Skocz do zawartości

Typowe pytania od juniora....

stara

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęłam interesować się pozycjonowaniem stron, właściwie po odbyciu praktyk w jednej z firm interaktywnych. Po nich pracowałam na stanowisku Juniora, zajmując się tylko optymalizacją oraz pisaniem blogów. 

Przestudiowałam już naprawdę mnóstwo książek i blogów w temacie, niestety wciąż brakuje mi tego czegoś, co pozwoli mi na samodzielne pozycjonowanie strony. 

Nurtuje mnie pytanie, czy ogólnie dobra optymalizacja, dodanie stron do najlepszych tematycznych katalogów, marketing szeptany (nic związanego z spamem), oraz piramida linków do stron i blogów, zrobionych na darmowych platformach przyniesie jakiekolwiek efekty?

(oczywiście biorąc pod uwagę, wartościowe artykuły na blogach, dywersyfikacje linków, konta na portalach społecznościowych i katalogi podlinkowane do blogów zapleczowych linkowanie z katalogów). 

I w przypadku niewielkiej konkurencji, ile powinno powstać takowych blogów

Przepraszam, jeśli był już podobny temat, jednak nigdzie nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na pytanie.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przestudiowałam już naprawdę mnóstwo książek i blogów w temacie, niestety wciąż brakuje mi tego czegoś, co pozwoli mi na samodzielne pozycjonowanie strony. 

Teoria jest ważna, ale jak będziesz czekać z praktyką do nie wiadomo kiedy to nic z tego nie będzie. Na pewno masz już dość wiedzy żeby próbować, choćby na jakiejś testowej stronie/blogu. "W praniu" wyjdzie które metody są u Ciebie najbardziej skuteczne.

Zależy na jak głęboką wodę chcesz wypłynąć, ale jedno jest pewne - nie spróbujesz nie przekonasz się, nikt nie jest w stanie określić czy te działania w Twoim przypadku przyniosą efekty.

Potrzebny Ci profesjonalny film reklamowy? Wejdź na https://pracowniavideo.pl/

Spoty reklamowe, rozwój kanału YouTube, filmy eventowe i nie tylko.

Właśnie tutaj jest problem :). Ponieważ szukam pracy, jednak w grę wchodzi wyłącznie zdalna, po wysłaniu naprawdę wielu CV, niema zbyt wielu chętnych na powierzenie mi projektów. 

Tak naprawdę, nie mam już za wiele czasu na próby pozycjonowania blogów itp.
Czy w większości przypadków podjęcie się zlecenia pozycjonowania strony "prywatnego klienta" to samobójstwo??

Nie mam już czasu, nie chodzi o dosłownie brak czasu, jednak to jest nieważne. Doświadczenie mam, jednak tylko z działaniach pod czyjąś kontrolą. Posiadam dużą wiedzę teoretyczną, chodzi mi tylko o to czy takim działaniem, które opisałam w pierwszym poście wskóram cokolwiek na łatwej do pozycjonowania stronie. 

Wiem, że SEO to nie zabawa w linki na forum. Wiele czasu spędziłam w książkach, bojąc się ryzyka zaszkodzenia czyjejś strony.  
W takim razie stworzę jakąś stronę i bloga i postaram się go pozycjonować.

No i na koniec dnia znowu temat z działu dowcipy :D

Takich jak Ty jest tysiące a nawet dziesiątki tysięcy w Polsce. Nawet u mnie siedzi ich kilku ;) Robią co do nich należy (przynajmniej w pracy) a w domu to nie mam pojęcia, ale nawet jeżeli coś by próbowali to będą w tak samo głębokiej doopie jak Ty. Pozycjonowanie to nie dodanie strony do kilku katalogów, to nie szeptanka czy piękne teksty - pozycjonowanie to intuicja, doświadczenie i parę % szczęścia.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Musisz wybrać stronę mocy. Albo walisz w white SEO, robisz sobie kursy uczy się wszystkiego o SEM, adwordsy, adsensy, analiticsy i inne piwiksy,  audytu onsite "zgodny" z Googlersami i grożenie paluszkiem za złe linki ( tu chyba najwięcej zarabia się na szkoleniach) albo....(tu zaczyna się zabawa) masz żyłkę programisty i dużo samozaparcia bawisz się w programy automatyzujące pewne sprawy np. zenek czy inne makropodobne gadzety. Jak je wykorzystasz to już twoja sprawa.

@blake, Twoja wypowiedź jest nieco bez sensu. W 5 miesięcy niemożna nabyć wielkiego doświadczenia i wiedzy. Nie uczę się wszystkiego naraz, zaczęłam od zagłębienia się w White Hat SEO, + na boku narzędzia Google. Ty przedstawiasz z góry moją pozycję jako takiego trochę takiego typowego idioty, który przeczytał jeden rozdział o pozycjonowaniu i robi "karierę"... :okularnik:  .

Nie, zaczęłam od nauki tworzenia stron, a  staram się nabywać stopniowo wiedzę teoretyczną z seo, po czym ją praktykować, nie robiąc szkody innym. Chyba się po prostu nie zrozumieliśmy :)

. Czy strategia takiego działania ma jakikolwiek sens.

Wszystko zależy od konkurencyjności branży. Twoje działania mogą okazać się skuteczne na lokalny rynek ale na szersze wody już nie. 

Jeśli posiadasz wiedzę teoretyczną powiąż ją z praktyką.  Jedyny sposób aby osiągnąć sukces. Tu nikt tobie nie da przepisu na sukces. 

blake, Twoja wypowiedź jest nieco bez sensu

Nie przejmuj się to standard.  :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Szukaj linków z różnych źródeł nie tylko blogi ale też fora, youtube, portale społecznościowe a nawet strony z informajami gdzie można dodać link. Dodawaj zarówno dofollow jak i nofollow zwiększa to wiarygodność witryny. Na efekty musisz poczekać w zależności od konkurencji. Przydatne jest również posługiwanie się stronami pokroju seoptimer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności