadły albo zabrakło olx, wikipedii, panoram firm i innych ;)

przecież tak się dzieje już właściwie od 3 lat kiedy np. na "mieszkania kraków" byli w top10 sami deweloperzy a za chwile same serwisy typu otodom, dom.gratka, czy gumtree

i tak stopniowo, stopniowo "poprawia nam się jakość wyników wyszukiwania"...

Dziennikarstwo Obywatelskie - zapraszam do dodawania wpisów

sprawdzałem serpy dla kilkunastu fraz i widzę strony, których w ogóle nie powinno tam być..mam na myśli strony wyciągnięte ze studni i odmętów :), czyli to co wczoraj.

dla jednej strony wróciły mi prawie te same pozycje, które miałem w połowie i końcówce sierpnia, więc może już zaczyna się uspokajać powoli..