Skocz do zawartości

Narzędzia SEO

k4cper35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ogłoszenie, jak ogłoszenie. Standard. Bywały ciekawsze na pio.

ale jak zażądam rachunek to musi go wystawić nawet osoba nie prowadząca działalności gospodarczej.

Chyba żartujesz.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie wcale nie żartuję. Akurat mam pod ręką interpretację US w tej sprawie:

Ponadto w kwestii wystawiania rachunków przez osoby fizyczne zauważa się, że zgodnie z art. 87 § 1 wyżej powołanej ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa, prowadzący działalność gospodarczą obowiązani są na żądanie kupującego lub usługobiorcy wystawić rachunek potwierdzający dokonanie sprzedaży lub wykonanie usługi. Przy czym pojęcie działalności gospodarczej, którym posługuje się ww. przepis, zdefiniowano w art. 3 pkt 9 Ordynacji stanowiąc, że jest nią każda działalność zarobkowa w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każda inna działalność zarobkowa wykonywana we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność – do przedsiębiorców

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Nie wystawiam fv ani nic takiego.

Czyli pewnie do US też nic takiego nie wysyła ;) Normalnie kosmita.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

A zakończenie roku szkolnego dopiero za parę dni...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Akurat mam pod ręką interpretację US w tej sprawie:

Ja mam inną interpretację. Interpretację popartą doświadczeniem a nie teorią znalezioną w internecie.

Osoba fizyczna owszem może wystawiać rachunek ale na podstawie umowy o dzieło lub zlecenia zawartą z firmą.

Np. jeśli podpiszesz z tankiem umowę zlecenie na pozycjonowanie programu partnerskiego ze stopki, to tank na podstawie tejże umowy może wystawić rachunek (teraz fakturę)

Jeśli dogadasz się z tankiem "na gębę" to tank nie musi wystawić Tobie faktury. Może powiedzieć, że urwałeś się z choinki. Inaczej będzie jak tank świadczy usługi stale (bez zarejestrowania działalności) a ty podpierdzielisz go do US.

Aby nie oftopować za wiele to napiszę, że narzędzia SEO są potrzebne a często nawet niezbędne. :)

Wakacje.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ja mam inną interpretację. Interpretację popartą doświadczeniem a nie teorią znalezioną w internecie.

Niestety ale się trochę mylisz. To nie musi być umowa zlecenie czy o dzieło, istnieje coś takiego jak umowy cywilno prawne na przykład.. Wystawianie rachunku przez osobę nie prowadzącą DG bez jakiejkolwiek umowy jest wadliwe i wtedy os. fizyczna nie powinna go wystawiać.

Ale jeśli jest zawarta między stronami jakakolwiek umowa to osoba fizyczna może wystawić rachunek. Trzeba też pamiętać że w świetle KC umowy nawet ustne są ważne.

Po drugie ta interpretacja to nie teoria znaleziona w internecie ale interpretacja naczelnika US.

Po trzecie powiedz mi jak rozliczasz się z US gdy zlecasz coś jako firma osobie fizycznej, bez umowy zlecenia czy o dzieło?, po prostu zawierasz umowę cywilno-prawną osoba X (fizyczna) zobowiązuje się do wynajmu mi (firmie) pokoju na 10 godzin bo chcę sobie tam spotkać się z kimś i pogadać na tematy bliżej nieokreślone. Nie masz rachunku, masz tylko dowód wpłaty na jego konto?

Wpadasz przy najbliższej kontroli US.

Acha, nawet jak kupujesz chleb to też zawierasz umowę.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności