Skocz do zawartości

Dopalacze

mmr88

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie Panowie, można to zajście z tymi klipami skwitować tak, że sprawa jest poważna a metody walki i ich jakość jest żenująca i na pokaz. Kolejne budżety w błoto a efekt takich działań poza 'beką' w sieci będzie żaden. 

Problem jest zupełnie gdzie indziej i zakazy, nakazy, srazy tego nie załatwią - nawet nie zaleczą. 

ricco-banner.png

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

MaxPan: Nie zgadzam się z Tobą, że jest sposób na zakaz handlu dopalaczami. Ustawą nie da się znieść problemu narkomanii czy alkoholizmu, a także uzależnienia od tytoniu, chociaż rząd usilnie stara się udowodnić, że jednak się da.
Im więcej substancji zakazują, tym ma to odwrotny skutek - czyli jest np działająca euforycznie, z nikłymi skutkami ubocznymi - zostaje zakazana, a chemicy tworzą kolejne, które mają coraz większe skutki uboczne i tak dochodzimy do nieszczęsnego mocarza, którego działanie kończy się śmiertelnie, a nie tylko zatruciem - jak wcześniej przy przedawkowaniu.

Podobnie z narkotykami - nikt żadnej jakości nie kontroluje, chyba że mówimy o jakiś mafiach itp, ale na osiedlowym poziomie to wygląda zupełnie inaczej. Przynajmniej jak byłem w liceum, to kilka osób sprzedawało jakieś świństwo, nie tylko marihuanę.

Problemem jest to, że walka z narkotykami i dopalaczami zawsze będzie przegrana, chyba że wzorem niektórych krajów ajzatyckich za posiadanie nawet niewielkiej ilości grozić będzie dożywocie/kara śmierci - chociaż nawet tam istnieje problem narkomanii i ludzie cały czas przemycają przeróżne narkotyki.

Jedynym rozwiązaniem jest podążenie za światowymi trendami na przykładzie USA, depenalizacja narkotyków - począwszy od marihuany. Dodatkowo bardzo ważna jest edukacja społeczeństwa czym są narkotyki i jakie są skutki ich zażywania.

Bo póki co to wygląda tak, że od małego straszą, że marihuana to śmierć. Próbujesz - hej! Żyję i mam się nieźle, nie mam kaca, ani nic. Może to co mówili o amfetaminie, kokainie heroinie to też kłamstwo? Przykład oczywiście przejaskrawiony, ale nie niemożliwy.

Dodatkowo bardzo ważna jest edukacja społeczeństwa czym są narkotyki i jakie są skutki ich zażywania.

Dokładnie tak, edukacja od wczesnego wieku szkolnego - zarówno w domu jak i w szkole.

I nie chodzi o edukację w stylu zdziewiczałego katechety, który wywiesi plakat "Narkotyki to zło." :)

ricco-banner.png

polecam wstrząsający film

Jak pierwszy raz jego oglądałem zrobił na mnie wrażenia jak by mnie walcem przyjechano , tak samo jak film Smarzowskiego 'Pod mocnym aniołem"

Dzieciaków na takie filmy trzeba całą klasą wodzić i to za państwowe pieniędzy.

p.s jest jeszcze podobny (tematyka i autentyczność przekazu) film rosyjski, później sprawdzę czy jest w polskim tłumaczeniu opisany.

z tego gatunku i jednocześnie również z polskiej sceny, polecam obejrzeć film (jeśli jeszcze ktoś nie widział): "Żółty szalik" Jerzego Pilcha. 

Również jak wyżej - w szkołach, za państwowy hajs jako video lektura obowiązkowa. 

ricco-banner.png

tak samo jak film Smarzowskiego 'Pod mocnym aniołem" Dzieciaków na takie filmy trzeba całą klasą wodzić i to za państwowe pieniędzy.
Prewencja tego typu jest oczywiście potrzebna, ale pewnych spraw jak nie doświadczy się na własnej skórze, to i najdrastyczniejszy obraz nie przekona.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oczywiście, że są jeszcze predyspozycje do tego, również genetyczne.Próbowałem "za młodego" większość używek tak aby wiedzieć co to i jak działa. W nałóg nie wpadłem, ale nie wyobrażam sobie ze każdy dzieciak ma używki spróbować. Musi uwierzyć na słowo rodzinie, znajomym, moralnym autorytetom. Dla tego bardzo ważne jest prawdziwe zaangażowanie w edukację antynarkotykową gwiazd show biznesu, sportowców, innych znanych osób jeśli rodzina, ojciec, matka nie są autorytetami.

zakazany owoc najbardziej smakuje...niestet
Ale taki który jest przetestowany od stuleci... , a NIE SYF CO ZABIJA ZA pierwszym razem !

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Próbowałem "za młodego" większość używek tak aby wiedzieć co to i jak działa

Teraz jest trochę inaczej, próbujesz i od razu wpadasz w uzależnienie.  Po za tym dużo złego z młodymi ludźmi robi środowisko. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

"syf co zabija za pierszym razem" zostanie wyeliminowany na zasadzie ekonomii, wyeliminowana zostanie populacja tych ci chcą próbować, a w tej branży chodzi głównie o to aby klient wracał, po nowy towar.

Walka z dopalaczami to walka z wiatrakami, wystarczy oregano w jakimś mrówkowolu nasączyć i będzie trzepało, a obie substancje 100% legal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności