Skocz do zawartości

spam to czy nie spam (e-mailowy)? oto jest pytanie...

Oxygene

Czy to spam?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy to spam?

• Nie wiem
      0
    • Nie
      1
    • Tak
      7

Rekomendowane odpowiedzi

ale sa to emaile oferujace mi $280 000 000 USD w spadku po ksieciu z Afryki

To sie nazywa spam argentynski. Podaj im numer konta a oskubia twoje konto. DOstalem tylko 2 takie listy. W jednym zona niedawno zmarlego wlasciciela wielkiego majatku wzamian za pomoc obiecala ze sie ze mna ozeni :roll: =D>

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

Argentyński to jest kredyt, a to jest spam nigeryjski

A dla mnie to jest poprostu SPAM i przykre jest to, ze jest tego coraz wiecej i nie da sie nic z tym zrobic. :D

Jest tanszy sposob na przesylki - druki bezadresowe. Drukuje kilkadziesiat tysiecy ulotek i kaze poczcie to rozniesc. Ale takim sposobem zareklamuje sie tylko w moim miescie (a tutaj juz jestem znany) a mi zalezy na globalnej reklamie.

Masz racje co do ograniczonego pola zasiegu takiej reklamy, ale z tego co zrozumialem w Twoim pierwszym poscie to chciales wyslac emaile do szkol i uczelni. To juz jest nieco bardziej zawezona grupa odbiorcow.Nie chodzilo mi o wysylanie reklamy serwisu do losowych osob tylko do szkol i uczelni.

Mylisz sie okrutnie. Nie tylko za zachodzie spam-metalowo-skrzynkowy jest taki populany. Codziennie przychodzi kilka(nascie) ulotek (przewaznie hipermarkety).

No tak, masz racje, myle sie. Tutaj ulotki sklepowe itp, nie sa wkladane do skrzynki, tylko sa w spoecjalnych plastikowych torebkach zostawiane przed drzwiami i kto chce sobie to zabrac do domu to zabiera a kto nie chce ten nie zaboera.

Nie jestem pewien, ale chyba to reguluje juz jakas ustawa.

Mi chodzilo o poczte bardzo podobna do spamu e-mailowego, czyli:

* karty kredytowe

* pozyczki bankowe

* zaproszenia na spotkania, konferencje itd.

* reklamy kursow szkoleniowych

itd....

Jest to o tyle denerwujace, ze jest tego tak duzo, ze naprawde nie ma czasu na przeczytanie i tak jak napisalem wczesniej zwykle dre koperty bez otwierania i wyrzucam. Jednak nie zawsze jest to dobry pomysl, bo ostatnio przyszedl do mnie czek za nadwyzke na koncie i podarlem koperte bez otwierania, ale jak wysunal sie z polowy koperty kawalek papieru wygladajacy na czek to sie dopiero zorientowalem co to bylo. No i rowniez musialem przez to stracic czas na dzwonieni do banku i wysylanie formularza z tlumaczeniem w jakich okolicznosciach czek zostal zniszczony itd....

Nie wiem, czy w Polsce to jest tez tak nagminne jak tutaj, ale wydaje mi sie, ze jeszcze nie i dlatego sadze, ze list wyslany przez zwykla poczte ma wieksze szanse trafienia do odpowiedniej osoby niz email wysylany masowo.

* karty kredytowe  

* pozyczki bankowe  

* zaproszenia na spotkania, konferencje itd.  

* reklamy kursow szkoleniowych  

itd....

To rowniez nie jest mi obce

Masz racje co do ograniczonego pola zasiegu takiej reklamy, ale z tego co zrozumialem w Twoim pierwszym poscie to chciales wyslac emaile do szkol i uczelni. To juz jest nieco bardziej zawezona grupa odbiorcow.Nie chodzilo mi o wysylanie reklamy serwisu do losowych osob tylko do szkol i uczelni.

Chyba nie wiesz ile jest szkol w Polsce. A ja prowadze Slownik za darmo i chce i pomoc za darmo i dlaczego mialbym jeszcze do tego doplacac? Owsiak pracuje dla WOSPU za procenty z kasy, Robin Hood jadl za ograbione pieniadze tak jak Janosik, a ja nawet nie chce za to jesc ale tez nie chce doplacac... Stad szukam najtanszego (mimo mniejszej skutecznosci) sposobu reklamy. Taka akcja ma na celu wypromowanie serwisu, aby dane jednostki edukacyjne z niego korzystaly.

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

Ale z drugiej strony spam to rodzaj niezamówionej przesylki, ktora raczej nie zainteresuje. A ja uwazam, ze to raczej zainteresuje nauczycieli informatyki w tych szkolach.

Bledne podejscie do tematu. Nie mozesz zakladac, ze kogos cos zainteresuje bo Ty tak myslisz. To, ze Twoja strona jest skierowana np do nauczycieli wcale nie oznacza, ze musi ich interesowac. Rownie dobrze moga oni uzywac innej strony albo wola jakies ksiazki na ten temat.

Nie mozesz do nich rozeslac maili z informacja bo to bedzie podpadac pod spamowanie.

A ja prowadze Slownik za darmo i chce i pomoc za darmo i dlaczego mialbym jeszcze do tego doplacac?

Niestety to nikogo nie interesuje. Jezeli chcesz dzialac zgodnie z prawem to nie mozesz od tak wyslac maila.

Jest jednak rozwiazanie tego problemu. Ktos podal Ci linka do nospam-pl.net i tam poczytaj sobie ustawy. Istnieje mozliwosc aby wyslac zapytanie o zgode na otrzymywanie ofert. Jednak musi ono spelniac szereg wymogow i sa one dokladnie opisane w odpowiednich ustawach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności