Skocz do zawartości

przekierowanie podstrony 301 - jeszcze kilka pytań

fluktuacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czytając nie tylko na tym forum konsekwencji jakie mogą się pojawić w pozycji podstrony po zmianie jej nazwy nie wszystkie moje wątpliwości zostały nakarmione. Moja sytuacja wygląda tak:

chce zmienieć adres podstrony z id=2324.php na słowo-kluczowe.php korzystając z przekierowania 301. Strona ma już ponad 10 lat ale stwierdziłem, że zabieg ten może być dla danej frazy opłacalny gdyż w ciągu ostatnich kilku miesięcy dana podstrona spadła z 4-5 piątej pozycji google (długo utrzymywła się na pierwszej stronie wyszukiwarki) na drugąstronę i ciągle leci w dół (ale bardzo powoli). Dlatego chciałem sprawdzić czy taki prosty zabieg jak przedstawiony powyżej coś da.

I moje pytania są następujące:

1) czy warto to robić jeśli strona ma taki długi staż (czy nie zrobie danej podstronie więcej szkód niż korzyści)?

2) jeśli warto to zrobić to czy w menu danej strony zmienić też linki z  id=2324.php na słowo-kluczowe.php czy nie warto tego robić i zastosować tylko przekierowanie 301?

Nikt tego nie wie. Jak nie zmienisz to się nie przekonasz. Każda domena jest inna, każda strona jest inna i każda inaczej reaguje.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Ja sam skasowałem ostatnio całą zawartość bloga (świadomie), zmieniłem wygląd, strukturę linków i wszystkie stare teksty piszę na nowo.

Stary adres: /str/nazwa-artykulu.php

Nowy adres (tymczasowy, gdy brak artykułu): ?action=/str/nazwa-artykulu.php z zajawką starego artykułu i informacją, że pisana jet nowa wersja + formularz subskrypcji SalesManago, który powiadomi o powstaniu nowego wpisu instant po jego dodaniu

Adres docelowy /nazwa-artykulu-1234.php (gdy artykuł już jest z linkiem do starej wersji artykułu za podanie adresu mailowego lub opłatę) 

i... działa świetnie, a nawet lepiej niż bym się spodziewał - pozycje nie spadły, a wręcz przeciwnie

Strona 100k linków pr4

Jest ryzyko jest zabawa... miałem awaryjną domenę przygotowaną w razie czego :) 

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności