Skocz do zawartości

Mapy Google - dwie lokalizacje - jedna firma

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretna strona pojawia się wysoko na parę fraz w wynikach wyszukiwania na mapie Google. Teraz otwieram drugi punkt tej samej firmy. Zależy mi na widoczności jej na mapach Google tak samo. Niechce jednak, żeby coś się skopało i spadły pozycje.

Z tego co wiem:

Dodanie kolejnego punktu na mapie, wymaga podania innych danych adresowych.

Pytania:

Jak dodać drugi obiekt?

Musi być osobna strona (domena)? Czy wystarczy podstrona z informacjami o nowym punkcie?

Inny adres, inny numer telefonu koniecznie tak?

Czy dodając nowy obiekt muszę po prostu na tym samym koncie (adresie e-mail) dodać drugą stronę w google + tak?

Czy nazwa obiektu ma być taka sama?

Strona internetowa może być ta sama, adres i telefon powinien dotyczyć nowego miejsca z tych opcji klienci bardzo często korzystają. Poniżej przykład - kliknięcia wskazówka dojazdu oraz połączenia telefoniczne:

45853118823845462202.png

Najlepiej wykorzystać to samo konto, łatwiej Ci będzie zarządzać wizytówkami.  No i koniecznie zweryfikuj np zamawiając PIN lub telefonicznie. Wizytówki miejsc, które nie są zweryfikowane będą usuwane z Map!! Z drugiej strony jeżeli chodzi o ranking to weryfikacja, ilość zdjęć ma znaczenie tak jak lokalizacja czy opis. O ile na lokalizację nie mamy wpływu to warto dodać opis i aktualizować zdjęcia! Od kliku miesięcy możemy dodawać zdjęcia w kilku kategoriach.

Bardzo duży wpływ na pozycję mają słowa kluczowe w nazwie oraz sesja zdjęciowa i Twoje prywatne Street View :P ( ale to wiadomo)

https://trivo.pl/zdjecia-firmowe-google-business-view-czy-gra-jest-warta-swieczki/- bardzo fajny opis 

Business View w Mapach Google | Rekomendowany fotograf Google | wirtualne wycieczki

Jeden Zgred z tego forum trochę się ostatnio wyprodukował w temacie o który pytasz.

Przeczytaj https://seo.zgred.pl/lokalne-strony-docelowe-2-0-czyli-zabawa-w-mapki-i-nie-tylko-3339i będziesz wiedział jak to zrobić.

pozycjonowanie-stron-afterweb.png  Skuteczne pozycjonowanie stron, więcej na https://afterweb.pl/pozycjonowanie-stron/ Zapraszam!

• 4 lata później...

Witam,

wiem, że odkopuję temat niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć, czy zmieniło się coś w kwestii wizytówek google i kilku punktów lokalizacji dla jednej wizytówki? Mam wizytówkę firmową google w TOP1 dla interesujących mnie KW. Chciałbym otworzyć jeszcze 2 oddziały w tym samym mieście. Czy można dodać nowe punkty w Google moja firma nie narażając pozycji mojej wizytówki?  Czy lepiej nie kombinować? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...

To ja też odkopię temat ?

Czy jak się dodaje więcej lokalizacji to wtedy każda zbiera swoje opinie? Czy jakoś zbiorczo są te same reviews wyświetlane dla całej firmy we wszystkich lokalizacjach? 

Jest też opcja żeby schować adres jeśli nie świadczy się usług pod tym adresem a np w terenie. Czy ktoś sprawdzał jak działa kilka lokalizacji z widocznymi adresami a jak jeden niepubliczny adres z dużym obszarem działania?

Dla przykładu mam adres w Gdańsku a chcę dodać jeszcze dwa w Toruniu i Olsztynie i mieć 3 osobne lokalizacje. Czy wtedy będę musiał zbierać nowe reviews dla nowych lokalizacji? Czy będa one pobrane z pierwszego adresu? Ta sama firma w końcu.

Inny sposób to taki (dla tych co nie przyjmują klientów pod tym adresem) żeby zostawić jedną firmę i poszerzyć obszar działania o inne miasta. Wtedy na pewno nie trzeba zbierać nowych opinii ale czy takie wpisy mają szanse pojawiac się wysoko w lokalnych wynikach dla nowych lokalizacji w pojedynku z firmami, które mają osobną lokalizacje w tych miastach?

Dzięki!

12 godzin temu, meehow napisał:

Czy jak się dodaje więcej lokalizacji to wtedy każda zbiera swoje opinie? Czy jakoś zbiorczo są te same reviews wyświetlane dla całej firmy we wszystkich lokalizacjach? 

Każda lokalizacja zbiera swoje opinie.

Profesjonalna firma opróżniająca mieszkania, wywóz i utylizacja mebli, RTV/AGD - https://wywozmebligdynia.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności