Skocz do zawartości

Black-Star Indexer - profesjonalny system indeksacji linków

Dirty Frank

Rekomendowane odpowiedzi

@blake

Zgadza się, wiem dokładnie o czym mówisz (ja też nie jestem księgowym).

Ale w tym wypadku, jest to dokładnie - faktura VAT (tylko nazewnictwo - tak na prawdę, to nagłówek dokumentu nie ma znaczenia), ze stawką VAT 0% tytułem "nie podlega".

Wyobraźnia naszych ustawodawców jest specyficzna :)

Ale tym sposobem, jeśli np mogę być tańszy od konkurencji o podatek VAT - to zawsze skorzystam. 

P.S. Kontrolę miałem już w czerwcu w związku z tą spółką. Każdą kolejną przyjmę tak samo gościnnie i uraczę dobrą kawą.

W drzwiach dostają również nasz certyfikat i rozmawiają z kimś, kto jest o wiele lepszy ode mnie jeśli chodzi o podatki i najczęściej o wiele lepszy niż urzędnik, który do nas zawita. 

Edytowane przez Dirty Frank

ricco-banner.png

@qazy

Według również polskiego prawa podatkowego, jestem zobligowany wystawić nabywcy fakturę - nie później niż 15 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym wydano towar lub wykonano usługę
Jednak nie mam zamiaru zwlekać z tym za każdym razem tak długo i wybacz że tyle to trwa. Sprawdź pocztę. 

dzięki, jest :) uwierz, że nie marudziłbym tutaj, gdyby nie fakt, że te faktury rzekomo już jakiś czas temu zostały rozesłane a do mnie nie dotarła. W każdym razie ten temat mamy zamknięty.

• Like 1

ze stawką VAT 0% tytułem "nie podlega".

No właśnie o to chodzi, jeżeli jest stawka 0% to w rubryce % VAT powinno być 0 a nie n/p, bo podlega, ale jeżeli nikt się do tego nie przyczepił to nie wiem. Co do nazewnictwa to chyba od tego czy tamtego roku już weszło, że wystarczy (a mi księgowy nawet kazał) pisać samo "FAKTURA" i nie ważne czy wystawiam z VAT na pl czy n/p na EU.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jeśli chodzi o faktury w polu stawka VAT wpis 0% mogą wystawiać faktury z NIP EU, np. zagraniczna firma lub Polska firma dla firmy zagranicznej. Jeśli jest to Polska firma i faktura dla Polskie firmy może być np. ZW lub NP. ZW czyli zwolniona, a NP nie podlega, czyli np. usługi które nie podlegają podatkowi VAT.

Jeśli natomiast firma nie jest podatnikiem VAT powinna wystawić fakturę bez żadnych oznaczeń VAT.

Niby na to samo wychodzi, ale można się przejechać. Akurat to wiem na 100% bo mieliśmy kontrolę US raptem 2 dni temu właśnie w sprawie VAT.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

@Finan

No to jeszcze mały OT ze świata podatków ;)

Przepisy ustawy w kwestii faktur wystawianych przez podatników zwolnionych z VAT precyzuje Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 3.12.2013 r. w sprawie wystawiania faktur stanowiąc, że faktura 'nievatowca' powinna zawierać:
-datę wystawienia,
-numer kolejny,
-imiona i nazwiska lub nazwy podatnika i nabywcy towarów lub usług oraz ich adresy,
-nazwę (rodzaj) towaru lub usługi,
-miarę i ilość (liczbę) dostarczonych towarów lub zakres wykonanych usług,
-cenę jednostkową towaru lub usługi,
-kwotę należności ogółem,
-wskazanie przepisu ustawy, aktu wydanego na podstawie ustawy, przepisu dyrektywy 2006/112/WE Rady z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz. Urz. UE L 347 z 11.12.2006, str. 1, z późn. zm.) lub innej podstawy prawnej, zgodnie z którą podatnik stosuje zwolnienie od podatku (punkt ten nie dotyczy podatników podmiotowo zwolnionych).

W świetle powyższego, przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą, któremu przysługuje zwolnienie z VAT, od stycznia 2014 roku nie ma już bezwzględnego obowiązku rejestracji jako podatnik zwolniony w celu uzyskania prawa do wystawiania faktur VAT (VAT 0%).

I to tyle. Również znamy to w praktyce. 

ricco-banner.png

Jeśli ktos jest zwolniony z VAT to podlega obowiązkowi podatkowemu (np. jesli zakupuje towar lub usługi poza terenem kraju, wówczas musi odprowadzić VAT) ale jest zwolniony. czyli powinno być zw. a nie np. Poza tym nie ma już Faktur VAT tylko są Faktury. Nazewnictwo jest nieistotne ale tylko do pierwszej kontroli. :)

Po za tym należy sprawdzić czy sp. zo.o może korzystać ze zwolnienia. Tego nie wiem, nigdy nie interesowałem się tym gdyż spółki zakłada się nie po to aby korzystać z tej dogodności. ;)

Edytowane przez SzlafRock

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

No i tu z @upem musze się zgodzić, właśnie o to mi chodziło :) I też się zdziwiłem, że zoo jest bez vatu.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jeśli spółka jest z 1 kwietnia, wtedy nie ma limitu 150 000 na zwolnienie z VAT, a proporcjonalnie:

=150000*276/365 = 113 425 PLN

@oka

Prawda 150k to jest limit roczny. Napisałem myśląc bardziej o zagadnieniu niż sytuacji tej spółki. Ale zgadza się - mój błąd. 

Tak czy owak, za chwilę spółka będzie wystawiała f-v ze stawką inną niżeli NP i 0% i wtedy będziemy mieli wszyscy jasność. 

Edytowane przez Dirty Frank

ricco-banner.png

@Dirty Frank System indeksacji padł czy linków nie przetwarzacie bo wyniki z ostaniach h wyglądają tragicznie ( to WP, przygotowane specjalnie na wasz system ). Indeksacja = prawie 0 bo to WP z autopingowaniem wpisów wiec te 44 zaindeskowały się prawdopodobnie przez pingowanie!

CqTaS.jpg

W6mUG.jpg

Edytowane przez cinmar

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany