Skocz do zawartości

Reklamy Tekstowe Ze Strzałkami - Faul Od Google

luman

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jeśli wam ostatnio zaczęły lecieć CTR-y a co za tym idzie RPM to sprawdźcie czy przypadkiem kliknięcie w strzałkę nie powoduje wysunięcia div-a z "visit site" w zależności od języka

Skurczybyki z google sobie taki oto feature wprowadzili po cichutku :D tłumaczą to nieprawidłowymi klikami w mobil-u ale zostało to wprowadzone na desktopie również ...

Z mojej analizy wynika, że ctr spadł po kilkaset procent po takich zabiegach :( nie muszę tłumaczyć, że RPM również poleciał na łeb i szyje !

Kto może niech pisze do supportu, żeby do dziadostwo wyłączyli może jak więcej osób napisze to, to wyłączą ...

wchodziło to dość powoli (ja to widzę od około 3 msc skoki ctr, ale zauważyłem i zbadałem dość niedawno) i nie wszędzie, ale chyba już na większości odsłonach jest, dziś dostałem oficjalną odp. od Google, że robią to dla Nas (wydawców) :D bo cpc niby podskoczy tylko co  tego jak ctr uwala się o kilkaset procent ...

Ja, jak zwykle, nie widzę żadnych "ostatnich spadków". Ale faktem jest, że dwa moje najgorsze serwisy (które notowały w AdSense CPM rzędu kilkudziesięciu groszy) przeniosłem do AdX i mam tam w tej chwili CPM kilka razy wyższy. 

Dziś część budżetów reklamodawców przesuwanych jest z reklamy kontekstowej i wykorzystywanych do zakupów w modelu RTB, gdzie płacisz nie za wyświetlenie w obrębie konkretnego tekstu, tylko za wyświetlenie reklamy konkretnemu użytkownikowi -- w oparciu o jego profil demograficzny, geolokalizację, zainteresowania, intencje zakupowe, itd. I dlatego ja część moich placementów reklamowych już w tym modelu oferuję do kupienia. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić tak u siebie, mogę w tym pomóc (krzlis  gmail.com). 

Mam wrażenie, że te czasy, gdy wystarczało wstawić AdSense na stronę, by być usatysfakcjonowanym z wyniku, już przeminęły. Rozwinęło się mnóstwo narzędzi. Zmienia się rynek. Wydaje mi się, że dziś minimum, co możemy robić, jest wykorzystywanie adserwerów do wyświetlania w jednym miejscu reklamy kontekstowej i reklamy z innych źródeł -- jak choćby DFP, który potrafi na bieżąco analizować wyniki AdSense i porównywać je z przychodami z innych form reklamowych (np. programów partnerskich).

Słabo, bardzo słabo. Ale przecież mamy środek wakacji. Z wnioskami ja czekam do jesieni. Wczoraj uruchomilem nowy portal mobile friendly i klikalność jest trzy razy mniejszy niż na tych niedostosowanych. Ech...

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Cały czas trwają testy raz jest raz nie ma, kiedy jest widać to po CTR i RPM ...

Lis:

Faktem jest że adx na jednostkach najsłabszych dużo lepiej performuje, ale na jednostkach o wysokim ctr nie ma szans z adsense.

Ogólnie oczywiście połączenie ADX + Adsense + inne RTB daje najlepse rezultaty :D

bo adx to 5 jednestek (ale brak RWD)

Nie próbowałem jeszcze podmieniać jednostek AdSense o wysokim CTR na te z AdX, ale nie widzę powodu, dla którego w takich warunkach AdX miałby przegrać rywalizację z AdSense. 

A RWD w AdX możesz sobie zrobić ręcznie, zależnie od rozmiarów okna przeglądarki. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności