Skocz do zawartości

[Opinie] livenet.pl

kozak222

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Faktura nie wymaga pieczątki i podpisu - jeśli odbiorca zgodzi się to ją wydrukuje i nic nie powie.

a nie prawda ;)

oczywiście, może nie być podpisu i pieczątki, ale sam sobie jej nie mogę wydrukować.

Wydrukować może tylko ten co ja wystawia.

P.S

Jak już drukujecie sami to pozginajcie ja tak jak by przyszła w kopercie.

a nie prawda ;)

oczywiście, może nie być podpisu i pieczątki, ale sam sobie jej nie mogę wydrukować.

Wydrukować może tylko ten co ja wystawia.

P.S

Jak już drukujecie sami to pozginajcie ja tak jak by przyszła w kopercie.

No tak o to chodzi, przecież generalnie wystawca nie ma żadnego obowiązku dostarczenia faktury do odbiorcy. US nie ma możliwości sprawdzenia czy fakturka została wysłana pocztą tradycyjną czy też e-mailem pod warunkiem tym co podałem wyżej no i jeszcze ten pomysł z zgięciem faktury.

W czasach obecnych można na palcach policzyć ile firm wysyła faktury pocztą tradycyjną!

Podstawa do wystawiania faktur VAT bez podpisu osoby uprawnionej do jej wystawienia oraz odbioru, jest §9 Rozporzadzenia
Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. Dz. U. Nr 95/2005 poz. 798

i kolejna sprawa : najważniejsze jest to uważam, aby się z takiej FV rozliczyć, zarówno podatek jak i VAT. Nie rozumiem co może US zakwestionować, jeśli osoba prowadząca DG wystawia FV w formie .pdf, rozlicza ją w skali danego miesiąca i odprowadza również do US - VAT.

Chyba te 2 sprawy są najważniejsze, a czy...firma dostarczy mi taką FV w zębach czy może mailem...? eee,

i kolejna sprawa : najważniejsze jest to uważam, aby się z takiej FV rozliczyć, zarówno podatek jak i VAT. Nie rozumiem co może US zakwestionować, jeśli osoba prowadząca DG wystawia FV w formie .pdf, rozlicza ją w skali danego miesiąca i odprowadza również do US - VAT.

Całe nieszczęście dla firm niestety kwestionuje.. Dlatego min. ja wysyłam fakturki papierowe gdyż wysyłając w pdfie mimo zgody użytkowników potem miałem mnóstwo telefonów w tej sprawie..

To są dwie strony faktur.

travelMan

W czasach obecnych można na palcach policzyć ile firm wysyła faktury pocztą tradycyjną!

KOD

Podstawa do wystawiania faktur VAT bez podpisu osoby uprawnionej do jej wystawienia oraz odbioru, jest §9 Rozporzadzenia

Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. Dz. U. Nr 95/2005 poz. 798

Tylko że co ma piernik do wiatraka? Jak masz firmę to sobie odlicz vat z faktury w pdf-ie i jeszcze w razie kontroli US powiedz że sobie ją wydrukowałeś,

to znikasz z rynku. Ustawa którą przytaczasz nie ma związku z fakturą w pdf, a tylko reguluje kwestie wystawiania faktur bez podpisu,

a to niestety 2 różne tematy. Czachapl widać że wie co w trawie piszczy ;)

PS. klientom wysyłam faktury jak wolą, nie każdy potrzebuje jej do rozlicznia, niektórzy po prostu chcą mieć papier na zakupione usługi,

ale sam biorę papierowe wersje ;)

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Ustawa którą przytaczasz nie ma związku z fakturą w pdf, a tylko reguluje kwestie wystawiania faktur bez podpisu,

a to niestety 2 różne tematy.

Nigdzie nie napisałem, że w/w ustawa wiąże się ze sposobem wysyłania faktur. Podałem jedynie ustawę regulującą podpisy, o które również otarł się ten topic.

US zakwestionować, jeśli osoba prowadząca DG wystawia FV w formie .pdf, rozlicza ją w skali danego miesiąca i odprowadza również do US - VAT.

Chyba te 2 sprawy są najważniejsze, a czy...firma dostarczy mi taką FV w zębach czy może mailem...? eee,

Pdf czy wydruk jako taki z tego czy z worda lub z innego cuda jakiego tylko chcesz nie jest dokumentem jeżeli ty kupujesz coś i sam sobie to drukujesz.

Czachapl widać że wie co w trawie piszczy ;)

a miałem przeboje z tego tytułu i dlatego już sam wysyłam poczta mimo ze wygodniej było mi emailem.

Dlatego powtarzam jak już coś sobie drukujecie to zginajcie jak by w kopercie przyszło a wystawca w razie czego niech mówi w zaparte ze wysyłał poczta fakturę.

Nie chce mi sie cytować uzasadnień i formułek co sie do tego tycza, ale niestety u nas tak jest. Mam nadzieje ze już niedługo.

Również wysyłam FV drogą tradycyjną, co niestety wiąże się z kosztami, 3.55 PLN (polecony).

Nie ukrywam iż zastanawiałem się nad tym aby wysyłać właśnie drogą elektroniczną od stycznia 2009r, bo :

- omijałbym koszt wysyłki

- długie kolejki w Urzędzie Pocztowym

Jeśli jednak nie jest to zgodne (a szkoda), pozostaje 3mać się tradycyjnych metod.

PS. Się off-topic zrobił, eot.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności