Skocz do zawartości

Jaki sklep w formule SaaS

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie używam oprogramowania ze sklepyfirmowe.pl

Muszę przyznać że jest wygodne w obsłudze

Patrząc po wynikach w google to produkty się pozycjonują

Macie jakieś doświadczenia z innymi sklepami w formule SaaS ? 

Minusem obecnego jest też brak skórki responsywnej -  nie wiem, jak wielkie ma to znaczenie...

Minusem obecnego jest też brak skórki responsywnej -  nie wiem, jak wielkie ma to znaczenie...

A ta platforma jest nadal rozwijana w ogóle? Jak to wygląda po stronie usera @Marckok? Tak z ciekawości pytam, bo już kilka razy obiła mi się o uszy ale widzę, że blog jak i fan page od 3 lat zbiera kurz, więc żyje jak np: Flaker czy po prostu od 3 lat nie mieli o czym napisać :))

Faktury przysyłają :) problemów technicznych do tej pory nie miałem, ale sam mam obawy czy to w ogóle ma być jeszcze jakoś rozwijane

myślałem o własnej instalacji sklepu, nawet do mojej strony postawionej na Joomli został doinstalowany VirtueMart, ale prawdę mówiąc nie ma szans na uzyskanie tych wszystkich funkcji które są na platformie SaaS której używam, albo raczej - byłoby to bardzo kosztowne, długotrwałe i z mnóstwem problemów, więc uznałem że lepiej zostać przy SaaS zwłaszcza jeśli koszt to 19 zł miesięcznie/ pytanie jest jedynie czy pozostać przy obecnym czy przenieść na coś innego (Shoper, Redcart itp)

swego czasu widziałem gdzieś test i Shoper był chwalony za dobrą optymalizację pod wyszukiwarki, nie wiem jak to ma się z innymi (sklepyfirmowe.pl w tym zestawieniu nie było)

To zależy jakie dokładnie potrzeby ma spełniać dane rozwiązanie. Są platformy ecommerce, są open source rozwiązania jak Drupal i Commerce (tu polecam od razu zerknąć na Commerce Kickstart) czy WordPress i WooCommerce. Jest wiele rozwiązań ale nie ma sensu polecać ci x rozwiązania nie wiedząc czego właściwie potrzeba, bo się poleci armatę do zabicia muchy.

Spisz na kartce co musi mieć dane rozwiązanie i wówczas leć na łowy albo napisz mniej lepiej więcej co potrzeba i ktoś rzuci konkretną sugestią. Podaj też adres do obecnego sklepu.

posprzataj.com.pl

tak jak wspominałem, z działanie obecnej platformy od strony zaplecza jestem zadowolony - sprzedaż przez Internet jest u mnie uzupełnieniem, a nie głównym kanałem dystrybucji

obawiam się tylko, czy ten sklep się powoli nie starzeje, a projekt faktycznie chyba nie jest już rozwijany

no i nie znalazłem żadnej informacji, jak sklepy oparte na tej platformie się pozycjonują (z własnych obserwacji - szukając po nazwach produktów pojawiają się wysoko)

opiszę sytuację od początku z prośbą o Waszą opinię

1. do tej pory miałem tak: strona firmowa na joomla, na stronie link do sklepu internetowego na sklepyfirmowe.pl

nie cała oferta firmy jest przeznaczona do sprzedaży przez internet; z drugiej strony taka sytuacja sprawiała, że klient który znalazł produkt na stronie i chciał go kupić, musiał następnie odnaleźć go ponownie w sklepie

2. żeby uprościć powyższe, do joomli został dodany komponent VirtueMart: ale moim zdaniem daje on mniejsze możliwości niż  mam na sklepyfirmowe.pl (punktowanie produktów, program lojalnościowy itp)

3. zarazem myślę od jakiegoś czasu nad zmianą domeny strony firmowej, bo obecna 

a. mogła załapać jakiś filtr, kilka lat temu była pozycjonowana i nie wiem czy to się nie odbiło

b. domena jest angielskojęzyczna, a jak się przekonałem rodakom poprawne jej wpisanie sprawia sporo trudności

pomyślałem więc o wykorzystaniu niedawno zarejestrowanej domeny posprzataj.com.pl i widzę tu dwie możliwości:

1. podpiąć dotychczasową stronę w joomla z VitrueMart pod nową domenę i spróbować rozwinąć funkcje sklepu

2. wykorzystać jako stronę firmową jakiś gotowy sklep w modelu SaaS albo jako instalacja na moim serwerze (co ma o tyle sens że mam spory serwer, na którym mam dwie strony z innych moich działalności, ale zajmują one bardzo mało miejsca) - myślałem o oscGold, bo umożliwia dodawanie produktów bez podawania cen i publikację artykułów, a tych treści mam sporo

z góry za wszystkie rady dziękuję; specjalistą w tej dziedzinie nie jestem dlatego ważna jest w miarę intuicyjna obsługa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności