Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie, jedyne co robią to flagują publiczne miejscówki biorąc bazę z DT. Z tym ukręcaniem to przesadzasz. To co robią stymuluje wzrost  PBNów i innych wynalazków do których dostęp będą mieć ograniczona ilosć osób i tyle. Wracają w pewnym sensie dawne czasy. Nic innego po "mieszaniu" nie zmieniły. A miesza bo algo przetwarza linki oraz zeruje lub nie ich "moc". Taki trocha AGS w wydaniu Google.

Uprzedzam pytania na zasadzie "spadła strona linkowana z zaplecza" odpowiedź zaplecze było linkowane z baz zgłoszonych do DT. Pytanie spadła strona linkowana byla tylko :katalogami: odpowiedz katalogi( wpisy) linkowane były z publicznych baz.

Czemu strony wracają? Bo nie wszystkim publicznym miejscówkom po przetworzeniu zerują "moc", spadła bo linki przetwarzano, wróciła bo na ten dzień algorytm "uznał" te miejscówki za "godne" przekazywania mocy.

Tak w skrócie.

• Like 5

@maxpan pamiętam jak pisałeś o tym, że nie ma takich mocy przerobowych aby przetworzyć tak dużą bazę i faktycznie tak jest. Nie jestem programistą, ale nie potrafię sobie wyobrazić jak duże zaplecze musiałaby mieć taka aplikacja, która by na bieżąco skanowała wszystko i przeliczała. Miejscówki jedno, ale druga rzecz to na pewno profil linków

Online nie można tego robić natomiast paczkami kojarzyć linki jak najbardziej tak. Myślę, że będą takie trzęsienia ziemi raz na pól roku. Co do profilu linków to algorytm jest banalnie prosty, zaburzenia ich wzoru powoduje efekt potocznie znany jako " filtr algorytmiczny",  niezależnie czy nazywać to filtrem czy po prostu reakcją algorytmu na profil linków.

No generalnie też mogę powiedzieć ze swojego skromnego doświadczenia, że mocno dostają po du**e miejscówki publiczne, oczywiście nie mówię tutaj o wszystkich też. Dobra sprawa to jednak stawiać te PBNy oczywiście różnicować, w końcu z jednego PBNa można mieć bardzo wiele linków. Kwestią zostaje jedynie jak linkować zapleczówki.

Po wpisaniu adresu URL pod którym w katalogu stron znajduje się wpis do strony w wynikach wyszukiwania wyświetla się podstrona z wpisem w katalogu. Natomiast link z tej strony nie jest widoczny w linkach prowadzących w GSC. Wiem że w GSC nie ma wszystkich linków, ale zastanawiam się co to może oznaczać?

Jak nie widać w GSC to wiedz, że coś się dzieje!

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Czyli co?

a) Złej jakości katalog stron?

B) Mało unikalny wpis?

c) Link nie jest brany pod uwagę z w/w lub jakiegoś innego powodu

d) Link jest brany pod uwagę ale G go nie pokazuje w GSC bo tak

punkt d) raczej odpada bo przy niektórych katalogach mam taką sytuacje dla kilku stron.

Czyli co?

a) Złej jakości katalog stron?

B) Mało unikalny wpis?

c) Link nie jest brany pod uwagę z w/w lub jakiegoś innego powodu

d) Link jest brany pod uwagę ale G go nie pokazuje w GSC bo tak

punkt d) raczej odpada bo przy niektórych katalogach mam taką sytuacje dla kilku stron.

może Google czyści indeks i nie wyrabia z odświeżeniem danych, a może ten link nigdy nie znajdzie się w GSC. Tam jest napis - najważniejsze linki do strony ;-)

@janekszeryf, rozumiem że dla Ciebie to nie jest związane z aktualizacją - Było by szybciej gdybyś napisał co myślisz... Szkoda czas tracić na tym śmiesznym forum

niestety na tym forum nikt nie odpowie na tak postawione pytanie. Chcesz pomocy - podaj stronę, podaj link o który ci chodzi. Wtedy można dyskutować merytorycznie. Bez tego to szklana kula potrzebna.

• Like 1