Harry Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja (edytowane) @tomierc widzę dalej błądzi między hipokryzją, a oświeceniem. Przypominam jak w poniższym temacie Do momentu gdy korzystasz z adsense, youtube i nie blokujesz googlebota na swojej stronie, to dokładasz się do tej całej maszynki manipulacji i zbierania danych. 21 godzin temu, Farlicki napisał(a): Mi teraz świeci do poprawy INP, nie wiem nawet jak się za to zabrać. Przeczytaj: https://web.dev/explore/how-to-optimize-inp. Nikt nie mówił, że będzie łatwo Edytowane 10 Maja przez Harry 1 Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji -> dzięki ↗ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelDicson Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja W dniu 10.05.2024 o 07:56, zgred napisał(a): zmień płytę. O Bingu A propo googla dziś przeczytałem na Business Insider o tym, że to w ostatnich miesiącach google traci udziały na rynku kosztem Binga i ChatGPT od Open AI. Open AI tworzy własną wyszukiwarkę, która ma być bezpośrednim konkurentem dla Googlowskiej. I jak ChatGPT zyskał szybki rozgłos i udziały w rynku AI tak samo może być z ich wyszukiwarką. Ja jestem z tego powodu zadowolony. W końcu może będzie poważny konkurent dla tego pseudo molocha Gogola. I niech nikt nie wciska tego, że wyniki w Google są ok bo jak już ludzie na wykopie, reddicie na to zwracają uwagę i proszą o alternatywy, to jednak coś jest na rzeczy. W ostatnim czasie na portalach typu reddit jest dużo narzekania zwykłych userów na to co wyświetla im Google. W sumie niema co się dziwić, bo sam ostatnio częściej korzystam z Binga niż googla, ponieważ Bing daje trafniejsze wyniki i podaje je na dłoni, nic nie cenzurując. 1 1 Darmowe próbki 2024, rzeczy za darmo, programy lojalnościowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomierc Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja Konkurenci już są, ale to nie wiele daje bo - ludzie wygodnie korzystają z domyślnej a większość domyślne ma google ustawione mimo że leci z niej sam syf. Te AI wyszukiwarki też mogą nie być dla ludzi z www dobre, bo w końcu skończy się tym - że nikt nie wejdzie na stronę tylko w oknie dialogowym będzie miał odpowiedź bez udziału strony - z jakiej te informacje będą agregowane. Google w mojej ocenie kradnie treści bo na wynikach mobile wyświetla już odpowiedzi na wiele pytań - bez widoku strony z jakiej to ciągnie - ale z reklamami dla samego google. Powinien być TAG na to zezwalający nie INDEX, ale zezwalający na wyświetlanie info na ich własnej stornie bez udziału strony 3. Bo to jak by nie patrzeć uderza w kieszeń strony z jakiej dane pobiera do odpowiedzi. Samemu od około 4 lat jestem prywatnie przekonany że Google to złodzieje i [ nierzetelni partnerzy ] i tak ich traktuję. Robiłem wiele testów i na zarobki adsesne i na wyniki wyszukiwania. I google wypada bardzo bardzo negatywnie. Nawet jak udowodniłem opiekunom YT z google że kłamią i kradną to mi kasę oddali, a tak zabierali 40% każdego miesiąca przez prawie pół roku. Potem kłamali że to była awaria świtowa systemu zliczania gdzie kasa znikała 40% ostatnie dnia miesiąca - dziwne bez info nigdzie w sieci. Patrzą kto się nie upomni i tną coraz co roku to więcej i więcej w mojej ocenie. Brak nawet widoków dla nieprawidłowych klików - gdzie wycofania stanowią nawet do 70% każdego dnia w www adsense. Wyniki w google nawet nie ma co oceniać, chyba tylko osoba niezdrowa na rozumie powie że google ma dobre i trafne wyniki. Ma totalny syf w większości przypadków. Jedyne co jest dobre, że strony Wikipedii jeszcze są wysoko w wynikach a nie też na dnie - bo niczego nie sprzedają na stronie z poszukiwanymi wynikami. Samemu wszędzie gdzie się da, zachęcam ludzi do innych wyszukiwarek ale i przeglądarek innych niż google i ich chrome. Ale to wyszko moje prywatne zdanie. Także widzę że coraz więcej ludzi ma już dość google nawet w ankiecie co zrobiłem u siebie ponad 70% ludzi twierdzi że google wysyła same gó**o wyniki komercyjne a nie to czego się szuka. Tylko że to społeczność ludzi raczej technologicznie ogarniętych - a nie losowych z ulicy. Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frajer Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) W dniu 9.05.2024 o 12:34, Farlicki napisał(a): A AI jak ktoś się zna na czymś o co pyta, to widzi jakie bzdury podaje, że głowa boli. Dokładnie. Pisałem o tym w innym wątku. Można sobie wielce zaszkodzić polegając na nich. Edytowane 12 Maja przez frajer 1 W wysportowanym ciele zdrowy duch - https://ripper.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 14 godzin temu, tomierc napisał(a): Google w mojej ocenie kradnie treśc robi tak każda wyszukiwarka, w której twoje strony sa zaindeksowane. Ustaw blokade w htacess na wszystko i nie będziesz mieć problemów. 1 1 Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelDicson Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 21 godzin temu, tomierc napisał(a): Robiłem wiele testów i na zarobki adsesne i na wyniki wyszukiwania. Ostatnio Google co do Adsense zmieniło podejście i nie rozlicza się już w CPC a jedynie w CPM. Zmiana ta weszła w sumie w tym samym czasie jak dali info o aktualizacji algorytmu wyszukiwarki. Moim zdaniem jest to wszystko z sobą powiązane te zmiany i są one na gorsze dla wydawców. Bo jak z CPC szło wyciągnąć naprawdę niezłe pieniądze, tak teraz z CPM po aktualizacji algorytmów zarobki są praktycznie zerowe. Tak więc no tego, zarabiają wielcy, mali zostali zepchnięci w dół wyszukiwarki i ukrócone tym samym zostało zarabianie na blogach. To wszystko cwany myk Googla, by nie dzielić się mamoną! Darmowe próbki 2024, rzeczy za darmo, programy lojalnościowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomierc Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) Adsense mam tylko na 3 stronach z ponad 80 jakie wespół-obsługuje. Kiedyś miałem prawie na wszystkich, obecnie mam tylko na śmieciowych małych stronach lub tych z filtrem czy czymś takim. Zupełnie nie ma sensu trzymać adsense na stronie, które dobrze prosperują. Na innych metodach bez śmieci adsense - zarobić można 1000% więcej - czyli 10x tyle. Choćby na publikacjach sponsorowanych ale też i innych metodach łączonych. Adsense wyłączałem na stronach od 2015 roku, bo mimo że ilość wyświetleń rosła, ilość klików w reklamy rosła i cena reklam rosła to zarobki tylko zawsze spadały coraz bardziej. Więc w mojej ocenie to co zawsze mówię - ktoś kogoś okrada i to było google w mojej ocenie. Dlatego tylko na syf stronach mam to, aby one choć zwracały za serwer czy domenę koszty utrzymania i nic więcej. Obecnie mam tylko 5 stron z ogromnymi problemami w google i na 3 z nich wyłącznie jeszcze jest adsense. Bo tam nie znajdziemy chętnych na publikacje sponsorowane, reklamy personale itp przez dołek. Tak to świat się zmienia... "dont be evil" przeszło w mojej ocenie na "kradnij co popadnie ile wlezie, ludzie i tak się nie kapną". Edytowane 12 Maja przez tomierc Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farlicki Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Adnsene już dawno zdegradował się sam do poziomu zapchajdziury za grosze tak jak cała reszta śmieciowych programów cpc/cpm. Od dawien dawna już nawet nie wnikam w zmiany jakie Google w tym programie wprowadza, większość już usunąłem, bo nie warto. Co do Google i Binga to zawsze jest to samo - po udpacie ludzie są źli i potem, że Bing jest lepszy. To Microsoft - wcale nie lepsza firma i według mnie to żadnych lepszych wyników nie daje. Są po prostu inne. Fakt, że Google tym mieszaniem ciągłym więcej napsuje niż poprawi to standard. Zawsze tak było i takie są realia. Wszystkie wielkie firmy ciągle mieszają i często wcale nie ulepszą, a popsują. To samo jest w Meta, w bankach, które ciągle też muszą nowe aplikacje i systemy wprowadzać, popularnych programach. Jak coś działa dobrze, to się tego nie rusza, bo można popsuć, no ale jest ciśnienie i kasa na rozwój, to coś trzeba rozwijać, obojętnie w jakim kierunku w złym czy dobrym. Takie są reali i nic się nie zmieni. Edytowane 13 Maja przez Farlicki Pozdrawiam Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy Portal dla kobiet Portal Biznesowy Inne niezaindeksowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomierc Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) W mojej ocenie jak by nasze strony zamiast oberwać dostały tylko wzrost, to byśmy całowali google po stopach i mówili jakie to dobre i zacne. Natomiast uczciwie mówiąc google finalizuje cel nie jakości (obrywają serwisy jako ogół, nawet jeśli mają najlepszą treść w jakiś dziadzinach a w innych słabe - obrywa całosć) - ale zarobków dla siebie - i wyniki nie są oparte na jakości ale tym co mu wygodniej będzie wyświetlić. A wygodnie jest na przykład z strony monotmetycznej z założenia, że ma bardziej ogarniętą wiarygodność niż z wielotmetycznej - chyba że moloch, to wtedy może ma redaktora branżowego itp dywagacje. Po prostu nastał czas na koniec, lub on się zbliża stron wielotematycnzych prywatnych na rzecz monotematycznych najlepiej molochów. Przecież google się z tym nie kryje - jeśli potrafi się czytać między wierszami. Samo mówi nastawia się na lokalne bardziej - czyli jak masz lokalny produkt to lokalnie będzie na małej stronie gitara pewnie (na razie) ale już na ogólnokrajowej - wygra zawsze moloch bo ma zasoby we wszystkim większe i mocniejsze. Ludzie samo doprowadzili do monopolu teraz jest tylko jego typowa polityka zysku i zmiany układów. Właśnie dokonuje się przemiana struktury Internetu w google, możesz płynąć z nimi lub tonąć lub zmienić kłodę na rzecz innej wyszukiwarki -do czasu aż ona też nie zacznie płynąć w swoją stronę - niekoniecznie jaka Tobie pasuje. Edytowane 13 Maja przez tomierc Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grey Ronin Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 1 godzinę temu, tomierc napisał(a): google finalizuje cel zarobków dla siebie Gratulacje odkryłeś największą tajemnicę Google. Zauważ, że Google przede wszystkim dąży, by wykryć co i jak chcesz pozycjonować i kto się chce pozycjonować. Tak by zmusić delikwentów do płatnych reklam. Jak ułatwiasz to nawet przez jeden drobny element czy kilka linków to później masz kłopot. Przykładowo przy aktualizacji algo wychodzi że link który dotychczas nie szkodził albo miał zerowe znaczenie nagle szkodzi. 2 𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomierc Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Tego zdania nie zrozumiałem: "Jak ułatwiasz to nawet przez jeden drobny element czy kilka linków to później masz kłopot. Przykładowo przy aktualizacji algo wychodzi że link który dotychczas nie szkodził albo miał zerowe znaczenie nagle szkodzi. " Jak co ułatwisz? nie rozumiem co masz na myśli. A druga część zdania -to niby white seo jest zawsze to samo - ale to kłamstwa, bo żadne seo w mojej ocenie nie ma kluczowego znaczenia (a często nawet wcale), tylko gest google - czy pasuje mu dopalić stronę, czy też nie. Nawet jak ma wszystko czyste w seo i linkach - ale ale coś innego. Obecnie robimy mały test - czy czasami nie jest też tak, że strony z jakimś kontrowersyjnym tematem też nie są odpalane po niedługim czasie. Takie wnioski mieliśmy ostatnio jak ktoś miał kłopotliwy kontent (nawet w 0,5%) co do ideologii lewo stop. 4 strony co poruszały czasami jakiś drażliwy temat niechętny lewicowemu szaleństwie zaczęły nurkować. W planie jest dodanie takich treści na dwie strony w stabilnym kręgosłupie (jak na razie) i czy też nie odpalą po miesiącu lub 3 od publikacji jakieś gnębiącej tęczowe wizje. Edytowane 13 Maja przez tomierc Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grey Ronin Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) 15 godzin temu, tomierc napisał(a): Jak co ułatwisz? nie rozumiem co masz na myśli. Linkujesz rozpoznawalnym schematem zwłaszcza w super optymalny pod jakąś frazę sposób. To jest charakterystyczny i prosty schemat i publicznie nie powiem o co biega bo dla mnie lepiej jak ktoś stale popełnia ten błąd Zamieszczasz kilka, kilkanaście artykułów w jednym miejscu na ten sam temat z prawie ta samą treścią pod kątem informacji. Zwłaszcza jak takie coś zrobisz masowo w krótkim czasie typu publikacja 25 artykułów o wypasie owiec w Bieszczadach w ostępie paru dni. W Google takie coś nie przejeździe i trzeba się do tego dostosować. Edytowane 14 Maja przez Grey Ronin 𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farlicki Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 21 godzin temu, Grey Ronin napisał(a): o wypasie owiec w Bieszczadach Witać, że kolega długie lata w branży siedzi. 1 Pozdrawiam Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy Portal dla kobiet Portal Biznesowy Inne niezaindeksowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roli Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja @tomierc zluzuj bo już się czytać tego nie da. Jeśli twoje serwisy wyglądają jak ten ze stopki to naprawdę nie dziw się, że cie G wycina. To nie te czasy, takie spamy to mogłeś robić 15 lat temu... Bierzesz się za artykuły medyczne i piszesz po 1000 znakow bez żadnej wiedzy medycznej i się dziwisz, że nie masz wyników? To dla ludzi lepiej, że google to wycina, bo potem się sami leczą na podstawie takich artykułów. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frajer Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Przecie to jest precel wielotematyczny. W wysportowanym ciele zdrowy duch - https://ripper.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi