Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

@s_matysik chyba nie tylko, sklep mi poleciał dość mocno z topów na rzecz gigantów typu leroy, obi, castorama itp.

Ze dwa tygodnie poobserwuję tylko i zobaczymy co dalej :P

Ze dwa tygodnie poobserwuję tylko i zobaczymy co dalej :P

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Wszędzie wchodza marketplace'y - od 24/25 kwietnia to widać.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

"Jeden rabin powie tak, a inny powie nie" tak krótko można podsumować co się dzieje. Ogólnie w branży finansowej mocne przetasowania. Strony, które były w otchłani i nic na nich nie było robione zaliczyły wzrosty. Mocne brandy, które były dopieszczane też nieźle poszły do góry.

Blog SEO dla początkujących adeptów sztuki SEO. Medlabo.pl ciekawy serwis o medycynie i nie tylko.

Dodatkowo zrobili sporą czystkę nakładając na strony znany od zeszłego nowy typ kary (site 1-10)

https://www.blackhatworld.com/seo/anyone-site-only-4-results-indexed-penalty-now.1318746/

Niezależnie od branży (choć w afiliacji częściej) coraz częsty problem, a kara sprytnie zrobiona, w GSC zero powiadomień, jedyne co to spada widoczność strony i ucina site

• 4 tygodnie później...

Z tym site=4 to ja bym uważał z wyrokiem na filtra. Jak sprawdzisz site każdej podstrony to okazuje się, że siedzą w indeksie. Po prostu operator site jest do bani.

• Like 1

Godzinę temu, okazwłoka napisał:

to okazuje się, że siedzą w indeksie. Po prostu operator site jest do bani.

Tak są, ale mają praktycznie zerową widoczność w serpach. Domena która dostaje site 4 nie ma kompletnie mocy jako docelowa, ani jako zaplecze. Pisałem już o tym od lutego zeszłego roku, Google w ten sposób flaguje strony docelowe (np. w afiliacji) oraz zaplecza w różnej postaci.

1 godzinę temu, krzys150 napisał:

Macie dzisiaj jakieś większe ruchy?

Strony z dobrze podbitym autorytetem domeny mocno w górę:

11.png 22.png

caser.png       casex.png caseq.png

Ewidentnie widać w jakim kierunku podążają zmiany algorytmu.

17 minut temu, krzys150 napisał:

backlinki z wysokim TF

Jeżeli masz na myśli TF z majestica, to zapewne nie o to chodzi. "Ten typ TF" łatwo manipulować i nabić.

51 minut temu, s_matysik napisał:

Domena która dostaje site 4 nie ma kompletnie mocy jako docelowa, ani jako zaplecze.

Też to zauważyłem. Można linkować linkować linkować i kompletnie nic... Te same linki przyłożone w inne domeny, które nie mają "filtra site 4" ruch idzie do przodu.

W afiliacji również domeny z 0 liczbą backlinków i "nieprzesadzoną" optymalizacją dostają ten typ kary.

Edytowane przez Oxan_20

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/

No sami przyznają, że ruszyli z zapowiadanym update'm i potrwa to tydzień/dwa tygodnie zanim się uporządkuje.

U mnie spore ruchy (chyba największe od dawna), ale bez większej reguły - coś w górę, coś w dół, nawet strony robione w bardzo podobny sposób zachowały się różnie. Na wnioski na pewno będzie trzeba poczekać. Ja na razie na spokojnie, nie reaguję, zobaczę za parę dni.

Edytowane przez Pomyslowy

Pozdrawiam :)

Jak by ktoś mi chciał na priva podać URL swojego serwisu który 2 dni temu zaliczył spadki. Analizuję i chyba znam cechy wspólne serwisów które oberwały. Ale chciałbym się upewnić. Aha, proszę podać frazę na której pozycję stracił.

Elektryczne ogrzewanie podłogowe https://elektrasklep.pl

mubi spadło :D

• Haha 2

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint