Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby to wprowadzili w pełni ( o ile to możliwe w ogóle) to prawdopodobnie by się im jakość wyników posypała.

Edytowane przez Lars

W dniu 15.12.2022 o 01:49, Moriarty napisał:

Te ich "unnatural links" gdyby rzeczywiście tak działało to byłby koniec SEO :D

Taaa... i prawdopodobnie koniec jakichkolwiek sensownych wyników korzystania z wyszukiwarki przy okazji.?

• Like 1

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Dokładnie tak, większość dobrego, wartościowego kontenta powstaje dla SEO bezpośrednio lub pośrednio. Inne wyszukiwarki już robili eksperymenty z wykluczeniem linków z algorytmu rankującego, słabo to wyglądało.

• Like 1

Moze taki updajcik? 

https://ibb.co/B3rwykQ

Ktoś ma pomysł co ebło? ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Moje obserwacje: na górę wychodzą strony które niekoniecznie mają najwięcej linków i najlepszą treść, tak jakby google mocniej karało za linki, które uznaje za spamerskie. Aczkolwiek dotyczy to tylko ważnych fraz, na długich ogonach / frazach z małym ruchem niewiele zmian.

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio sporo aktualizacji jedna po drugiej wdrażają. W dwóch projektach mam gigantyczne wzrosty od ostatnich 2 tygodni.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

• 2 tygodnie później...

Może nie update, ale na 8 lutego (pojutrze) Google zapowiedziało Live'a którego opisali tak:

Cytat

Zmieniamy sposób, w jaki ludzie wyszukują, eksplorują i wchodzą w interakcje z informacjami, dzięki czemu znajdowanie potrzebnych informacji jest bardziej naturalne i intuicyjne niż kiedykolwiek wcześniej. Dołącz do nas, aby dowiedzieć się, jak zwiększamy dostęp do informacji dla ludzi na całym świecie za pośrednictwem wyszukiwarki, Map i nie tylko

Na zagranicznych blogach i forach sporo osób przewiduje, że Google przedstawi jakiegoś rodzaju odpowiedź na ChatGPT, czyli jeszcze obszerniejsze prezentowanie treści bezpośrednio w wynikach.

Pozdrawiam :)

1 godzinę temu, Pomyslowy napisał:

Google przedstawi jakiegoś rodzaju odpowiedź na ChatGPT

Bing też sie bawi z ChatGPT

https://www.windowscentral.com/microsoft/major-leak-reveals-revolutionary-new-version-of-microsoft-bing-powered-by-chatgpt-4-ai

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Na razie nie miałem czasu zobaczyć na spokojnie całości, ale słuchając jednym uchem i przewijając wyłapałem, że:

- będzie wyszukiwanie na podstawie zdjęć czy nawet filmów - będzie można zrobić na przykład zdjęcie butów, a Google na podstawie zdjęcia pokaże Ci gdzie je możesz kupić - na podobnej zasadzie będzie można zastopować film i zaznaczyć na nim interesujący nas obiekt,

- na podstawie obrazu z kamery, filmów czy zdjęć Google rozpozna miejsca, obiekty, a nawet potrawy i wyświetli wyniki (będzie można nadać kontekst i do zdjęcia dołączyć pytanie, na przykład "gdzie to kupię?"),

- odpowiedzi AI będą prezentowane w wynikach - z tego co zrozumiałem ma to być wykorzystywane w przypadku pytań na które nie ma jednej jednoznacznej odpowiedzi (nazwali to NORA - No One Right Answer). Zaprezentowali to na takim przykładzie: Przy pytaniu "Co to jest konstelacja?" - ma zostać tak jak było, ale przy pytaniu "Jaka jest najlepsza konstelacja do oglądania podczas obserwacji nieba?" - AI ma wygenerować krótkie podsumowanie, gdzie w kilku zdaniach opisze najpopularniejsze konstelacje i dopiero pod spodem będą wyniki. Argumentują to tym, że AI ma Ci podawać prostą, ale mało szczegółową odpowiedź, a dopiero kiedy będziesz chciał się dowiedzieć więcej to sobie poszukasz niżej w wynikach.

Reszta już mniej dotyczy tematyki forum. 

Słuchałem jednym uchem przy okazji robienia innych rzeczy, więc to podsumowanie może nie być najlepsze ;)

• Like 2

Pozdrawiam :)

• 1 miesiąc temu...