Skocz do zawartości

Model platnosci za uslugi - prosba o rade i wyjasnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prowadzę serwis internetowy, w którym na dniach chcę wprowadzić system płatności. Serwis ten można najkrócej scharakteryzować jako serwis z ogłoszeniami B2C. Oferta skierowana jest tylko do podmiotów gospodarczych.

Oferuję takie usługi jak: publikacja ogłoszenia płatne X zł za 1 dzień emisji, lub publikacja ogłoszenia na stronie głównej, płatne Y zł za 1 dzień emisji, itp., itd.

Użytkownik ma dokonywać przedpłaty online za pomocą, któregoś z pośredników (np platnosci.pl). Przedpłata to dowolna kwota, minimum 10zł.

Kwota z przedpłaty zasila konto użytkownika w systemie i tą kwotę można rozdysponowywać na usługi oferowane przez serwis.

Podczas dokonywania przedpłaty może poprosić o fakturę VAT.

Pisze/przerabiam obecnie regulamin serwisu pod kątem nowego systemu płatności i przyznaje, że nie jestem biegły w prawie cywilnym, handlowym, konsumenckim, ani żadnym innym :) Przeglądam więc inne, podobne serwisy i zastanawia mnie jedna rzecz.

Dlaczego w (np. anonse.pl czy nokaut.pl) wprowadzane jest pojęcie „punktów” ? Czyli użytkownik dokonuje przedpłaty, za którą kupuje określoną ilość punktów. Za usługi "płaci" punktami. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego wprowadza się takie pojęcie „pośrednie” ? Dlaczego nie można założyć, że użytkownik dokonuje przedpłaty środków, które następnie może rozdysponować na usługi ?

Czy tą to jakieś implikacje prawne, podatkowe ?

Z góry dziękuje za odpowiedź :D

Moim zdaniem:

- punkty lepiej wyglądają np. 5 pkt. zamiast 0,05 zł.

- prostsze ustalanie cen np. zamiast 10 pkt. za 10 zł ustalamy 9 pkt. za 10 zł i mamy podwyżkę.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Niestety nie wiem.. ale:

W obrębie naszego Państwa istnieją określone środki płatnicze (waluty). Jest to miedzy innymi Polski Złoty. Nie wolno stosować innych walut (innych środków).

Pewnym ewenementem są ogólno przyjęte Bony Towarowe, które niestety nie wiem w oparciu o jakie prawo są wydawane. Być może wprowadzenie ich w obrębie wewnątrz firmy (sklepu) jest dozwolone (nie zabronione) i w oparciu o to są kupowane punkty na portalach, którymi user poźniej płaci...

Powody ich wprowadzenia podał Irek - to poprostu ułatwia wszelkie przeliczenia / podwyzki itp.

Zastanawia mnie tylko czy w Poslce wolno gdziekolwiek płacić punktami (!?) Sądzę, że lepiej byłoby nie stosować określenia 'zapłata punktami'.

Zastanawia mnie tylko czy w Poslce wolno gdziekolwiek płacić punktami (!?) Sądzę, że lepiej byłoby nie stosować określenia 'zapłata punktami'.

Nie ma przeciwskazań prawnych po przeliczania w serwisie kwoty na punkty. Musisz jedynie dokładnie to określić. Bony towarowe to też pieniądze. Firma wpłaca na rachunek sklepu a w zamian otrzymuje bony - dzięki temu ma pewność, że zakupy zostaną dokonane w tym właśnie miejscu.

Punkty "łatwiej" się wydaje i jest to typowy marketingowy chwyt. Jak to na stronie nazwiesz nie ma znaczenia mogą to być punkty, kredyty, żetony...

Analogicznie jest w komórkowych prepaidach - wpłacasz pieniądze i masz możliwość wygadania iluś tam minut - zatem kwota PLN przeliczana jest na minuty, sekundy SMSy itd.

Decyzja należy do Ciebie.

Dziękuje za wszystkie uwagi.

Co do Prepaidów GSM to sie nie zgodzę. Sytuacja jest tutaj inna. W przypadku Prepaidów GSM cennik usług czyli np. smsów i rozmów podawany jest w zł. Klient zakupuje kupon o wartości 50zł i rozdysponowuje tą kwotę według cennika.

Jeśli wprowadzić by punkty, to "walutą" w cenniku są punkty, a nie złotówki. Lubię jasne i przejrzyste zasady, dlatego pojęcie "punktów" moim zdaniem wprowadza niepotrzebne zamieszanie.

Jeśli chciałbym dać użytownikowi bonus o równowartośći 100zł to czy nie lepiej wygłąda "100 zł gratis", zamiast "1000 pkt gratis" ? Oczywiście można dodać, że 100zł to równowartość 1000 pkt, ale według mnie to niepotrzebna komplikacja.

Jeśli chciałbym dać użytownikowi bonus o równowartośći 100zł to czy nie lepiej wygłąda "100 zł gratis", zamiast "1000 pkt gratis" ? Oczywiście można dodać, że 100zł to równowartość 1000 pkt, ale według mnie to niepotrzebna komplikacja.

Jasne tylko ktoś już wczesniej zbadał, że punkty, żetony itp. wydaje się chetniej i łatwiej. Dlatego w kasynach grasz zazwyczaj żetonami. Hamulce do wydawnia masz mniejsze, zatem z marketingowo-psychologicznego punktu widzenia może opłacałoby się wprowadzić punkty. Zawsze możesz przetestowac 1 i 2 wariant np. po miesiącu. Przeliczyć to według ilości userów, wejść, ruchu na stronie - dopasowac to do wygenerowanego obrotu w danym czasie i bedziesz znał odpowiedz w 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności