Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Z tego co obserwuję po moich stronach, perturbacje po ostatniej aktualizacji nadal trwają. W poszukiwaniu przyczyny przeglądając różne blogi trafiłem na wskazówki dotyczące: pagespeed, korelacji ze zmianami w wynikach mobilnych, https, mikrodata no i oczywiście jak zawsze - contentu...

Niestety nie pokrywa się to zupełnie z tym co widzę na swoich stronach: 

Generalnie mam strony, na których nie robiłem nic od miesięcy poza dosłownie, delikatnym utrzymywaniem przyrostu w mojej ocenie "dobrych" linków. Większość z nich zanotowała drobne spadki rzędu 10% ale nie na najważniejsze frazy. Jedna poszybowała ostro w górę i nadal szybuje (wzrost widoczności fraz top 3,10,50 w granicach 50-100%) - ale na tej też specjalnie niczego specjalnego nie robiłem w ostatnich miesiącach poza postawieniem kilku nowych zaplecz.

Najlepsze jednak jest to, że oberwała strona, na której od 3 miesięcy pracowałem nad optymalizacją - dodałem sporo contentu, wprowadziłem dane strukturalne, httpsa, poprawiłem przekierowania, canonicale, itp. ponadto poczyściłem profil linków z tych po których widziałem, że ktoś się uczył. Do 30 lipca wskaźniki wzrostu były wręcz pionowe w górę, od 01 sierpnia wróciło mnie o te 3 miesiące do tyłu... Branża budowlano wykończeniowa. 

Może więc szukam nie tam gdzie trzeba i zadecydowały jakieś czynniki behawioralne? Jakie są Wasze wnioski po tych 20 dniach?

Jeśli miałbym dosłownie odczytywać wypowiedź Dana Sulivanna z Google, to oberwały podstrony, które nie odpowiadały dostatecznie na zapytania użytkowników, a z samymi stronami nic złego się nie dzieje. Idąc dalej tokiem jego wypowiedzi, twoje podstrony na dane słowo kluczowe/długi ogon są mniej "trafne" od tych, co poszły do góry w rankingu. Oznacza to, że problem tkwi w treści danej podstrony i w jej otoczeniu. 

Właściwie to nie problem, tylko "nie dostosowanie się" odpowiednio do danego zapytania.

To tylko moja interpretacja wypowiedzi Sulivanna, a nie moja teoria na temat.

Edytowane przez Hicarian
  • Thanks 1

Ładowanie strony w 2 sekundy, polecam: Lh.pl . Test

Ale to żadna nowość tylko problem polega na tym, że oni nie mówią całej prawdy."Trafność" oni wiążą z koficjentem odrzuceń. A są takie podstrony gdzie klient spisuje nr telefonu i zamyka stronę lub uzykuje inna potzrebną informację w ciągu 2-3 sek..

• Like 2

Jest tak jak napisałeś Max

Jak dla mnie przyszłość to wyszukiwanie głosowe i skupiłbym na odpowiednim dostosowaniu podstron do wyszukiwania głosowego, za chwilę to może być przyczyna spadków na wielu stronach.

@Hicarian wyszukiwanie głosowe zabije praktycznie serpy, a staty spradną bardzo, bo po co odwiedzać strony. Co prawda samo wyszukiwanie głosowe to pikuś bardziej drażliwa sprawa to odpowiedzi głosowe.

@tomslon zobacz jaki masz współczynnik odrzuceń. może własnie o to chodzi

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

@Hicarian @MaxPan @jimmi dzięki za wskazówki. Sprawdzę faktycznie jeszcze same statystyki tego co dzieje się na stronie, które mam dostępne i nad tym popracuję. Faktycznie te strony, które uniknęły spadków mają swoje blogi, poradniki i inne bajery budujące "zaangażowanie"

Natomiast wyszukiwanie głosowe będzie rozwijane tak czy inaczej bo po prostu jest wygodne, zresztą tak jak dzisiejsza młodzież ;-) 

Ja prawie nie korzystam (poza mapami na telefonie) ale mam prawie drugie tyle młodszego programistę w ekipie i on już jak najbardziej korzysta na co dzień z tego ulepszenia - dla niego no naturalne. 

Quazy doskonale cię rozumiem. Też mi się nie chciało, ale od jakiegoś czasu po prostu wolę powiedzieć coś, niż napisać. Często szybciej coś sprawdzisz. A nawet takiego staruchowi jak ja to pasuje, to co dopiero pokoleniu 20-latków i niżej.

@tomslon

Przytoczylem ci tylko, co pracownik Google na temat tej aktualizacji powiedział. Każdy z nas musi sam wyciągać wnioski z kolejnych aktualizacji.

Edytowane przez Hicarian