Skocz do zawartości

Nadchodzi kolejny update algorytmu? Coś drgnęło w serpach? Google coś miesza? Przetasowania w TOPach?

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, okazwłoka napisał(a):

Tylko czy to algo czy handmade.

obstawiam oba warianty.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Z tego co zauważyłem polskie doorway pages nastawione na lokalne wyniki nadal się trzymają. Swoją drogą trochę dziwne, że metoda jest od dawna oficjalne zakazana a nadal działa. 

Jak strony przejściowe nie definiują się jako spam to widać jeszcze nie pora na generalne porządki.  

Edytowane przez Grey Ronin

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

1 godzinę temu, Grey Ronin napisał(a):

Swoją drogą trochę dziwne, że metoda jest od dawna oficjalne zakazana a nadal działa. 

Działa, ale słabiej niż kilka lat temu. Generalnie działa na mocnych domenach i z odpowiednio przygotowana treścią, oczywiście zależy od branży.

Generalnie chodzi mi o to, że zrobienie tego w dużej skali na nowej domenie, w konkurencyjnej branży często powoduje wypadanie fraz z top10 po za top100.

• 2 tygodnie później...

Moje spostrzeżenie jako zwykłego użytkownika wyszukiwarki jest takie, że po aktualizacji algorytmu wypluwa wyszukiwarka o wiele więcej spamu niż wcześniej. Co wyniki to pojawiają się oto takie kwiatki. Wcześniej na tych miejscach pojawiały się wartościowe blogi na temat kosmetyków i kart upominkowych itd. Teraz to jakieś zagraniczne coś wyskakuje w obcym języku.

google spam.jpg

3 godziny temu, MichaelDicson napisał(a):

że po aktualizacji algorytmu

ale jeszcze się nie skonczył.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu 7.04.2024 o 20:21, zgred napisał(a):

nie skonczył

Obstawiam że po majówce będzie wiadomo jakie bazy przejętych domen pod sponsorowane poleciały i jakie będą tego skutki

https://developers.google.com/search/blog/2024/03/core-update-spam-policies?hl=pl

Dają czas do 5 maja

Cytat

Na naszej stronie z zasadami dotyczącymi spamu znajdziesz kilka przykładów nadużywania reputacji witryny. Takie treści muszą być zablokowane w wyszukiwarce Google, aby nie naruszały naszych zasad dotyczących spamu. Aby dać właścicielom witryn czas na przygotowanie się do tej zmiany, nowa zasada zacznie obowiązywać 5 maja 2024 r.

• 4 tygodnie później...

W mojej ocenie już od roku większość wyników w google to nietrafne propozycje, bardzo często nie na temat jaki się szuka. Lub strony zupełnie śmieciowe co coś sprzedają, ale nie to czego szuka się. Już prawie nie widać w nich prywatnych blogów tematycznych, strona pasjonatów tylko wszystko albo strony oferujące handel - tego szukanego przedmiotu, albo strony bardzo niskiej jakości merytorycznej na liczne dane zapytanie - z reguły też handlujące czymś. Czasami coś dobrze się wyświetli ale od chyba z 3 - 4 lat jest ogólnie w mojej ocenie coraz gorzej i mniej tego co szukam a nie więcej. 

Widzę też wzrost wyświetlania mediów wideo nad treścią pisaną, mimo że one nie mają często żadnej treści - to stoją wysoko na wiele zapytań. Jedyne co często ratuje to, że wikipedia jest na szczęście nadal wysoko. 

Ogólnie mam wrażenie że wyników niekomercyjnych jest dziś bardzo mało. Ale to moje subiektywne zdanie. 

Edytowane przez tomierc

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

Od roku? Od lat jest to samo. Przecież Google wychodzi z założenia, że wie lepiej czego Ty szukasz niż Ty sam. Ciągle coś mieszają i potem wychodzi jak wychodzi, czy to chodzi o wyniki wyszukiwarki, czy interface Adwords, którego nawet pracownicy nie chcą używać, czy super ulepszenia Adsena, które sprawiły, że program z lidera reklamy internetowej stał się jakimś syfem nie wartym trzymania na stronie. This Is Google....Panie.

Mi teraz świeci do poprawy INP, nie wiem nawet jak się za to zabrać. Za chwilę coś innego wymyślą i tak byś musiał nic nie robić tylko siedzieć i zajmować się cały czas ich absurdalnymi pomysłami i jakimiś pierdołami.

A AI jak ktoś się zna na czymś o co pyta, to widzi jakie bzdury podaje, że głowa boli.

Edytowane przez Farlicki
  • Like 1

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

6 minut temu, Farlicki napisał(a):

nie wiem nawet jak się za to zabrać

nie :D

??

No nie. To śmieszne? Może coś doradzisz? 

Myślę, że większość ludzi, która nie śledzi na bieżąco fanaberii Google, nie wie nawet o takich cudach. Mało tego pewnie wiele agencji marketingowych też nie wie.

Dopasuję te ich wskaźniki, na kminię się i namęczę przy tym, a za chwilę znowu coś innego.

Edytowane przez Farlicki

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

56 minut temu, Farlicki napisał(a):

świeci do poprawy INP

Przecież gugiel tworzy i modyfikuje te parametry na okrągło. Większość agencji sprawdza to pobieżnie, bo najważniejsze jest, by strona działała i pozycje się świeciły na zielono.

Zresztą jak nie rozumiesz oficjalnych instrukcji to po co się pytasz — tutaj sa programiści, ale za darmo ci nic nie wyjaśnią. 

https://web.dev/articles/optimize-inp?hl=pl

INP można olać bo nie da się strony dopasować do wszystkiego. Ale google kłamie jak zawsze że liczy się jakość treści. Na pewno jakość treści nie ma znaczenia bo wiem jedno - ludzie pogłupieli że korzystają z wyszukiwarki google bo to jest najczęściej nietrafny wynik lub dający syf a nie odpowiedzi na szukane zagadnienia. Dlatego korzystam z binga. 

Ale niestety większość ludzi google z uporem maniaka i oni mogą sobei robić dowolne fikołki bo i tak mają monopol.

Więc w naszym interesie powinno być to aby zachęcać ludzi do innych wyszukiwarek. 

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

14 godzin temu, tomierc napisał(a):

Dlatego korzystam z binga

zmień płytę. O Bingu piszesz wszędzie gdzie popadnie - nawet na forum Google. Nie odróżniasz nawet algorytmów obecnych od przeszłych (Pandy od dawna nie ma - przypominam). 

Na ponad 40 projektów mamy problemy z 1-2 projektami. Czyli da się poprowadzić dobrze SEO.

• Like 1