Skocz do zawartości

Rodzaj reklamy w zależności od rozdzielczości

pegaz1988

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie: jeśli dodałem temat do złej kategorii, proszę o jego przeniesienie.

Znalazłem kilka artykułów, które opisują reklamy responsywne w Google, jednak nie znalazłem konkretnego dla siebie rozwiązania.

Aktualnie mam stronę, która wygląda identycznie pod każdą rozdzielczością. Jestem w trakcie jej przerabiania, aby była czytelna na urządzeniach mobilnych.

Jeśli zostawię wszystkie trzy reklamy z Google, strona będzie wyglądać bardzo źle - nawet jeśli reklama zajmująca ponad 700px szerokości stanie się responsywna. Postawiłem iść inną drogą. Chcę, aby pod telefonami ładowała się tylko jedna kwadratowa reklama.

Jak to zrobić? Widzę dwa rozwiązania:

- zrzucić logikę na back-end (wg mnie to złe rozwiązanie)

- zrzucić logikę na front-end, konkretnie na JS (szczegóły poniżej)

Planuję napisać skrypt sprawdzający rozdzielczość. Gdy ta będzie mała, JS dołączy do jakiegoś diva ten kod:

<script async src="ŚCIEŻKA-GOOGLE"></script>
<ins class="adsbygoogle"
style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="X"
data-ad-slot="X">
</ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Zwykłe jQuery i metoda append powinny się nadać.

Mógłbym iść inną drogą, dodając do <ins> "display: none", ale to podobno nie podoba się Google.

No dobra, ale jakieś pytanie jest zawarte w Twojej wypowiedzi, czy po prostu chodzi Ci o to, byśmy się wypowiedzieli na temat Twojego pomysłu?

Czy korzystasz z jakiegoś adserwera, np. DFP?

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności